Senzatie de plin? Fa aceste exercitii de yoga pentru digestie!

Chiar daca a trecut „pomana porcului” de aproape o luna, tot mai cadem in capcana mancarurilor prea grase sau prea greu de digerat. Dupa orice masa copioasa insa, avem tendinta de a ne lasa mangaiati de confortabila canapea sau de scaunul calduros de la munca. Nu e indicat sa faci miscare intensa dupa o masa copioasa, dar cateva exercitii de yoga vor ajuta procesul digestiv si te vor face sa te simti mai bine.

Yoga pentru digestie, oriunde, oricand

Yoga #1.

yoga-pentru-digestie-1

Iti mai amintesti cand erai copil si stateai in pozitia aceasta? Eu faceam asta deseori dupa masa sau cand incercam sa ma relaxez. Cum actioneaza? Ca un masaj pentru organele tale, imbunatatind circulatia.

1. Incepe din pozitia stand, cu picioarele departate la nivelul umerilor si cu bratele in fata.

2. In timp ce expiri, relaxeaza-ti abdomenul si du-l usor in fata astfel incat sa ai spatele drept. Du barbia inspre piept, lasa umerii relaxati si lasa-te usor in jos, mentinand barbia in dreptul pieptului. Transfera greutatea corpului pe degetele de la picioare, apoi prinde-le cu mainile, creand o coroana cu bratele in jurul capului.

Ramai in aceasta pozitie inspirand si expirand de 5 ori.

Yoga #2.

yoga-pentru-digestie-2

Aceasta miscare te poate face sa te simti usor incomod, mai ales daca esti balonat, dar te va ajuta sa scapi de gazele intestinale.

1. Stai cu picioarele departate la nivelul umerilor, indoiae genunchii si expira in timp ce cobori intr-o genuflexiune.

2. Mergi cu mainile pe podea, astfel incat abdomenul sa se pozitioneze exact in interiorul genunchilor.

Ramai in aceasta pozitie insiprand si expirand de 4 ori.

Yoga #3.

yoga-pentru-digestie-3

Acest exercitiu este menit sa relaxeze tractul gastro-intestinal.

1. Apleaca-te din pozitia stand, aducand palmele la nivelul soldurilor si genunchii in linie dreapta cu calcaiele. Din aceasta pozitie „V”, inspira si ridica-te pe varfuri.

2. Tine degetele de la maini rasfirate, astfel incat degetele din mijloc sa fie in linie cu coatele. Incordeaza picioarele si coboara pe calcaie. Incearca sa-ti relaxezi stomacul, inspira si expira de 5 ori.

Yoga #4.

yoga-pentru-digestie-4

1. Din pozitia anterioara, tragi aer puternic in piept si du un picior in fata, printre maini. Lasa mana stanga usor in jos, langa piciorul drept.

2. Expira si du bratul drept in spate, cu palma indreptata inspre tavan. Lasa toata greutatea pe palma stanga si permite umarului drept sa se duca cat mai mult in spate, ca la exercitiile de stretching.

Mentine pozitia cat timp inspiri si expiri de 5 ori.

Yoga #5.

yoga-pentru-digestie-5

Aceasta este o miscare de yoga pentru digestie si ciruclatie si functioneaza cam asa:

1. Pornind de la miscarea anterioara, inspira si adu genunchiul stang in fata celui drept si apoi asaza-te pe podea. Expira in timp ce duci cotul pe langa genunchi, tinand palma dreapta. Lasa-ti greutatea pe palma dreapta si uita-te peste umar.

In timp ce inspiri si expiri de 5 ori, incearca sa impingi cu cotul genunchiul, dar fara sa rasucesti coloana.

Yoga #6.

yoga-pentru-digestie-6

Acest exercitiu creeaza spatiu in interior, eliminand crampele.

1. Aseaza-te pe gambe, departand genunchii la nivelul umerilor.

2. Inspira si pune mainile in solduri, arcuind usor spatele. Expira si revino in pozitia anterioara, astfel incat sa te incalzesti putin.

3. Cand esti pregatit, apuca cu mana dreapta calcaiul drept, apoi fa la fel si pentru partea stanga. Mainile sunt pentru echilibru, deci nu-ti canaliza toata energia si greutatea inspre ele. Lasa greutatea pe genunchi si du pieptul in fata, impreuna cu abdomenul, dar nu te arcui excesiv.

Lasa capul pe spate, inspira si expira de 5 ori.

Yoga #7.

yoga-pentru-digestie-7

Aceasta miscare yoga nu este buna doar pentru digestie, dar si pentru eliberarea durerii.

1. Aseaza-te pe podea, lipeste calcaiele si desfa genunchii larg. Pune mainile pe genunchi.

2. Inspira, tine coloana dreapta si apleaca-te usor in fata, apoi expira. Apasa cu coatele pe interiorul genunchilor pentru a desface picioarele si mai mult.

Stai in aceasta pozitie inspirand si expirand de 4 ori.

Yoga #8.

yoga-pentru-digestie-8

Aceasta miscare stimuleaza zona abdomenului pentru o digestie mai usoara.

Din pozitia anterioara, inspira si ridica picioarele. Echilibreaza pozitia indoind usor genunchii, dar tine coloana dreapta. Du palmele pe langa genunchi si mentine pozitia cat timp inspiri si expiri de 5 ori.

Yoga #9.

yoga-pentru-digestie-9

Aceasta miscare este ceva mai dificila, dar excelenta pentru cei care sufera de constipatie.

1. Aseza-te pe burta, inspira in timp ce indoi genunchii, apoi prinde gleznele cu mainile si gaseste o stare de echilibru. Poti sa tii genunchii fie apropiati, fie departati.

Expira in timp ce ridici si mai mult picioarele si lasa greutatea in fata, pe stomac, nu te lasa pe zona sacrala. Mentine pozitia in timp ce inspiri si expiri de 5 ori.

Yoga #10.

yoga-pentru-digestie-10

O miscare yoga care incalzeste zona abdominala si elimina durerile care pot aparea din cauza stresului.

1. Asaza-te in genunchi si departeaza-i putin mai mult decat nivelul umerilor. Inspira puternic, apoi expira si apleaca-te, intinzand cat mai mult coloana si gatul, ducand palmele in fata, la acelasi nivel cu genunchii.

Stai acolo cat timp inspiri si expiri de 10 ori.

Cam acestea sunt miscarile de yoga pentru digestie care te vor ajuta sa te simti mai bine dupa fiecare masa, copioasa sau nu. Le poti incerca oriunde, inclusiv la birou.

Alimente care sprijina digestia

Chair daca stomacul este „proiectat” astfel incat sa poate digera orice produs, anumite alimente, printre care cele procesate sau grase (stiti voi mai bine) pot crea o stare de disconfort sau durere. Tocmai de aceea, pentru a scapa de unele probleme ca indigestia sau acidul gastroesofagian, este bine sa consumi anumite alimente, cum ar fi:

Cerealele integrale – orezul brun, painea integrala, pastele integrale, fulgii de ovaz sau alte tipuri de cereale integrale ajuta tractul digestiv prin continutul mare de fibre. Fibrele sunt esentiale pentru tractul digestiv si indeparteaza grasimea care s-ar putea lipi de artere.

Ghimbir – pentru ca are proprietati anti-inflamatorii, ghimbirul previne indigestia. In plus, este foarte bun pentru eliminarea starilor de voma, greturilor, balonarii si anorexiei.

Bananele – contin fibre dietetice care restabilesc buna functionare a tractului intestinal. Sunt foarte bune si pentru tratarea diareei, iar mineralele precum porasiu si magneziul, care se gasesc in abundenta in banane, ajuta la completarea numarului optim de electroliti.

Iaurt – contine milioane de bacterii benefice, deci este un produs perfect pentru gustarile de dupa amiaza. Acesta ajuta la restabilirea balantei microorganisemlor in stomac, unele dintre acestea fiind esentiale in absorbtia anumitor nutrienti.

Kimchi – la fel ca iaurtul, este bogat in bacterii benefice.

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate