Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent

Fitness-ul reprezinta o adevarata industrie in lumea de astazi, insa nu a fost mereu asa. Ceea ce noi consideram a fi o forma de miscare pentru intretinerea organismului si asigurarea unei stari de bine, a fost pentru stramosii nostri singura optiune de a ramane in viata.

Paleolitic

Putem afirma ca, desi la inceput nu se numea “fitness”, termenul fiind utilizat cu precadere incepand cu anii 1950, miscarea permanenta combinata cu o alimentatie naturala i-a facut pe oamenii primitivi sa practice “fitness-ul” fara sa stie. Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 27

Conform specialistilor Lance Dalleck, PhD si Len Kravitz, PhD care au realizat un studiu larg asupra istoriei fitness-ului de la inceputuri pana in prezent, era un lucru normal pentru cei din antichitate sa plece cate o zi intreaga sau mai mult doar pentru a vana sau a gasi apa.

Iar atunci cand reuseau sa vaneze animale mai mari, triburile de bastinasi calatoreau pana la 32 km numai pentru a sarbatori cu triburile invecinate si a imparti prada. Serbarile durau cateva ore si insemnau dansuri si jocuri culturale.

In afara faptului ca oamenii primitivi erau nevoiti sa umble mult pentru a-si gasi hrana si sursele de apa, ei erau mereu atenti la pradatorii mai mari care ii puteau ucide in orice moment de neatentie. Astfel, “fitness-ul” era practicat si pentru a-si salva viata.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 28

Pentru a se proteja, dar si pentru a vana, oamenii din antichitate foloseau tot felul de obiecte pe care ei insisi le realizasera si erau foarte abili in a se catara in copaci, pe stanci, si, in general, a se descurca in practic orice mediu posibil.

Mobilitatea lor nu era dezvoltata si mentinuta cu ajutorul unor aparate, cum se intampla astazi, ci prin faptul ca ei mergeau sau alergau aproape intruna, se tarau, se catarau, ridicau pietre si bolovani, isi aruncau unii altora lucruri, le prindeau, si se luptau.

Erau gata de fuga atunci cand vedeau un pradator mare sau de atac atunci cand realizau ca pot ucide un animal pentru hrana. Barbatii, femeile si copiii erau in forma maxima, pentru ca orice alta stare le-ar fi micsorat semnificativ posibilitatile de a mai exista.

Neolitic

O data cu incheierea Paleoliticului si inceputul Neoliticului, sau a revolutiei agricole, cand oamenii si-au dat seama ca pot cultiva pamantul pentru a obtine recolte, s-a dezvoltat un nou tip de “fitness”: fitness-ul agrar. Aceasta este perioada in care s-a inventat plugul si au fost domesticite animale.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 29

In loc sa tot caute plante in locuri greu accesibile care le puteau pune vietile in pericol, oamenii au decis sa le cultive in zone fara pericole si de unde pot sa le culeaga usor. Astfel ca nomazii s-au transformat in triburi stationare, care nu au mai ratacit asa usor pe alte meleaguri.

Este de la sine inteles ca, daca nu mai mergeau zi lumina, triburile au inceput sa faca mai putina miscare. Semanatul, aratul, recoltatul necesita miscare fizica, insa nu este acelasi lucru cu a alerga de dimineata pana seara in cautarea hranei.

De aceea, specialistii Lance Dalleck, PhD si Len Kravitz, PhD afirma ca o data cu revolutia agricola din neolitic, a inceput si transformarea vietii oamenilor catre o viata mai sedentara, cu activitati fizice mai reduse si de intensitate mai mica decat in Paleolitic.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 30

Epoca razboiului

Intre anii 4000 si 250 i.e.n., teritoriile au fost cucerite si pierdute prin razboaie. Cei ajunsi in pozitii de conducere au realizat importanta activitatilor fizice in lupta si au incurajat practicarea sportului printre soldatii lor.

De altfel, exista chiar exemple in Imperiul Persan de folosire a unor programe militare de antrenament, care includeau exercitiile fizice regulate. Training-ul dur era obligatoriu pentru soldati, deoarece Imperiul avea mari dorinte de cucerire a noilor teritorii.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 31

Insa, pe masura ce Imperiul Persan s-a extins, importanta activitatii fizice s-a redus. Militarii cucereau teritorii noi prin numar, nu prin forta luptatorilor, asadar nu mai era nevoie sa se antreneze prea mult. Atunci cand Imperiul s-a prabusit, sportul nu mai era practicat aproape deloc.

Un alt exemplu de civilizatie unde s-au practicat exercitii fizice este Egiptul, unde exista dovezi ale unor competitii sportive. Si Jocurile Olimpice au aparut tot in aceasta perioada; grecii au creat faimoasa competitie, care dainuie si astazi.

Jocurile din cadrul competitiilor sportive erau bazate pe activitati naturale si aveau legatura cu razboiul. Atletii, care puteau fi si niste soldati foarte buni, erau capabili sa alerge repede, sa sara mult, sa arunce sulite departe si sa se lupte. Totul avea ca ultim scop crearea unui organism care sa prevaleze in timp de razboi.

Pentru practicarea sportului, grecii au inventat ceea ce astazi se cheama “sali de gimnastica”. Pe vremea lor, se numeau “palaestras” si erau niste incaperi unde puteai face gimnastica. De mentionat ca grecii au recunoscut importanta exercitiilor fizice nu doar pentru razboi, ci si pentru crearea unui trup armonios.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 32

Grecii, si mai apoi romanii, considerau ca trupul omului este frumos si trebuie sarbatorit. Pentru aceasta, creasera sali de gimnastica si incurajau copiii ca inca din scoala sa faca sport. Activitatile fizice devenisera mai mult decat niste ajutoare in a te face mai apt de razboi, ci o adevarata filozofie de viata.

In Imperiul Roman, baietii si barbatii care nu aveau deficiente si prezentau o stare de sanatate bune erau pregatiti din punct de vedere militar. Activitatile fizice includeau alergarea, marsul, aruncatul discului si sariturile. La sfarsitul Imperiului Roman, populatia nu mai era interesata foarte mult de sport, asociindu-l cu razboiul.

In Orient, fitness-ul nu a fost atat de mult apreciat, deoarece asiaticii puneau mai mult pret pe inaltarea spiritului, nu dezvoltarea trupului. In India, de exemplu, unde budismul si hinduismul erau prezente, fitness-ul nu a aparut ca o necesitate. Cu toate acestea, se practicau niste exercitii fizice (asane), acestea ducand la aparitia Yoga.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 33

Nici in China, fitness-ul nu a fost mai apreciat, desi ca si Europa, in China s-au purtat foarte multe batalii si tinerii ar fi putut fi incurajati sa faca sport pentru a-si mentine tonusul la cote inalte. Chinezii faceau sport, insa in forme diferite de europeni; trageau cu arcul, jucau o forma de badminton, dansau, si practicau scrima.

Tot chinezii sunt cei care si-au dat seama ca sportul tine anumite boli la distanta. Chiar Confucius a promovat prin invataturile sale activitatea fizica. Mai apoi, s-a dezvoltat un tip de gimnastica numit “Cong Fu”, care era menita sa mentina sanatatea corpului. Aceasta gimnastica includeau miscari care mimau pozitia unor animale.

Evul Mediu

Perioada Evului Mediu este caracterizata de mari framantari: Imperiul Roman se prabuseste sub asediul triburilor barbare din nordul Europei, arta si cultura intra in regres, iar corpul uman nu mai este privit ca o sarbatoare, ci, mai degraba, ca un instrument al pacatului.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 34

Schimbarea de perspectiva este cauzata de invataturile initiale ale crestinismului care se focaliza pe viata de dupa moarte, nu pe promovarea modalitatilor de a trai aceasta viata in mod plenar. Sufletul era considerat singurul de care trebuia avut grija, trupul fiind neimportant.

In aceasta perioada, cei care beneficiau de exercitii fizice erau cei care indeplineau serviciul militar. Razboiul continua sa fie un factor principal pentru practicarea sportului. De altfel, Imperiul Roman in sine a cazut prada unor triburi barbare tocmai pentru ca razboinicii din triburi erau mai puternici, stilul lor de viata apropiindu-se de cel al oamenilor primitivi.

In afara de cei care se pregateau pentru lupta si faceau sport din obligatie, mai erau si nobilii care puteau sa practice diverse sporturi pentru distractie. Cei din paturile sociale de jos nu faceau sport decat la camp, cultivand plante si crescand animale.

Renasterea

O data cu anii 1400 e.n., omenirea a intrat in Epoca Renasterii (1400 – 1600 e.n.). Dupa cum ii spune si denumirea, acesta este momentul in care civilizatia europeana s-a nascut din nou. Artele au inflorit, cultura a inceput sa fie apreciata din nou de oameni, iar corpul uman a inceput sa fie din nou celebrat, asa cum se intampla pe vremea grecilor antici.

Conform specialistilor Lance Dalleck, PhD si Len Kravitz, PhD care au realizat un amplu studiu asupra istoriei fitness-ului, in perioada Renasterii, Martin Luther si John Locke afirmau ca sportul este legat de abilitatile intelectuale, cu alte cuvinte, cu cat faci mai multa miscare, cu atat esti mai capabil intelectual.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 35

Tot in aceasta perioada, medicina a evoluat, oamenii au inceput sa inteleaga mai bine ce ne formeaza corpul, cum se influenteaza organele interne unele pe altele, care este legatura intre miscare si sanatate. Au inceput sa apara carti despre cum sa iti mentii sanatatea prin sport.

Revolutia Industriala

Revolutia Industriala a insemnat trecerea de la munca manuala la munca mecanizata. A inceput in jurul anului 1760 si a schimbat viata planetei in intregime. Acum, oamenii nu mai munceau atat de mult, ci se bazau pe utilaje sa le faca treaba.

Desi nu mai munceau mult din punct de vedere fizic, si ar fi putut usor forma o societate sedentara, oamenii au urmat sfaturile stramosilor lor din perioada Renasterii si au continuat sa practice sport pentru sanatate. S-a dezvoltat in special gimnastica in tari precum Danemarca, Suedia si Germania.Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 36

Nemtii au creat sali de gimnastica in care au plasat diverse aparate cu care puteai sa faci miscari repetitive menite sa iti dezvolte anumite grupe de muschi. Era inceputul salilor de fitness. In Suedia, se personalizau programe de fitness in functie de necesitatile fiecarei persoane si de problemele medicale avute.

In Marea Britanie, s-a incetatenit ideea ca sportul duce la diminuarea stresului si trebuie practicat in mod progresiv pentru a ajunge la rezultate notabile. Iar in Danemarca au inceput sa existe programe pentru formarea de antrenori de fitness.

Perioada coloniala din America

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 37

In perioada coloniala in America, oamenii nu erau nevoiti sa faca sport in mod organizat, in sali de gimnastica, asa cum se intampla in Europa acelorasi ani (sec XVIII), deoarece munca lor zilnica la camp pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor era de ajuns.

Imigrantii europeni au fost cei care le-au vorbit prima data americanilor de importanta practicarii sportului pentru sanatate. De asemenea, bataliile pentru teritorii care incepusera sa se dea pe noul continent descoperit au dus la cresterea importantei fitness-ului in America.

Cu toate acestea, fitness-ul nu s-a dezvoltat pe scara larga. Americanii recunosteau importanta practicarii de exercitii fizice regulate, dar nu faceau sport prea des. De mentionat ca au existat lideri americani, in special dupa anii 1800 care incurajau intens exercitiile fizice.

Thomas Jefferson este unul dintre acesti lideri. El spunea ca oamenii trebuie sa faca miscare cel putin doua ore pe zi si sa nu tina cont de vreme atunci cand se apuca sa faca sport. Vremea nu conteaza atunci cand sanatatea este scopul suprem. “Daca trupul este slab”, spunea el, “mintea nu va fi puternica”.

Secolul XX

In secolul trecut, s-a ajuns la o dezvoltare uriasa a conceptului de “fitness” si a masinariilor care ajuta oamenii sa se mentina in forma. A aparut industria fitness-ului. La inceputul secolului, cei care practicau fitness-ul in sali speciale faceau parte din clasa aristocrata. Era scump sa faci sport inainte de primul razboi mondial.

In timpul razboiului, barbatii faceau sport pentru ca era necesar sa aiba o rezistenta buna si sa fie apti de lupta. Dupa razboi, oamenii preferau sa se bucure de viata in alt mod, nu prin practicarea sportului, ci petrecand, mancand si band.

Aceasta situatie a durat pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand lucrurile s-au schimbat dramatic. Nivelul scazut de rezistenta in lupta cauzat de ani intregi de lipsa de miscare a dus la pierderi masive pe front. Liderii militari au realizat pentru a “n”-a oara in istoria civilizatiei faptul ca soldatii trebuie sa fie rezistenti pentru a lupta si au impus programe de pregatire militara care includeau exercitiile fizice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, s-au realizat si studii privind legatura dintre fitness si rezistenta musculara si cardiaca, si s-au creat exercitii fizice menite sa imbunatateasca flexibilitatea si anduranta organismului.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 38

Dupa razboi, au inceput sa se faca studii referitoare la flexibilitatea musculara si rezistenta la efort a copiilor. 60% din copiii americani au picat la teste. Cum rezultatele nu au fost satisfacatoare, s-a luat decizia de a se promova practicarea sportului si in randul copiilor, nu doar printre adulti. Comparativ cu rezultatele americanilor, copiii europeni au picat la testele fizice intr-un procent de doar 9%.

Prezent

In zilele noastre, vedem sali de sport la tot pasul, avem parcuri unde sa alergam, in fiecare zi se inventeaza un nou dispozitiv sau aparat care ne poate ajuta sa ne mentinem starea de sanatate. Cu toate acestea, obezitatea este in floare, bolile cardiovasculare afecteaza foarte multi oameni si starea noastra emotionala nu este prea buna.

Ce este de facut? Unde gresim? Stim foarte bine ca sportul ne face bine si, totusi, se pare ca undeva nu facem ce trebuie. Sportul ne face bine, intr-adevar, daca facem exercitiile fizice care ne pot ajuta pe noi, nu pe altii. Un program personalizat de antrenament este un pas esential pentru un trup mai armonios si o stare de bine.

Istoria fitness-ului din Antichitate pana in prezent 39

Un alt pas este o alimentatie rationala si, de asemenea, adaptata stilului nostru de viata, nu stilului altor persoane. Ce merge la unii, nu merge si la altii. Nutritionistii te pot ajuta in acest sens. Tot ei iti pot da motivatia de a renunta la anumite alimente, pe care, desi stii ca iti fac rau, continui sa le mananci.

Practicam sport, dar nu o facem cu placere. Sportul din placere este aur curat, este viata. Atunci cand alergi pe banda sau in parc si te gandesti la cate si mai cate, abia asteptand sa se termine cele 10 minute sau cat ti-ai propus sa alergi, reusesti sa iti faci mai mult rau decat bine. Daca faci totul cu placere, viata ti se schimba.

In final, apelarea la un specialist poate fi cea care iti va transforma, in sfarsit, viata. Antrenorul de fitness, ca si nutritionistul, poate sa iti dea motivatia care iti lipseste, poate sa te faca sa iti doresti sa faci sport cu adevarat. Istoria demonstreaza ca fitness-ul isi va continua evolutia. Tine doar de noi sa ii imbratisam beneficiile.

 

Surse: http://www.ideafit.com/fitness-library/the-history-of-fitness

https://www.artofmanliness.com/2014/09/24/the-history-of-physical-fitness/

 

 

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate