Dieta si antrenament. Cum obtinem rezultate imediate?

Traim intr-o lume unde se cer rezultate imediate si atunci oamenii nu se inghesuie pentru metoda incercarii si erorii. Stim toti de rezultatele extraordinare ale fericitului prieten care si-a schimbat complet stilul de viata si aspectul fizic in bine, dar mai stim si de povestile a zeci si sute de alte cunostinte care nu au avut rezultate si au ajuns sa-si piarda interesul si sa renunte la noi incercari.

program de antrenament viabil si eficace

Analizele genetice elimina timpul lung de incercari si erori

Progresele din domeniul tehnologiei au avansat in ultimul timp pana la un punct incat putem elimina faza de incercare si eroare. Analize genetice, precum cele facute de Fitness Genes, permit sa-ti testeze bagajul genetic si pe baza acestora sa-ti gaseasca programul de antrenament si cel alimentar la care corpul tau va raspunde cel mai bine, eliminand astfel fereastra lunga de timp de incercari si erori. Nu exista o solutie perfecta pentru dieta si antrenament, la final tine doar de tine sa muncesti si sa te tii de plan. Cu tehnologia cu analize genetice poti elimina partea frustranta si lunga de incercari si tatonari si sa incepi direct cu planul benefic pentru tine, plan care tine de gene.

Fiecare dintre doamnele sau domnisoarele pentru care aspectul fizic conteaza isi face macar o data in viata promisiunea de a pierde cat mai repede grasimea acumulata de-a lungul perioadelor de excese alimentare. E clar insa ca numai cele bine orientate aleg solutia slabirii prin exercitiu fizic si prin dieta corecta si echilibrata. Celelalte rastoarna internetul cu josul in sus cautand pastile minune si diete sinucigase, cu trei cafele si o ciorba de varza pe zi. Evident, pentru acelea care au ales prima optiune, am gasit de cuviinta sa aduc in atentie cateva principii care stau la baza alcatuirii unui program de antrenament viabil si eficace, care sa va ajute sa slabiti si sa va tonifiati musculatura si sa pierdeti tesut adipos.

Stabilirea programului de antrenament

Stabilirea programului de antrenament este cu adevarat o provocare, mai ales pentru cineva lipsit de experienta, pe de o parte pentru ca antrenamentul, alaturi de regimul alimentar, va conduce sau nu la rezultatele pe care vi le-ati propus, iar pe de alta parte pentru ca un program de antrenament ineficient este primul pas spre lipsa de motivatie si eventuale accidentari. In lipsa unei persoane calificate, care sa va asigure consiliere, ar trebui sa tineti cont la alcatuirea unui plan de antrenament de cateva aspecte pe care, in mod constant, orice antrenament ar trebui sa le includa.

Dincolo de aspectele de principiu, in timp, fiecare dintre voi isi va consolida propriul sistem de antrenament, as putea spune unic, in totalitatea lui si individualizat in functie de scopul propus, conditia fizica la acel moment, timpul alocat si disponibilitatea psihica a fiecareia. Intotdeauna, atunci cand vreti sa slabiti, este bine sa puneti accent pe exercitiile aerobice (care presupun un consum mare de oxigen), cum ar fi alergarea, pedalatul pe bicicleta stationara, stepper etc., insa nu trebuie sa excludeti din program exercitiile cu greutati. Nu uitati ca un program de antrenament alcatuit pentru o saptamana nu trebuie sa cuprinda mai mult de 3-4 sedinte de exercitiu aerobic.

exercitii aerobice

Moderatia este cheia reusitei

Daca veti exagera si veti supralicita, gandind ca daca alergati mai mult veti slabi mai mult, va inselati. Deficitul caloric va fi unul prea mare, iar ulterior tentatia de a manca, de multe ori in afara regimului, este greu de stapanit. Asadar, moderatia este cheia reusitei. Daca greutatea corporala pe care o aveti este destul de mare, incepeti cu sedinte de exercitiu aerobic (stepper, bicicleta stationara) mai scurte, de 10-15 minute, si evitati, cel putin o perioada, sa alergati pe banda sau in aer liber pentru a va proteja articulatiile genunchilor. In ceea ce priveste ordinea de efectuare a exercitiilor, asezati exercitiul aerobic, pe cat posibil, dupa exercitiile cu greutati, pentru ca altfel nu veti mai avea suficienta energie si pentru antrenamentul anaerob (care nu implica consum mare de oxigen) si, de asemenea, veti evita situatia neplacuta de a lucra la aparate cu tricoul ud de transpiratie. Cu toate acestea, inainte de a incepe antrenamentul cu greutati, este necesar sa acordati 10 minute pentru incalzire; aceasta trebuie sa cuprinda, in primul rand o marire usoara a fluxului sanguin in tot corpul, de regula prin efectuarea a 5 minute de pedalat pe bicicleta, incalzirea articulatiilor care vor fi implicate in exercitii si stretching pentru grupele respective.

Doamnele se confrunta adesea cu problema legata de cresterea exagerata a muschilor si implicit atenuarea feminitatii; va marturisesc ca este e doar un mit. Baietii trag din greu la sala, dorindu-si ca masa lor musculara sa capete volum si va asigur ca muschii nu le cresc chiar asa de repede si usor. Cu atat mai putin in cazul fetelor. Ca urmare, va recomand sa efectuati exercitii cu greutati mici/medii, cu serii a 15-20 de repetari, si fiti sigure ca musculatura doar se va tonifia.

cresterea exagerata a muschilor

Aveti in vedere ca, la stabilirea antrenamentului cu greutati, sa cuplati 2-3 grupe musculare apropiate (piept si abdomen, nu umeri si gambe), si sa efectuati cate 2 exercitii a 3-4 serii de cate 15-20 de repetari/serie pentru fiecare grupa musculara, la un antrenament. De asemenea, propuneti-va sa lucrati fiecare grupa musculara doar o data pe saptamana; in opinia mea, o astfel de abordare este corecta. Si, ca sa pastram acelasi registru, o sa va sfatuiesc sa nu exagerati lucrand o grupa musculara cu sute de repetari si de mai multe ori pe saptamana, in speranta ca tesutul adipos din acea zona va disparea; grasimea se „arde” uniform de pe tot corpul, insa, deoarece stratul este mai gros in anumite zone ca in altele, veti avea doar senzatia ca de acolo nu slabiti.

Nu uitati sa va odihniti! Zilele de pauza sunt foarte importante; atunci cand va creionati programul, includeti si trei zile de pauza pe saptamana, in care sa incercati sa va odihniti cat mai bine. Acestea ar fi, in mare, constantele care va vor ajuta sa compuneti un program echilibrat si care sa va reprezinte. Nu e mai putin adevarat ca sunt si o multime de variabile care, in final, tin numai de faptul ca fiecare individ e unic.

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate