Ciocolata te ajuta sa slabesti. Afla cum!

ciocolata slabeste

Daca ar fi sa vorbim despre micile placeri culinare vinovate, sunt mai mult decat sigura ca ciocolata ar fi vedeta discutiei. Daca tii o dieta de slabit, probabil ca una dintre regulile pe care le urmezi cu strictete este sa stai departe de ciocolata. Ei bine, cred ca a sosit momentul sa demontam acest mit! Se pare ca ciocolata slabeste atunci cand este mancata cu moderatie.

Cum te ajuta ciocolata sa slabesti

Pentru a elimina inca de la inceput orice confuzie, vom vorbi exclusiv despre ciocolata neagra, care pe langa faptul ca te ajuta sa pierzi in greutate, are numeroase alte beneficii pentru starea de sanatate. Potrivit Weight Watchers, o cantitate redusa de ciocolata neagra de foarte buna calitate are valori nutritive similare cu majoritatea verdeturilor. Mai mult, atunci cand este consumata cu moderatie, poate reduce tensiunea arteriala, imbunatati circulatia si previne ateroscleroza. Aceste proprietati sunt cu atat mai importante pentru persoanele supraponderale. Flavonoidele pe care le contine ciocolata neagra au potentialul de a reduce rezistenta la insulina si impiedica cresterea brusca si semnficativa a glicemiei, astfel incat sa nu mananci mai mult decat este necesar.

Numai 28 de grame de ciocolata neagra, cu o concentratie de cacao de 70-85% contine cantitati semnificative de vitamine si mai ales minerale: magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, potasiu si mangan.

ciocolata slabeste

Singurul dezavantaj este continutul bogat de calorii: 168 de calorii/28 de grame. Pentru acelea dintre voi care urmati o dieta foarte stricta din punctul de vedere al numarului de calorii permise, includerea ciocolatei in regimul alimentar ar putea fi o reala provocare.

Nici continutul de grasimi al ciocolatei negre nu este unul care poate fi trecut usor cu vederea. Numai 28 de grame de ciocolata neagra contin 12 grame de grasimi mononesaturate si saturate. Vestea buna este ca ele nu afecteaza nivelul de colesterol si pot fi considerate benefice pentru organism. Sa nu uitam ca grasimile, la fel ca si proteina, sunt macronutrienti esentiali in dieta atunci cand se urmareste pierderea in greutate.

Ciocolata iti imbunatateste metabolismul

Ciocolata neagra influenteaza in mod benefic metabolizarea grasimilor si carbohidratilor. S-a demonstrat ca are un impact impresionant asupra procesului de sintetizare a acizilor grasi, reducand digestia si absorbtia celor doi compusi. Drept urmare, dupa ce mananci ciocolata, vei avea o usoara senzatie de satietate. Singura conditia este ca ciocolata sa contina un minimum de cacao de 70%.

Apetit scazut

ciocolata slabeste

Responsabili pentru foame si senzatia de satietate sunt 3 hormoni: insulina, grelina si leptina. Insulina transfera zaharul din sange catre celulele corpului. Productia de grelina are ca scop cresterea apetitului, in timp de productia de leptina are efectul contrar, reducerea apetitului. Atunci cand mananci alimente bogate in zahar, organismul tau dezvolta rezistenta la insulina. In consecinta, va creste productia de grelina si va rezulta un apetit mai mare.

Un studiu realizat in Elvetia, pe un esantion de 12 femei, a demonstrat ca ciocolata are potentialul de a reduce productia de grelina. Cu alte cuvinte, vei manca mai putin si te vei satura mai repede.

In prima ora a studiului subiectii au mancat 100 de grame de ciocolata cu o concentratie de 85% cacao si un continut de 12,5 grame de zahar. In urmatoarea ora a studiului, 6 dintre femei doar au mirosit ciocolata.

Tine poftele sub control

Citeste si: Ce sunt poftele alimentare, de ce apar si cum ti le poti controla

Paradoxal la prima vedere, insa ciocolata poate reduce poftele alimentare sau mai bine spus te ajuta sa le tii sub control. Chiar daca cele mai multe diete reduc sau elimina dulciurile, o cantitate mica de ciocolata neagra, consumata zilnic, te va impiedica sa mananci mai mult, mai nesanatos si sa alegi alimente cu un continut si mai mare de zahar atunci cand in sfarsit cazi prada poftelor alimentare.

Cand mananci ciocolata te relaxezi

ciocolata slabeste

Stresul declanseaza acumularea kilogramelor in plus, deoarece creste productia de cortizol. La randul lui, acesta va spori apetitul si te va influenta sa mananci emotional si nu in functie de nevoile organismului.

Atunci cand reusesti sa tii stresul sub control, reusesti sa controlezi mai bine ceea ce mananci. Ciocolata neagra, o data consumata, va genera o crestere a nivelului de serotonina si endorfine din creier. Va rezulta o stare de buna dispozitie si un nivel de stres scazut.

Cum sa mananci ciocolata ca sa slabesti

Stabileste foarte clar cata ciocolata iti permite dieta ta sa mananci, fara sa renunti la alimente mai importante care iti asigura majoritatea nutrientilor de care organismul are nevoie. Cu alte cuvinte, asigura-te ca incluzi ciocolata in numarul total de calorii pe care trebuie sa-l mananci intr-o zi.

Alege intotdeauna ciocolata neagra, simpla, nu ciocolata cu lapte. De regula, ciocolata cu lapte are un continut caloric mai mare. In plus, ciocolata neagra este mult mai consistenta, ceea ce inseamna ca vei manca o cantitate mai mica. Unele studii au descoperit ca ciocolata neagra i-a determinat pe oameni sa manance cu 15% mai putin din pizza care le-a fost oferita dupa ce au mancat o cantitate mica de ciocolata neagra. Aceste proprietati de a suprima apetitul fac ca ciocolata neagra sa fie un aliment ideal in orice dieta pentru slabit.

ciocolata slabeste

Include in alimentatie alimente sanatoase, cu un continut foarte mic de calorii. Astfel, vei putea include si o cantitate mica de ciocolata neagra. Alege, de exemplu, fructe si mai ales legume din belsug, precum si proteina slaba si cereale integrale.

Cel mai important este sa nu uiti ca moderatia este cheia. Daca mananci prea multa ciocolata, fie ea si neagra, beneficiile se vor transforma in dezavantaje.

Ciocolata este un rasfat culinar si trebuie consumata in cantitati mici pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le poate oferi. 28 De grame de ciocolata, de 3 ori pe saptamana, este suficient.

Pierderea in greutate este un proces complex si presupune crearea unui deficit caloric. Atunci cand urmezi o alimentatie sanatoasa si un program de antrenament dedicate pierderii in greutate, detalii cum sunt ciocolata neagra iti pot sprijini considerabil eforturile.

Sursa: https://www.livestrong.com

3.3/5 - (3 votes)

1 Comment

  • nu infometarea este solutia , poti sa slabesti si cu sarmale , shaorma ciocolata cata vrei paine etc dar la noi lenea e mare . Nu trebuie sa stai pe loc toata ziua si ai sa vezi rezultate . Conditia fizica e mai buna decat un nr pe cantar . 😉 Asa ca luptati sa ajungeti la o conditie fizica excelenta ! Spor la slabit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate