Cum ne ingrasam fara sa ne dam seama: 4 greseli frecvente

cum ne ingrasam

Cum ne ingrasam zi de zi – mici greseli de evitat

Am intalnit multe persoane care incercau sa scape de kilogramele in plus si se plangeau ca „pana si aerul ingrasa” si ca efectiv nu mai stiu ce sa manance si ce nu pentru a slabi. Si mi-este greu sa inteleg astfel de dileme, intrucat este atata de simplu sa ai o dieta sanatoasa si usoara, mai usor de pus in practica si mai ieftina decat o alimentatie nesanatoasa. Dar intrebarea este pusa gresit: in astfel de cazuri ar trebui sa ne intrebam, in primul rand, cum ne ingrasam, ce facem gresit, iar apoi sa ne indreptam dieta.

Si eu am trecut printr-o perioada in care ma ingrasasem destul de mult, si fara a face excese alimentare, fara a frecventa resutaurantele fast-food si fara a petrece 24 ore din 24 in fata televizorului/ calculatorului.

Si-atunci, m-am intrebat unde calc stramb, mi-am analizat alimentatia pe durata unei zile si iata ce greseli am descoperit:

Cum ne ingrasam vazand cu ochii fara a face excese

– “Doar gust, nu mananc!”

De cate ori ai zis facut si tu aceasta afirmatie? Prietenul tau mananca dintr-o cutie de inghetata si, de pofta, iti propui doar sa gusti, dar nici nu-ti dai seama cand ai mancat deja echivalentul a doua portii consistente (mai ales daca mananci direct din recipiente mari si nu-ti poti masura portiile). Acelasi lucru se aplica si pentru o punga de chipsuri, o cutie de bomboane sau orice alta gustare cu o dentitate calorica mare.

100 calorii extra pe zi inseamna aproximativ 4.5kg in plus pe an daca nu-ti ajustezi  si efortul fizic, asadar ai mare grija la acest obicei periculos.

– “Tocmai am alergat, nu se pune ce mananc!”

O tentatie enorma pentru foarte multe persoane (in special pentru incepatori) atunci cand se intorc de la sala este sa dea iama in frigider, pe principiul „Am fost la sala, imi permit!”. Iata cum ne ingrasam.

Daca ai reusit sa arzi 300 calorii pe banda de alergat (si ai observat ca nu e deloc floare la ureche), nu-ti ruina efortul consumand un baton de ciocolata de 350 calorii, ci ia o gustare inteligenta, care sa ajute la refacerea musculara, cum ar fi un shake proteic, un iaurt sau un fruct.

– “Sunt fructe, nu ingrasa.”

Sucuri de fructe, cereale cu fructe, fructe uscate, conserve de fructe, iaurturi cu fructe – iata doar cateva gustari cu fructe care se depun intr-o clipita! De ce? Simplu: cele mai multe „cereale cu fructe” contin cantitati exagerate de zahar pentru o dieta sanatoasa, iaurturile cu fructe sunt, de fapt, cu gem, iar conservele de fructe… reprezinta in proportie de 50% sirop de zahar.

Fructele uscate, pe de alta parte, sunt foarte sanatoase, dar ingrasa. Mult. Asadar, limiteaza-te la cantitati mici si nu uita: nu tot ce e „cu fructe” e bun intr-o dieta, ci doar fructul ca atare.

– “Mananc acum si nu mai mananc azi nimic!”

Daca nu poti rezista in fata desertului delicios si… generos de dupa masa de pranz si cedezi, promitandu-ti ca nu vei mai manca nimic toata ziua pentru a „compensa”, gresesti. Dulciurile sunt alimente foarte dense in calorii care, din pacate, nu tin de foame, la fel si snacksurile de tot felul si, cel mai probabil, vei lua si masa de seara amanand promisiunea pentru maine.

Nu te ridica de la masa simtind ca explodezi, mananca incet si acorda-ti suficient timp pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze inainte de a exagera cu portiile de mancare (dureaza aproximativ 20 minute). De asemenea, nu sari peste mese, intrucat aceasta este una dintre cele mai simple si mai sigure metode de a te ingrasa.

Iata, asadar, cat de simplu ne ingrasam fara a realiza, comitand aceste mici greseli care ne costa… mult.

Tu cat de des ai facut aceste greseli?

 

5/5 - (2 votes)

8 Comments

  • Am si eu o problèma. Am un an de zile de cand am slabit si nu mai reusesc sa ma ingras nici un gram. Am incercat tot ce se putea incerca. Am 1.62 cm si 42 de kg.va multumesc.

  • ba sa fiu iertat, a manca o data pe zi (si sa iti iei necesarul de calorii pentru deficit si necesarul de proteina) este cel mai bun lucru pe care l-am facut pana acum. Intermittent fasting la 1.85 si 96 de kg cu abdomenul clar vizibil (in jur de 12%) ma ajuta sa imi pastrez masa musculara in timp ce slabesc. E una sa te infometezi aiurea si cu totul altceva sa mananci intr-o fereastra de 4-6 ore toate caloriile necesare zilei.

  • Problema principala este care se intalneste cel mai des este infometarea … pai cum sa vii sa-mi zici ca vii de 2 luni !! ( de parca ar fi mult ) la sala si nu ai slabit decat 1 kg in conditiile in care micul tau dejun consta intr-un iaurt (probabil dala cu gemuri) si o salata la masa de pranz. Pai cand iti supui corpu la un asemenea deficit caloric si mai si fortezi cu exercitii fizice ce pretentii sa ai ?
    Si ca sa vin si cu raspunsul care mi se ofera cand explic asta: “Cum sa mananc ca sa slabesc? Nu are cum, eu nu am mai pomenit.”

    Bafta la slabit fetelor !

    • Deficit caloric oricum de ceva timp se stie ca o calorie nu e pur si simplu calorie are anumite substante din care e constituita(prot,carb,grasime etc) si se mai stie ca suntem in mare parte ceia ce mancam, acum daca cineva mananca doar un iaurt cat de sanatos ar fi necesarul de proteine al unui organism este mai mare de atat daca cineva ar manca cate un singur iaurtel la fiecare masa dintre cele 3 nu numai ca ar slabi extrem dar chiar ar fi in pericol de moarte morala ar fi sa se slabeasca cu cap nu neaparat calculat dar constientizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate