Ce se intampla in creierul nostru atunci cand facem sport?

facem sportCand facem sport devenim mai…destepti

Se stie, exercitiile fac minuni asupra trupului, il fac mai frumos si mai sanatos. Dar, atunci cand facem sport, nu ne lucram doar corpul, ci si…creierul! Da, miscarea are un efect uimitor asupra creierului, atat de uimitor incat nu se stie de ce nu provoaca dependenta.

Sportul ne face mai destepti. Cum? Prin eliberarea de neurotransmitatori, care alina durerea fizica si psihica si are ca rezultat generarea de noi neuroni.

 

 

Reactia creierului atunci cand facem sport

De altfel, sportul este una dintre putinele cai descoperite de oamenii de stiinta de a genera noi neuroni. Neuronii cei noi iau nastere in hipocampus, centrul invatarii si al memoriei, dar mecanismul nu este cunoscut cu exactitatee. Explicatia pare sa fie aceea ca, la nivel celular, un influx de calciu este generat, activandu-se factorii de transcriere din neuronii existenti.

Creierul incepe sa piarda din tesutul nervos dupa varsta de 30 de ani, motiv pentru care aceasta descoperire este deosebit de importanta pentru activitatea cerebrala umana. Dar asta nu inseamna ca pana in 30 ani miscarea nu are efect: studiile au demonstrat un raspuns al creierului cu 35 de milisecunde mai rapid la persoane cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, in urma efortului fizic. O adevarata performanta!

Facem sport – scapam de boli!

Si nu ma refer la boli fizice, deoarece este bine cunoscut efectul sportului asupra organismului uman, ci la boli precum Alzheimer si Parkinson, asupra carora sportul are efecte preventive si terapeutice. Motivul este ca aceste boli progreseaza prin pierderea de neuroni, iar miscarea fizica vine sa compenseze acest lucru.

De asemenea, sportul este recunoscut si pentru capacitatea sa de a trata depresia si de a imbunatati memoria. Iata cum, daca facem sport, ne vindecam si intinerim din toate punctele de vedere!

De ce, daca facem sport, nu devenim dependeti de efort fizic?facem sport

Cum spuneam mai sus, miscarea ne face fericiti. Endorfina, substanta chimica cu proprietati analgezice asemenatoare celor ale morfinei, se elibereaza la 30 de minute de la momentul in care incepem sa facem sport. Aceasta reduce discomfortul fizic provocat de exercitiu si induce un sentiment de euforie. Si-atunci…cum de nu suntem toti dependenti de sport?

Eliberarea de endorfina are un efect de dependenta, iar miscarea este necesara obtinerii acestei stari de fericire. Dar exercitiul fizic difera de alte dependente sub aspectul ca, inainte de a ajunge la starea de bine, experimentam un efort mai mult sau mai putin placut…

Asadar, se pare ca sportul nu provoaca dependenta datorita perceperii golului dintre efort si placere, adica intarzierii starii euforice. Totusi, asta nu inseamna ca nu trebuie sa facem sport deoarece, mai devreme sau mai tarziu, efortul ne va fi rasplatit, atat fizic cat si…psihic.

 

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate