Despre obezitate: cum o depistam si cele mai mari riscuri

despre obezitate

Despre obezitate, fara ocolisuri

Despre obezitatea ai auzit multe, insa pare un termen atat de greu incat multi dintre noi suntem aproape convinsi ca nu ne va afecta vreodata. Si ce daca suntem putini plinuti? Asta nu inseamna ca suntem obezi!

Ei bine, fiecare are o alta perceptie despre ce inseamna o silueta frumoasa, iar de multe ori oglinda ne poate induce in eroare. Pe de o parte, exista persoane care sufera de obezitate si care sunt putin constiente de efectele acesteia asupra sanatatii, iar pe de alta parte exista cei care oricat ar fi de slabi, nu se multumesc sau, mai rau, cad prada bulimiei.

Sa vedem, asadar, cum detectam obezitatea si cum ne afecteaza ea viata si sanatatea.

Despre obezitate, in cifre: IMC si raportul talie- solduri

Inainte de a vorbi despre obezitate in cazul oricarei persoane, trebuie calculat indicele de masa corporala. Cum? Foarte simplu: greutatea in kg/ inaltimea in metri la patrat. De exemplu, daca greutatea ta este de 57kg, iar inaltimea 1.60m,

IMC = 57/ 1.60*1.60 = 57/ 2.56 = 22.26

Daca rezultatul este mai mic de 18.5, inseamna ca persoana in cauza este subdezvoltata; daca acesta se situeaza intre 18.5 si 24.9, greutatea se incadreaza in limite normale; daca cifra se situeaza intre 25 si 29.9, persoana este supraponderala, iar daca cifra este mai mare de 30, vorbim deja despre obezitate.

De asemenea, un alt calcul pe care ar trebui sa-l ai in vedere este cel ce vizeaza raportul talie – solduri. De ce? Pentru ca nu doar excesul de garsime corporala, ci si unde este aceasta localizata este un aspect deosebit de important pentru sanatate.

Acum ceva timp am vorbit despre forma corpului, de mar, para sau ardei iute si despre ce tip de dieta este recomandata fiecarei femei in functie de aceasta, insa ceeea ce trebuie sa stii este faptul ca obezitatea abdominala, asociata cu forma de mar a corpului, este asociata cu un risc mai mare de boli cardiovasculare sau diabet.

Asadar, calculeaza raportul talie – solduri impartind curcumferinta taliei (stand dreapta si relaxand abdomenul) la circumferinta soldurilor. Daca rezultatul este mai mare de 0.85 pentru femei si 1 pentru barbati, riscul cardiovascular este unul crescut.

Despre obezitate si riscurile la care ne expunem…

… daca nu transformam alimentatia sanatoasa si miscarea zilnica in prioritati!

– Persoanele obeze prezinta un risc de 3-10 ori mai mare de a suferi de hipertensiune fata de cele cu o greutate normala;

– Obezitatea conduce la cresterea colesterolului si a trigliceridelor in sange;

– Obezitatea creste semnificativ riscul de artrita, ce poate afecta soldul si a picioarele;despre obezitate

– Obezitatea creste riscul de accident vascular cerebral si de apnee in somn;

– Obezitatea conduce la probleme de natura afectiva, incepand de la scaderea stimei de sine, pana la anxietatea sau depresie, de cele mai multe ori “combatute” prin mancare. Si asa se formeaza un cerc vicios din care cu greu mai scapam.

In concluzie, incearca sa renunti, macar treptat, la alimentele nesanatoase si dedica doar cateva minute miscarii in fiecare zi. Calitatea vietii tale se va imbunatati semnificativ, garantam! 😀

Multumim pentru vot!

1 Comment

  • Trebuie specificat ca in aceasta masuratoare a indecelui de masa corporala trebuie luat in calcul si procentul de grasime fiindca nu e tot una o persoana la care greutatea este data de masa musculara cu una la care este data de grasime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate