Pofta de mancare exagerata? 10 aspecte de baza despre apetit

pofta de mancare exagerata

Pofta de mancare exagerata – cand, cum si de ce?

Toate trecem prin perioade de pofta de mancare exagerata, cand suntem capabile sa devoram tablete intregi de ciocolata sau sa rontaim de dimineata pana seara. Desigur, nu fara urmari… Astfel de zile caracterizate de o pofta de mancare exagerata ne pot anula eforturile de lunga durata de a ne pastra silueta, iar apoi, cand ne suim pe cantar si vedem cum acul o ia razna, apare depresia insotita tot de… apetit.

Inainte de a te ingrijora, trebuie sa intelegi motivele pentru care manifesti un apetit exagerat, deci iata ce ar trebui sa stii:

Pofta de mancare exagerata vs. foame – 10 aspecte esentiale:

1. Dorinta naturala: pofta de mancare exagerata sau apetitul crescut reprezinta dorinta unei persoane de a manca resimtita ca foame si serveste la reglarea aportului de energie. Apetitul unei persoane este reglat de un proces extrem de complex, care include tractul gastrointenstinal, anumite tipuri de hormoni si sistemul nervos.

2. Pofte… precise: chiar daca atat foamea cat si pofta de mancare exagerata determina cand, ce si de ce persoanele mananca, foamea este o nevoie fizica de mancare, in timp ce apetitul este una psihologica. Apetiul e legat de experientele senzoriale cu privire la mancare, de la vaz si miros, pana la contexte sociale sau obiceiuri culturale. In timp ce foamea poate fi satisfacuta prin mancare pur si simplu, apetitul cere satisfacerea unui gust anume.

3. Contributia efortului fizic: nu exista dovezi care sa sustina faptul ca efortul fizic creste sau descreste apetitul; modul in care apetitul unui individ raspunde la efortul fizic depinde de mai multe variabile, cum ar fi frecventa, intensitatea si durata efortului,  metabolismul, acumularea de grasime a organismului si… disponibilitatea mancarii. Pofta exagerata de mancare nu este obligatorie dupa un antrenament, dar de multe ori ne pacalim singure…

4. Varsta: in timp ce anumiti copii/ adolescenti experimenteaza o pofta de mancare exagerata datorata nevoii de aport de energie, altii se manifesta in mod contrat, insa acest lucru nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru parinti atata timp cat nu cad in extreme. Cat priveste persoanele trecute de prima tinerete, motivul pentru apetitul scazut este degradarea intr-o oarecare masura a simtului mirosului si al gustului, iar urmarea este ca acestia incep sa faca abuz de zahar sau sare pentru a intensifica gustul alimentelor.

5. Diferenta dintre sexe: cercetatorii de la Laval University au descoperit faptul ca barbatii care consuma cafea cu 30 min inainte de masa prezinta un apetit scazut, in timp ce la femei nu exista aceasta modificare.

6. Renuntatul la fumat: intr-adevat, persoanele care s-au lasat de fumat simt nevoia de a inlocui tigarile cu altceva… si recurg la mancare. Recomandarea este aceea ca astfel de pofte sa fie stopata printr-un conum mai mare de apa sau de fructe si legume, in special cele bogate in vitamina C.

7. Mancatul… emotional: pofta de mancare exagerata poate fi determinata de incercarea inconstienta de a depasi anumite sentimente sau emotii puternice. Tristetea sau confuzia determina cel mai adesea un apetit exagerat in incercarea de a indeparta din minte problemele sau gandurile apasatoare, iar pofta experimentata se refera mai ales la alimente bogate in grasimi si calorii care echilibreaza starea emotionala.

Pofta de mancare exagerata – dincolo de impuls

pofta de mancare exagerata
Asadar, atunci cand simti nevoia urgenta de a da iama in frigider, opreste-te pentru o clipa si intreaba-te daca iti este foame cu adevarat sau, pur si simplu, ai o pofta de mancare exagerata care nu se bazeaza pe nevoi reale. Daca in 20 de minute senzatia nu dispare, este foarte posibil sa fie vorba de foame, daca nu… foloseste ocazia pentru a mari sportul de lichide, apa sau sucuri naturale. Daca situatia persista, un consult de specialitate este obligatoriu.

Tu cum te lupti cu pofta de mancare exagerata?

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate