Foame permanenta? 5 modalitati simple de a o potoli

foame permanenta

Cand te lupti cu o senzatie de foame permanenta …

… de cele mai multe ori nu castigi. Sau castigi doar pe moment, rabdand acestei senzatii de foame permanente 2-3 ore pentru ca, inainte de a te culca (sau chiar in timpul noptii) sa te trezesti si sa „recuperezi”.

Cauzele pentru care resimtim senzatia de foame permanenta pot fi multe, insa important este sa recunoastem diferenta dintre „foame” si „apetit” si sa actionam in consecinta. Multi dintre noi nu-si ofera ocazia de a experimenta senzatia reala de foame (afla aici mai multe despre diversele tipuri de foame), ci mananca de pofta, de plictiseala, de placere. Apoi se chinuie sa slabeasca supunandu-se unui chin teribil care va conduce, inevitabil, la efectul yo-yo.

Stiu, toate cele de mai sus sunt generalitati, dar ce faci atunci cand un aceasta „foame permanenta” iti aduce cateva kilograme in plus intr-un timp record? Nu o satisfaci, ci o inlaturi!

Iata cum scapi de foamea permanenta falsa:

– Scade consumul de alcool

Stiu, vara nimic nu e mai placut ca o bere rece la terasa, dar pe langa faptul ca baututile alcoolice sunt foarte bogate in calorii (vezi aici continutul caloric al principalelor bauturi), acestea determina un apetit crescut la scurt timp dupa consumare.

Totodata, daca incerci sa slabesti, trebuie sa stii ca 25g de alcool scad capacitatea organismului de a arde grasimile cu peste 70%, si in plus reduce absorbtia de vitamine si minerale in corp. Cu alte cuvinte, dupa ce ca vei manca mai mult dupa ce consumi alcool, vei manca si fara folos…

– Mananca legume si fructe cu continut mare de apa

Nu banane, struguri, smochine sau cartofi (decat in cantitati mici/ moderate), ci citrice, pepene rosu, capsuni, castraveti, broccoli, ardei gras, rosii, legume cu frunze verzi (vezi aici continutul de apa al fructelor si legumelor). Nu doar ca numarul de calorii din aceste fructe si legume este foarte mic, dar sunt si foarte satioase datorita continutului de fibre si apa si astfel vor inlatura rapid senzatia suparatoare de foame permanenta.

– Scade varietatea de alimente consumate

Cate putin din toate? Mai gandeste-te! Gustand „cate putin” din fiecare aliment/ fel de mancare ne ingrasam cel mai usor. Diverse arome stimuleaza apetitul, in timp ce o singura aroma te ajuta sa te saturi mai usor. Asadar, daca esti la o petrecere spre exemplu, nu gusta cate putin din fiecare prajitura, ci ia-ti 1-2 de un fel si vei vedea cum pofta de dulce se va diminua dupa cateva inghitituri.

– Mesteca incet

Despre legatura dintre mancatul pe fuga si un apetit crescut am mai vorbit de nenumarate ori: dureaza aproximativ 20 minute pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze, deci daca mananci repede, vei manca mult mai mult decat ai nevoie pana cand te vei simti satul. O masa luata in 30 minute inseamna aproximativ 70 calorii mai putin decat una luata in 10-15 minute.

– Exercitiile fizice reduc apetitul

Surpriza: sportul scade apetitul, contrar asteptarilor. Exercitiile aerobice, cum ar fi jogging-ul, scad nivelul de grelina si cresc nivelul de peptida YY, adica actioneaza la nivel hormonal si scad pofta de alimente bogate in carbohidrati sau hipecalorice, determinand eliminarea senzatiei de foame permanenta.

Si exercitiile cu greutati provoaca acest raspuns al organismului, dar intr-o masura mai mica. Desigur, nu te astepta ca dupa prima alergare sa simti ca nu-ti mai trebuie mancare 2 zile, este nevoie de ceva timp si obisnuita pentru a simti efectul sportului asupra apetitului.

Asadar, nu mai incerca sa „pacalesti” aceasta foame permanenta periculoasa pentru silueta, ci elimina-o, alaturi de acele cateva kilograme in plus care iti dau mari batai de cap.

Succes!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate