Efectul minunat pe care il au exercitiile asupra tolerantei la durere

exercitii-toleranta-la-durereCine si-ar putea imagina un atlet plangandu-si de mila atunci cand se loveste de ceva? Felul in care arata, forta pe care o emana, vitalitatea afisata fac uneori imposibil acest exercitiu de imaginatie. In plus, daca ar fi sa ne gandim la batranii care au avut activitate sportiva toata viata vedem o mai buna coordonare a miscarilor, mai putine dureri de spate si de oase, etc. De ce se intampla acest lucru?

Ce-i face pe atleti mai rezistenti la durere?

Un studiu publicat in revista Medicine&Science in Sports&Exercice a masurat doua tipuri de durere: durerea ischemica – o durere de tip arsura pe care o simti in muschi atunci cand acestia nu primesc indeajuns de mult oxigen – si durerea de tip presiune – cea pe care o resmiti ca urmare a presiunii exercitate asupra muschilor in timpul unui masaj.

Dupa 6 saptamani de ciclism a cate 30 de minute, de 3 ori pe saptamana, toleranta pentru durerea ischemica a participantilor a crescut. Si chiar daca nu suferi de dureri ischemice, acelasi studiu a demonstrat ca exercitiile aerobice maresc toleranta pe care o avem pentru durerea de tip presiune. Asta inseamna ca ori de cate ori vei incerca sa flexezi genunchiul sau sa indoi spatele vei resimti o durere, dar rezistenta va creste.

Cercetatorii nu sunt siguri de ce exercitiile maresc toleranta la durere, dar teoria actuala este ca acestea cauzeaza schimbari in centrii nervosi din creier. Asta inseamna ca este „produsa” aceeasi cantitate de durere, dar creierul o percepe altfel. Este important de stiut insa ca daca suferi de dureri cronice nu ar trebui sa te feresti de exercitii de teama ca acestea se vor inrautati. Aceasta este si concluzia studiului.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate