Despre alergat vara: 5 masuri de precautie obligatorii!

despre alergat

Ce trebuie sa stii despre alergat in zile calduroase

Fie vara, fie iarna, tu nu poti sta departe de pista de alergare din parc, de pe stadion sau cea „imaginara” din jurul blocului. Totusi, mare atentie! La temperaturi foarte mici sau, din contra, foarte mari, trebuie sa iei anumite masuri de precautie pentru a evita adevarate neplaceri ce te vor tine in casa zile intregi. De aceea, astazi vorbim despre alergat in zilele caniculare de vara: ce trebuie sa facem si ce e bine sa evitam.

Cateva aspecte cheie despre alergat pe timp de vara

–  Nu subestima importanta aclimatizarii!

Organismul tau, supus unui efort considerabil in timpul alergarii, trebuie sa se adapeze la temperatura si umiditatea mediului, motiv pentru care, sub nicio forma, nu alerga cu toata puterea ta, ci incearca sa pastrezi intensitatea la 65-75%, macar in primele 10-14 zile!

– Alearga dimineata!

Chiar daca ne luam toate masurile de protectie pentru a ne feri de insolatie, deshidratare sau accidente si mai grave, ora la care iesim la alergat este poate cel mai important criteriu. Incearca sa alergi la primele ore la diminetii, pana cand soarele este sus pe cer.

Persoanele care fac miscare dimineata nu doar ca au mai multe sanse de a ramane fidele programului de antrenament, dar se vor bucura de vitalitate intreaga zi.

– Mare atentie la semnele corpului tau!

Crampele musculare reprezinta unul dintre semnele deshidratarii organismului tau, deci mare atentie la cantitatea de apa consumata! Bea 500ml de apa cu aproximativ 2 ore inainte sa alergi pentru a nu intrerupe exercitiul din nevoi fiziologice.

In timpul alergatii, poti bea cantitati mici de apa daca alergi 6km sau mai putin si daca simti nevoia, dar in cazul in care iti propui sa alergi mai mult de atat, este esential sa ai cu tine o sticluta cu apa.

Si mai important este, insa, ce bei dupa alergare. La 60 minute dupa incetarea efortului fizic este necesar sa restabilesti echilibrul electrolitic in corp, deci consuma 500ml de apa sau o bautura sportiva menita a inlocui cantitatea pierduta de sodiu, potasiu etc. Din organism si a preveni astfel crampele musculare.

De asemenea, daca experimenetzi ameteli, greata, palpitatii sau probleme digestive, organismul tau poate fi afectat de caldura excesiva din timpul exercitiului, deci ia o pauza sau reconsidera-ti programul de antrenament!

– Nu purta o sapta/ palarie groasa/ stransa pe cap!

Zona capului este deosebit de importanta pentru ca pe aici corpul tau elibereaza o parte din caldura, motiv pentru care, atunci cand vorbim despre alergat in zile calduroase, palariile si sepcile din materiale tari, groase sau mult prea fixe pe cap trebuie sa dispara din peisaj! Poarta ceva foarte usor, dintr-un material care respira, si daca te ajuta stropeste-te periodic cu putina apa pe cap in timp ce alergi.

– Atentie la culorile si textura echipamentului!

Nu purta bumbac! Alege materialele sintetice care indeparteaza umezelea de la nivelul pielii, dar si culorile deschise si texturile mai largi, care sa nu te sufoce. Atentie, de asemenea, la cusaturile proeminente, etichetele care pot irita pielea sau alte detalii de acest timp.

Daca nu obisnuiesti sa alergi, avem un plan de alergat pentru incepatori care abia asteapta sa fie pus in practica.

Tu ce alte recomandari mai ai pentru sesiunile de alergat vara?

5/5 - (1 vote)

2 Comments

  • daca alergati in materiale sintetice o sa transpirati mai mult,pielea se va irita si dupa 2 km o sa abandonati.utilizati tricouri de bumbac,adidasi sau ghete de piele cu talpi care amortizeaza,un prosop mic la gat si unul pe solduri un trening de fas peste treningul pe care l aveti si intr o luna o sa slabiti cat doriti cu conditia sa mancati normal in functie de varsta si sex

    • Daca alergi in bumbac se ingreuneaza pe tine si nu mai poti alerga . Dar daca alergi in sintetic de buna calitate [ nu 3 lei – 10 perechi ] nu vei avea nici o problema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate