Da un refresh rutinei tale de fitness: 12 motive sa faci antrenamente in aer liber

E usor sa ramai blocat in aceeasi rutina de antrenament intr-o sala de fitness sau acasa, iar un regim repetitiv de exercitii iti poate duce corpul intr-o faza de platou, in care castigurile de forta si cardio vor deveni mai greu de obtinut. Desi antrenamentul in interior poate fi util pentru un plus de confort sau atunci cand vremea de afara este nefavorabila, el poate deveni plictisitor. Pentru a da un suflu nou antrenamentului tau si pentru a te bucura de aer proaspat in acelasi timp, incearca sa profiti de natura!
Miscarea in aer liber nu are doar numeroase beneficii, ci te poate ajuta si sa iti indeplinesti mai bine obiectivele de sanatate si fitness. Indiferent daca vrei sa iti imbunatatesti sanatatea cardiovasculara, sa construiesti muschi sau sa te bucuri de o doza mai considerabila de vitamina D, iata mai jos 12 motive pentru care ar trebui sa te gandesti la un antrenament in aer liber.

Arde mai multe calorii

Principalul motiv pentru care antrenamentele in aer liber sunt atat de bune, este unul foarte interesant. Conform unei cercetari care a comparat alergarea in aer liber cu alergarea pe banda de alergare, curbele cinematice generale au fost aceleasi. Cu toate acestea, unele persoane pot avea tendinta de a-si flexa mai mult gleznele si de a folosi mai multa energie atunci cand alearga in aer liber, in comparatie cu alergarea pe banda de alergare.
O alta cercetare in randul biciclistilor a constatat, de asemenea, ca acestia ard mai multe calorii in aer liber, in comparatie cu ciclismul in sala. Explicatia tine probabil de eforturile suplimentare necesare pentru a mentine starea de echilibru, pentru franare si pentru viraje.
Un alt studiu interesant a aratat ca oamenii au tendinta de a se antrena pentru perioade mai lungi in aer liber decat in interior. In cadrul studiului care a monitorizat activitatea participantilor timp de o saptamana, persoanele care au facut miscare in interior au alocat in medie mai putin cu 30 de minute exercitiilor fizice, in comparatie cu grupul care s-a antrenat in aer liber.

Da un refresh rutinei tale de fitness: 12 motive sa faci antrenamente in aer liber 1

Stimuleaza buna dispozitie

Mai multe studii au aratat ca exercitiile fizice au un impact pozitiv asupra starii de spirit si a fericirii. Mai mult, sportul a fost asociat cu reducerea simptomelor de anxietate si depresie si cu un sentiment mai accentuat de fericire generala. Insa exista si dovezi conform carora efectuarea acestor exercitii in aer liber poate avea un impact si mai mare.
Potrivit unui review publicat in Psychiatry International, cercetatorii au descoperit ca activitatea fizica moderata in aer liber, sub lumina soarelui sau printre verdeata, a fost un factor semnificativ pentru stimularea sanatatii mintale. Exercitiile in aer liber pot fi, de asemenea, un factor important in gestionarea tulburarilor de dispozitie.
Daca te intrebi de cata activitate fizica ai nevoie, Asociatia Americana a Inimii recomanda 150 de minute pe saptamana de activitate fizica moderata, preferabil repartizate pe parcursul unei saptamani. Daca esti pasionat de fitness, poti obtine si mai multe beneficii fiind activ timp de cel putin 300 de minute pe saptamana. Iata cateva exemple de activitate fizica moderata pe care le poti face in aer liber.
– Mergi pe jos prin cartier, cu o viteza de cel putin 4 km/h.
– Ocupa-te de gradinarit, o activitate pe care in functie de locul in care stai, o poti face pe tot parcursul anului.
– Joaca tenis, un sport care se poate face in perechi pentru o mai buna interactiune sociala.
– Petrece timp cu bicicleta in comunitatea ta.

Reduce nivelul de stres

Miscarea in aer liber si in natura poate reduce simptomele de anxietate, angoasa si chiar de singuratate. Cand esti in natura – chiar daca esti singur – te poti simti ca si cum ai fi parte din lumea inconjuratoare.
Intr-un studiu referitor la natura si la raspunsul la stres, cercetatorii au colectat date despre nivelurile de stres din trei medii diferite: un parc urban, o sala de sport dintr-o zona urbana si o locatie din natura. Markerii biofizici (de exemplu, cortizolul si amilaza) si masuratorile psihologice au fost colectate inainte si dupa vizitele in toate cele trei locatii.
Cercetatorii au descoperit ca vizitarea mediilor naturale a avut cel mai mare impact pozitiv asupra reducerii stresului fizic si psihologic, in comparatie cu celelalte doua locatii. Mai mult decat atat, participantii la studiu care au vizitat mediul natural au raportat niveluri semnificativ mai scazute de stres decat atunci cand au vizitat celelalte doua optiuni.
Un alt studiu ce a comparat miscarea in interior cu exercitiile in aer liber a descoperit ca antrenamentul in medii naturale a fost asociat cu scaderea tensiunii, confuziei, furiei si depresiei, iar participantii au avut un nivel mai mare de energie si sentimente mai accentuate de implicare pozitiva si revitalizare. In termeni mai simpli, oamenii care s-au antrenat in aer liber s-au simtit mai fericiti, mai motivati sa faca din nou sport si mai satisfacuti.

Da un refresh rutinei tale de fitness: 12 motive sa faci antrenamente in aer liber 2

Te ajuta sa experimentezi o gama variata de terenuri

Mersul pe jos pe teren accidentat, alergarea in panta si peste bolovani sau efectuarea de exercitii cu greutatea corporala pe un traseu local provoaca diferite grupe musculare, faciliteaza cresterea fortei si te ajuta sa obtii un echilibru si o coordonare mai bune. Optiunile de activitati bazate pe imbinarea a diferite tipuri de teren sunt urmatoarele:
– Mountain biking pe trasee locale, care targeteaza un anumit set de muschi, cum ar fi fesierii, cvadricepsii si muschii hamstrings.
– Drumetiile pe traseele locale, ce pot oferi beneficii imediate pentru sanatate, cum ar fi o mai buna functionare a sistemului imunitar, restabilirea atentiei, reducerea tensiunii arteriale si scaderea nivelului de stres, potrivit unui articol review despre drumetii, publicat in America Journal of Lifestyle Medicine.
– Alergarea este o alta optiune si este unul dintre cele mai putin costisitoare sporturi pe care le poti face. Nu ai nevoie de niciun fel de echipament, in afara de o pereche de pantofi de alergare buni, ceea poate explica popularitatea acestui sport. Cauta piste de atletism precum cele din scoli sau licee, care iti permit sa alergi pe suprafete mai prietenoase cu genunchii decat trotuarele de asfalt sau beton.

Economiseste bani

Sportul in aer liber este si o modalitate prietenoasa cu bugetul de a te mentine in forma. Daca abonamentele la sala sunt mai costisitoare, pentru a iesi afara si a face miscare nu ai nevoie decat de o pereche de incaltaminte buna si de imbracaminte confortabila de fitness, adecvata vremii de afara.
In plus, facand sport in natura vei putea profita de echipamentele pentru antrenamente in circuit, pe care le gasesti pe terenuri de sport ale scolilor sau in unele parcuri. Unele exemple sunt anvelopele pentru alergare, barele pentru tractiuni si chiar leaganele pentru exercitii cu suspensie, cum ar fi sistemele TRX.

Combate obezitatea

Obezitatea incepe adesea inca din copilarie, cand cei mici capata obiceiuri proaste, nu fac miscare sau merg la o scoala sau gradinita care nu le ofera un spatiu adecvat pentru alergare si joaca.
Potrivit unei cercetari, copiii fac de doua ori mai multa miscare pe terenurile de joaca in aer liber, comparativ cu salile interioare, fara a avea nevoie de motivatie suplimentara. Aceasta inseamna ca scolile si gradinitele ar trebui sa aiba suficiente terenuri de joaca in aer liber pentru a-i invata pe copii un stil de viata sanatos inca de la inceput, astfel incat sa nu fie nevoiti sa faca fata problemelor cu care se confrunta astazi multi adolescenti si adulti.
Daca ai copii, asigura-te ca ii duci la o scoala cu suficiente spatii in aer liber, iar in timpul liber scoate-i cat mai mult in locuri de joaca sau la padure, pentru a-i ajuta sa faca miscare si sa se bucure de natura.

Da un refresh rutinei tale de fitness: 12 motive sa faci antrenamente in aer liber 3

Te ajuta sa te implici social

Cand te afli in natura, ai mai multe oportunitati de interactiune sociala si o retea de suport. Te poti alatura unui grup sau poti participa la clase de fitness in aer liber, care te vor ajuta sa construiesti un sentiment de comunitate, care sa te mentina implicat si responsabil.
Latura sociala este benefica si pentru problemele de sanatate mintala. Cercetatorii dintr-un studiu privind activitatea fizica in aer liber si conexiunea sociala au descoperit ca spatiile verzi sunt un cadru ideal pentru a remedia probleme critice de sanatate, cum ar fi afectiunile de sanatate mintala, sau grijile legate de obezitate si anxietatea.

Creste nivelul de entuziasm

Finalizarea unui traseu lung de mountain biking sau revenirea la masina dupa o drumetie prelungita poate crea sentimente de entuziasm si o implinire uriasa, ceea ce actioneaza ca un stimulent puternic pentru a continua sa faci miscare. Intr-un studiu care a analizat motivatiile pentru aderarea la sport in aer liber, cercetatorii au descoperit ca bucuria simpla a fost cea mai importanta motivatie pentru orice tip de exercitiu in natura.

Tine bolile la distanta

In mediile inchise, asa cum sunt salile de sport, germenii pot fi peste tot, mai ales daca oamenii nu se deranjeaza sa isi curete aparatele. Acest lucru permite bacteriilor sa se transmita cu mare usurinta de la o persoana la alta. Mutarea antrenamentului in aer liber iti poate oferi aer proaspat si te poate feri de potentiale maladii.
In plus, sportul in aer liber iti ofera posibilitatea de a te antrena chiar si atunci cand esti usor indispus sau racit. Facand sport in aer liber sau in locuri in care nu sunt multi oameni, vei evita sa transmiti si altora boala ta.
Pentru a fi cat mai sanatos cu putinta atunci cand te antrenezi in medii naturale, fii atent la urmatoarele aspecte:
– Foloseste creme cu protectie solara, cu un FPS de cel putin 15 si reaplica la fiecare doua ore si dupa ce inoti sau transpiri.
– Foloseste insecticide dupa protectia solara. Cand intri in casa, verifica-ti intotdeauna hainele si corpul, sa nu cumva sa ai capuse pe tine.
– Mentine-ti temperatura scazuta atunci cand caldura devine extrema. Evita sa faci miscare cand vremea este foarte calda, pentru ca poti dezvolta o multime de probleme asociate cu caldura, cum ar fi deshidratarea, hiponatremia sau insolatia.
– Bea apa in loc de bauturi dulci, pentru a mentine un nivel bun de hidratare.

Da un refresh rutinei tale de fitness: 12 motive sa faci antrenamente in aer liber 4

Ai parte de o doza buna de vitamina D

Lumina soarelui iti poate oferi o doza buna de vitamina D, esentiala pentru oase sanatoase si pentru un sistem imunitar puternic. Un articol publicat in “Photochemistry and Photobiology” indica faptul ca lumina soarelui este cea mai importanta sursa de vitamina D.
Razele ultraviolete ale soarelui formeaza vitamina D in piele, care este apoi transportata catre ficat si transformata in 25-hidroxivitamina D (un agent de conservare a densitatii osoase). Corpul tau transforma aceasta forma de vitamina D (cunoscuta si sub numele de calcidiol) in calcitriol, care va fi folosit de intestine, oase, rinichi si de catre sistemul imunitar.

Te fereste de insomnie

Multi oameni sufera de insomnie, le este greu sa adoarma sau sa ramana in stare de somn in timpul noptii. Daca si tu te confrunti cu aceasta problema, miscarea in aer liber te poate ajuta sa o depasesti. Exercitiile fizice regulate, in interior sau in aer liber sunt benefice si, in plus, aerul proaspat contribuie la eliminarea starilor de insomnie. Deci, ce modalitate mai buna de a combina aerul proaspat si sportul decat sa te antrenezi la aer curat?

Ofera variatie

Ai facut intotdeauna sport in sala si nu ai iesit niciodata in aer liber pentru a face miscare? Poate ar trebui sa incluzi mai des antrenamentul in aer liber in rutina ta. Miscarile in interior, cum ar fi presele la banca, exercitiile la presa pentru picioare si alte echipamente de la sala sunt excelente, insa nu ezita sa incerci miscari noi si ofera muschilor si corpului tau un alt tip de stimul. Multe exercitii cu greutatea corporala sunt foarte provocatoare si necesita miscari multi-articulare si coordonare. Sparge rutina si incearca miscari cu greutatea proprie in natura!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate