Carbohidrati buni VS Carbohidrati rai

carbohidrati buni vs carbohidrati rai

Carbohidratii sunt o componenta esentiala intr-o alimentatie sanatoasa, insa la fel de esential este sa cunosti diferentele dintre cele doua categorii: carbohidrati buni si carbohidrati rai.

Carbohidrati buni VS carbohidrati rai

Carbohidratii sunt sursa primara de energie pentru organism, motiv pentru care n-ar trebui exclusi din alimentatie.

Carbohidratii se impart in doua categorii:

  • Carbohidrati buni, cunoscuti sub denumirea de carbohidrati complecsi, compusi din sute de molecule de zahar. De regula, procesul de digestie in cazul carbohidratilor buni dureaza mai mult, ceea ce iti va face ca eliberarea energiei sa fie mai lenta, dar de lunga durata.
  • Carbohidrati rai, cunoscuti sub denumirea de carbohidrati simpli, in a caror componenta intra foarte putine molecule de zahar. Avand o structura atat de simpla, ei sunt descompunsi cu usurinta si furnizeaza energie organismului imediat. Dezavantajul este ca aceasta energie va fi epuizata la fel de rapid. In plus, ei pot fi foarte usor transformati in grasime si depozitati.

carbohidrati buni vs carbohidrati rai

Carbohidrati buni: de ce sunt buni?

Carbohidratii complecsi sunt considerati benefici pentru organism tocmai datorita structurii lor care ii face mai greu de digerat. Din acest proces rezulta o eliberare treptata si indelungata de energie, opus carbohidratilor simpli.

Carbohidratii complecsi au un indice glicemic mai scazut, iar acest lucru va duce la eliberarea constanta a unor cantitati reduse de zahar, si deci, la o energie indelungata.

Carbohidrati rai: de ce sunt rai?

Un criteriu simplu care te ajuta sa incluzi carbohidratii intr-una dintre cele doua categorii este cantitatea de zahar in raport cu cea de fibre continute de un aliment. Daca acestea au un continut scazut de fibre si mare de zahar, se incadreaza in categoria carbohidratilor simpli.

Carbohidratii simpli sunt formati din putine molecule de zahar, foarte usor de digerat. Majoritatea fructelor si legumelor se incadreaza in categoria carbohidratilor simpli, desi difera foarte mult de produsele procesate care intra in aceasta categorie. Cu toate acestea, cantitatea de fibre din legume si fructe incetinesc digestia zaharului, ceea ce le transforma in carbohidrati complecsi. Incearca, totusi, sa reduci consumul de:

  • sucuri;
  • zahar;
  • orez alb;
  • paine alba;
  • cartofi (care desi sunt carbohidrati complecsi, se comporta in organism precum cei simpli);
  • produse de patiserie;
  • dulciuri;

Nutritionistii sunt de parere ca ii poti consuma inclusiv pe acestia, ocazional, atata timp cat nu ii transformi in principala sursa de carbohidrati.

Carbohidratii si indicele glicemic

Carbohidratii mai pot fi clasificati si in functie de indicele glicemic, o modalitate de a evalua masura in care alimentele maresc nivelul de zahar din sange. Asadar, alimentele care au un indice glicemic scazut vor duce la o crestere si scadere lenta a zaharului din sange, motiv pentru care alimentele cu un indice glicemic scazut sunt mai bune pentru organism. In aceasta categorie intra majoritatea carbohidratilor complecsi, care se digera lent, ceea ce inseamna un nivel mai scazut de insulina si, implicit, de zahar.

Riscurile unui regim alimentar care include prea multe alimente cu un indice glicemic mare sunt multiple. Printre ele se numara diabetul, afectiunile cardiovasculare, obezitatea si infertilitatea.

Deoarece secretul unei diete sanatoasa este echilibrul, nu trebuie sa renunti in totalitate la carbohidratii simpli, dar este indicat sa reduci consumul lor si sa optezi pentru cei complecsi.

Cum sa incorporezi carbohidrati complecsi in regimul alimentar

Daca nu stii cum sa mai reduci din carbohidratii simpli pe care ii consumi, iata cateva sfaturi utile:

  1. Incepe ziua cu cereale integrale.
  2. Inlocuieste painea alba cu cea din cereale integrale.
  3. Inlocuieste cartofii cu orezul brun.
  4. Opteaza pentru fructe proaspete, mai degraba decat pentru sucuri din fructe.

Sursa: www.everydayhealth.com/diet-nutrition/101/nutrition-basics/good-carbs-bad-carbs.aspx

5/5 - (1 vote)

2 Comments

  • Fructe întregi sau….smouthie-uri?beau dimineața un amestec de mar morcovi frunze pătrunjel sfecla roșie etc ce mai găsesc prin casa.Nu țin dieta și fac sala dar nu reușesc sa dau jos de pe abdomen.Știu sigur ca undeva pe acolo am un abdomen!.Am 39 ani 170cm și 77-78 kg.Nu-i grav dar …nu mai merge.Folosesc și suplimente creatina, proteina whey,aminoacizi bcaa, omega 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate