Cum depozitezi mancarea in frigider, astfel incat sa n-o arunci

cum-sa-depozitezi-mancarea-in-frigiderStiai ca un roman arunca la cosul de gunoi, in fiecare an, aproximativ o suta de kilograme de mancare? Statisticile europene subliniaza faptul ca in tarile dezvoltate lucrurile arata chiar mai rau, 40% din alimentele cumparate de un american in decursul unui an ajungand inevitabil la ghena. Probabil nu gasesti nimic neobisnuit in aceasta informatie, de vreme ce ai trait pe propria piele viciosul circuit al alimentelor, cu o durata de viata mult prea mica. Problema nu o constituie neaparat achizitionarea unei cantitati mult prea mari de alimente, raportate la consum, desi este unul dintre cele mai intemeiate motive, ci si depozitarea lor necorespunzatoare.

Stii sa depozitezi corect alimentele?

Este normal sa facem cumparaturi care sa ne ajunga cel putin o saptamana, ar fi destul de obositor sa facem asta in fiecare zi, pentru a evita situatia despre care am vorbit mai sus. Iata insa ce ar trebui sa faci dupa ce ai ajuns acasa:

Raftul de sus

Sau zona mai putin rece a compatimentului frigiderului. Aici poti aseza alimente care nu se strica sau nu au un risc ridicat in ceea ce priveste siguranta sanatatii. Exemplu: bauturi racoritoare, resturi de mancare.

Raftul din mijloc

Este o zona mai racoroasa decat cea de dinainte, unde poti depozita alimente care au un risc ridicat in ceea ce priveste siguranta sanatatii tale. Exemplu: oua, lapte, branza, carne pregatita.

Raftul cel mai de jos

Este zona cea mai rece a compartimentului, iar aici poti depozita carne si peste.

Usa frigiderului

Este cea mai calduroasa zona, deci nu este recomandat sa depozitezi altceva in afara de condimente. Nu este bine sa depozitezi lucrurile perisabile, cum ar fi, de exemplu, laptele.

labelfridge-297859

 

Depozitarea fructelor si a legumelor in functie de umiditate

Umiditate mare

Sertar inchis

Este sertarul inchis etans, unde aerul nu patrunde si vaporii de apa astfel formati sunt tinuti inauntru. Pentru ca nu sunt emise gaze de etilena, aici se pot depozita legumele care se pot vesteji usor. Exemple: morcovi, salata verde, spanac, ceapa verde, patrunjel, broccoli, varza, conopida.

Umiditate medie

Sertar semi-deschis

In aceasta zona se pot depozita fructele si legumele cu durata mai mare de viata. Aici se pot forma gaze cu etilena. Exemplu: pepene galben sau rosu, rosii, lamai, lime, cartofi, portocale.

Umiditate scazuta

Sertar deschis

Aici intra mai mult aer si sunt emise gaze cu etilena, prin urmare este bine sa depozitezi fructe si legume care se pot strica rapid. Exemplu: mere, struguri, pere, avocado, ardei, dovleac.

Nota: daca nu ai optiunea de cotrol a umiditatii, poti obtine un nivel de umiditate mediu sau mic lasand cutia inchisa (cea destinata legumelor) usor crapata.

Lucruri pe care ar trebui sa le stii despre frigider

1. Seteaza temperatura la mai putin de 4-5 de grade Celsius – bacteriile se dezvolta rapid la temperaturi de peste 6 grade.

2. Lasa un spatiu suficient intre alimente, pentru a permite aerului rece sa circule.

3. Curata portiunile care permit frigiderului sa se inchida (cele din caucuiuc) – daca sunt acoperite cu murdarie, pot ramane spatii deschise, iar bacteriile pot patrune usor. In plus, temperatura din interior va scadea.

4. Tine o cana cu apa sau bucati de gheata in interior pentru a preveni cresterea temperaturii atunci cand deschizi usa frigiderului.

5. Nu lasa sa se formeze gheata pe peretii interiori ai frigiderului – acest lucru conduce la un consum sporit de energie.

6. Curata praful de pe condensator, aflat in spatele frigiderului, pentru a permite aerului sa circule eficient.

7. Lasa un spatiu de cativa centimetri intre frigider si perete deoarece caldura ramane in acest mic spatiu fortand frigiderul sa consume mai multa energie.

8. Tine minte ca un frigider stricat inseamna si un consum mai mare de energie!

 

Multumim pentru vot!

3 Comments

  • “Seteaza temperatura la 38-40 de grade – bacteriile se dezvolta rapid in intervalele de temperatura 40-140 de grade.”

    Ce? Pai peste 100 de grade nu prea mai sunt bacterii 🙂 . Ati uitat ceva virgule sau nu stiu. Corecta-ti va rog temperaturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate