Fandari laterale: cum se executa si la ce ne ajuta

fandari

Fandari si fandari laterale: exercitii esentiale pentru partea inferioara a corpului

Daca iti doresti picioare puternice si frumoase, cateva fandari nu trebuie sa lipseasca din antrenamentul tau, la sala sau acasa. Fandarile modeleaza si intaresc musculatura partii inferioare a corpului, in special fesierii, coapsele si gambele, imbunatatind semnificativ echilibrul corpului.

Totusi, fandarile pot cauza un oarecare disconfort la nivelul genunchilor din cauza pozitiei, asadar daca ai suferit o accidentare la genunchi sau discomfortul se accentueaza in timpul exercitiului, ar trebui sa consulti un specialist pentru a vedea daca este indicat sa continui.

Daca disconfortul este mic, poti incerca sa-l reduci micsorand distanta dintre picioare, facand un pas mai mic. Lungimea pasului poate fi marita pe masura ce te obisnuiesti cu exercitiul.

Insa aceste mici dureri resimtite atunci cand faci fandari se pot datora si unei modalitati gresite de a le executa, motiv pentru care astazi vom discuta putin despre cum facem corect o fandare pentru a ne bucura de efectul extraordinar al acestui exercitiu asupra corpului si pentru a nu ne forta articulatiile.

Fandari – cum se executa corect:

– Tine spatele drept, umerii relaxati, in spate, barbia dreapta, calcaiele lipite. Fixeaza-ti un punct in care sa privesti pentru a evita tentatia de a te uita in jos si de a-ti arcui spatele. Incordeaza abdomenul. In cazul in care nu folosesti gantere, tine mainile in sold.

– Fa un pas in fata cu piciorul drept, lasandu-ti soldurile in jos pana cand ambii genunchi sunt indoiti la 90°. Asigura-te ca genunchiul piciorului drept se afla mai in fata decat glezna si ca genunchiul stang nu atinge podeaua. Coapsa dreapta ar trebui, asadar, sa fie paralela cu solul, iar greutatea distribuita aproximativ egal pe ambele picioare.

– Impingand in calcaie, ridica-ti corpul si intoarce-te la pozitia initiala, apoi repeta miscarea.

In scurt timp, vei observa ca aceste fandari vor deveni din ce in ce mai usoare pentu tine, ceea ce inseamna ca poti creste dificultatea prin includerea a doua gantere usoare sau prin inversarea miscarii, adica facand un pas in spate, nu in fata, cum am descris mai sus.

Iata si un filmulet explicativ realizat de cei de la Livestrong.com:

Fandari laterale – cum se executa corect:

Fandarile laterale targheteaza aceleasi grupe de muschi, insa le lucreaza diferit, iar unele persoane le considera mai usor de executat. Astfel:

– Tine spatele drept, barbia dreapta, privirea in fata, calcaiele alaturate si mainile in sold.

– Fa un pas maricel cu piciorul drept in dreapta si lasa-ti soldurile in jos, indoind genunchiul stang la 90° si asigurandu-te ca acesta nu este mai in fata decat degetele piciorului. Incearca sa nu indoi genunchiul drept.

– Impinge-te in piciorul drept si revino la pozitia initiala. Incearca sa mentii spatele drept si abdomenul incordat pe toata durata exercitiului.

Un alt filmulet explicativ din partea Livestrong.com:

Incearca si aceste 5 tipuri de fandari pentru un antrenament diversificat!

5/5 - (1 vote)

1 Comment

  • am si eu o Intrebare ce fel de exercitii trebuie sa fac pt a reusi sa fac spagatu i have a Question what kind of exerciseshould i do to be able to do spagatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate