Fructe si legume de toamna de inclus in alimentatie

qfructe si legume de toamna

Din cosul cu fructe si legume de toamna

Vremea s-a mai racorit, copacii si-au schimbat putin coloritul si astfel un nou anotimp isi face simtita prezenta. Toamna are un parfum aparte, parfum de castane coapte, de placinta de dovleac si de alte minunatii culinare. O multime de fructe si legume de toamna invadeaza pietele si, cu putin noroc, isi vor face loc si in cosul tau de cumparaturi. Caci nu trebuie sa uiti: consumul de fructe si legume de sezon este extrem de sanatos!

Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna

MERE – Dulci sau acrisoare, merele sunt delicioase atat crude, cat si coapte. Asigura-te doar ca mananci si coaja, care este extrem de bogata in substante benefice pentru inima (flavonoide).

Alte beneficii pentru sanatate:

  • pline de antioxidanti
  • 4 grame de fibre dietetice per fruct

PASTARNAC – cu o aroma dulceaga, aceasta leguma poate fi adaugata ca ingredient in numeroase retete, cum ar fi: mancare de orez, piure, supe sau sosuri.

Beneficii pentru sanatate:

  • Bogat in potasiu
  • Sursa buna de fibre

PERE – gustul dulce si suculent al acestor fructe le-a transformat in adevarate vedete ale toamnei. Gatite, capata o aroma fabuloasa, asa ca nu ar fi rau sa le incerci si in varianta coapta sau fiarta.

Beneficii pentru sanatate:

  • Sursa buna de vitamina C si cupru
  • 4 grame de fibre per fruct

CONOPIDA – delicioasa aburita, piure sau ingredient in supe.

Beneficii pentru sanatate:

  • Compusii sai ajuta la prevenirea cancerului
  • Fitonutrientii continuti reduc nivelul de colesterol
  • Sursa excelenta de vitamina C

DOVLEAC – gustul dulce si textura speciala il fac ideal pentru placinte, prajituri si chiar budinca!

Beneficii pentru sanatate:

  • Bogat in potasiu si fibre
  • Sursa buna de vitamina B

CARTOFI DULCI – cu un continut nutritiv mai bogat decat cel al omologilor sai albi, acestia sunt excelenti copti si, in plus, pierd mai putine vitamine decat prin fierbere.

Beneficii pentru sanatate:

  • Sursa excelenta de vitamina A
  • Bogati in fier
  • Beneficii antiinflamatorii

CURMALE – sunt delicioase fierte in tocane, tocate in deserturi, sau umplute cu crema de branza sau migdale.

Beneficii pentru sanatate:

  • Sarace in grasimi
  • Bogate in fibre, potasiu

CASTANE – inchei cu fructele mele de toamna preferate, mirosul si gustulor lor fiind sinonime cu acest anotimp. Pot fi consumate coapte sau fierte, adaugate in supe sau umpluturi.

Beneficii pentru sanatate:

  • Sarace in grasimi
  • Bogate in vitaminele B6 si E
  • Sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.
  • Sursa buna de fibre
  • Contin tiamina si riboflavina

Tie care iti plac cel mai mult? 🙂

Multumim pentru vot!

1 Comment

  • Intradevar toamna are si ea beneficile ei; ca fructe mie imi plac perele si prunele, iar ca legume conopida; aceste daruri ale naturii aduc foarte multe beneficii pentru sanatatea oamenilor, care trebuie sa inteleaga importanta lor in alimentatie..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate