Top 10 alimente bogate in fibre

alimente bogate in fibre

Alimente bogate in fibre, pentru silueta si sanatate

Desi necesarul zilnic de fibre este in jur de 25g pentru femei si 40g pentru barbati, putini dintre noi il bifeaza in fiecare zi, desi consumul alimentelor bogate in fibre nu doar ca ne ajuta sa ne pastram silueta, dar micsoareaza nivelul de zahar din sange, regleaza nivelul colesterolului si tensiunii arteriale si ne apara de bolile cardiovasculare, ajuta tranzitul, previne aparitia constipatiei si a hemoroizilor si scade riscul de cancer de colon. Iata, asadar, 10 dintre cele mai bogate alimente in fibre, care ne vor ajuta sa ne saturam repede si sa dam jos kilogramele in plus:

10 alimente boate in fibre, sanatoase si gustoase

1. Porumbul: boabele de pe un stiuletele de porumb inseamna aproximativ 3.5g de fibre, dar si o cantitate importanta de vitamine (B1, B5, B9, A, C, E) si minerale (potasiu, magneziu, sodium sau fosfor). Porumbul ne apara de boli cardiovasculare, de cancer pulmonar, imbunatateste memoria si procesul de reinnoire celulara, iar in ceea ce priveste continutul caloric, nu trebuie sa iti faci griji: 100g de porumb contin in jur de 100 calorii.

2. Fasolea: in afara de continutul foarte mare de fibre, fasolea alba este bogata si in proteine, fier sau potasiu, 1 cana de fasole acoperind 25% din necesarul zilnic de potasiu. Fasolea rosie este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre (o cana de fasole rosie acopera aproximativ 50% din necesarul zilnic de fibre), dar si de antioxidanti, fier, seleniu, calciu, proteine, acizi grasi omega 3 si omega 6, vitamina C, B1, B2, B6 sau B9. Fasolea neagra contine 15g de fibre/cana, dar si 15g de proteine si o doza mare de antioxidanti.

3. Nautul: numit si fasole Garbanzo, nautul iti furnizeaza, pe langa o portie sanatoasa de fibre, o cantitate importanta de vitaminele B6 si B9, de fier, cupru, magneziu si proteine. Mai mult, nautul stimuleaza productia de serotonina si ne ajuta sa ne odihnim mai bine si sa adormim mai usor.

4. Avocado: sursa excelenta de grasimi sanatoase, consumul de avocado ne apara de bolile de inima, ne ajuta sa furnizam organismului nostru necesarul zilnic de fibre : 2 linguri de avocado inseamna in jur de 2g de fibre .

5. Orezul brun: textura usor gumata si aroma de nuca a orezului brun sunt insotite de o cantitate foarte mare de fibre, mai exact 3.5g la fiecare cana de orez. Consumul de orez brun scade riscul de accident vascular cerebral datorita continutului mare de magneziu, intareste oasele si ajuta la buna functionare a tiroidei, scade colesterolul si ne ajuta sa ne pastram silueta, fiind un aliment cu un indice glicemic scazut.

6. Lintea: cu un continut de 15.6g la o cana de linte, aceasta este una dintre cele mai recomandate surse de fibre! De asemenea, lintea protejeaza sanatea inimii, ajuta digestia, creste rezistenta fizica si ofera rapid o senzatie de satietate de lunga durata. Bogata in vitamine (B, A, C, K) si minerale (fier, zinc, cupru, seleniu, magneziu), lintea este un aliment minunat, in special in perioadele de post.

7. Para: coaja de para este cea mai bogata in nutrienti, motiv pentru care este recomandat sa nu o indepartezi atunci cand consumi acest fruct. O para cu coaja contine in jur de 5.5g de fibre  si in jur de 100 calorii, dar si o cantitate importanta de vitamina C, K, B9, A, potasiu, fosfor magneziu saul calciu.

8. Fulgii de ovaz: cosumul de fulgi de ovaz regleaza colesterolul, scade riscul de diabet de tip II si intareste sistemul imunitar, fiind totodata o combinatie ideala intre fibre solubile, care micsoareaza nivelul de colesterol “rau” si insolubile, care ajuta digestia.

9. Mazarea: cu o cantitate de 16.3g de fibre/cana, mazarea ocupa un loc important in topul celor mai bogate alimente in fibre, reducand totodata riscul de boli cardiovasculare, osteoporoza si degenerescenta maculara. Mazarea combate cu succes oboseala cronica, ajuta digestia, favorizeaza oxigenarea celulara si este foarte, foarte buna!

10. Broccoli: broccoli pare a fi prezent in fiecare top al alimentelor sanatoase, deci de ce am face o exceptie in cazul de fata? Cu un continut de 5.1g de fibre la o cana de broccoli fiert, acesta nu doar ca are puternice proprietati alimente bogate in fibreanticancerigene, dar ne ajuta sa dam jos kilogramele in plus pastrandu-ne energia si buna dispozitie! 🙂

Alte alimente bogate in fibre

In afara de cele enumerate mai sus, alte alimente bogate in fibre si foarte sanatoase sunt: merele, painea integrala, cerealele integrale, migdalele, orzul, zmeura, anghiarele, fisticul, nucile, banana uscate, portocalele sau alunele.

Iata, ai de unde alege! Pofta buna! 🙂

Multumim pentru vot!

4 Comments

  • Este o placere pt mine sa scriu pe site-uri care sunt citite de tineri care vor sa fie sanatosi. La cei 36 de ani ai mei asta este ceea ce imi doresc.

  • Asa este : putin luam cantitatea de fibre de care avem nevoie zilnic.
    Daca ma uit in poza de prezentare a articolului vad cu siguranta cateva dintre cele mai sanatoase si de neinlocuit alimente pe care natura inconjuratoare le poate oferii.
    Ca sa mai facem o completare , trebuie sa spunem ca fibrele (celuloza) nu pot fi digerate de organizm, organul responsabil cu aceasta treaba este situat la trei centimetri dreapta de vena ileocecala , ramura dreapta a arterei mezonterice superioare si se numeste apendice vermoid. De cateva milioane de ani el este nefunctional si are doar rolul de a se umple cu diverse reziduri si de a ne da batai de cap (operatie). Dar aceste fibre absorb apa si dau volum masei reziduale astfel incat ele intretin digestia – lucru spus in articol. Ce trebuie stiut aici este ca , carcinomul colorectal este cel mai des intalnit carcinom si evident ca este principalul cauzator de mortalitate prin efectul sau. In ultimii ani ceea ce vedeti in acea poza este tot mai putin folosit in alimentatia oamenilor , dansa luand-o razna si indreptandu-se spre pizza si coca-cola. Incidenta bolilor de colon a crescut de cateva ori bune si reprezinta un mare factor de ingrijorare medicala.
    Mancati deci ceea ce vedeti in acea poza si dati un print acestui articol pt a-l lipi pe usa de la frigider.

    • Florin, ar trebui sa-ti facem o rubrica speciala, multumim mult pentru aceste completari minunate! 🙂 Ceea ce ai spus legat de bolile de colon este foarte adevarat si extrem de ingrijorator, motiv pentru care ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a comanda mancare de la un fast food sau inainte de a pune in carucior sticla de suc…. ca sa nu dam nume.
      Te mai asteptam! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate