Alimente pentru oase sanatoase si puternice – Top5

oase sanatoase

Oase sanatoase – o preocupare constanta

Din cauza modului de viata actual, incepem sa suferim de diverse afectiuni la varste din ce in ce mai fragede, motiv pentru care tineretea nu este o garantie pentru un organism sanatos, atat timp cat nu ii acordam atentia si grija necesara. Atunci cand vine vorba despre oase sanatoase, nu trebuie sa asteptam instalarea osteoporozei pentru a respecta o dieta bogata in calciu (care ajuta si in procesul de slabire) si vitamina D, adica elementele cheie pentru un sistem osos puternic, motiv pentru care astazi iti prezentam cele mai importante alimente care mentin sanatatea oaselor si previn si amelioreaza osteoporoza, scazand riscul de fracturi.

Alimente pentru oase sanatoase – Top 5

Este important sa stii ca necesarul de calciu al adultilor de pana in 50 de ani este de 800 – 1000mg pe zi, in timp ce cel al celor trecuti de aceasta varsta – peste 1200mg/ zi. In ceea ce priveste cantitatea optima de vitamina D, esentiala pentru absorbtia calciului, aceasta ar trebui sa fie de 200UI/ zi pentru persoanele de pana in 50 de ani si 200 – 600Ui/ zi pentru cei care au depasit aceasta varsta.

Iaurt: o cutie de iaurt pe zi completeaza 30% din necesarul de calciu, dar contine si vitamina A, D, B, fosfor, potasiu, zinc, reface flora intestinala si imbunatateste tranzitul, fara un aport caloric mare, din contra; totusi, ideal este sa consumi iaurturi cu un continut de grasime care sa nu depaseasca 3%. Si laptele este foarte bun, 100ml continand, in medie, intre 125 si 150mg de calciu.

Sardine: doar 200g de sardine iti aduc 320mg de calciu, fiind si o sursa minunata de grasimi sanatoase, acizi grasi omega 3, vitamina D, vitamina B12, fosfor, seleniu si proteine, putand fi consumate si in locul carnii rosii.

Oul: cu un continut mediu de 30mg de calciu, oul furnizeaza organismului si o doza importanta de vitamina D, in special prin galbenus, dar contine si vitamina B6, B9 (acid folic), B12, E, sodiu, potasiu, magneziu, fosor, fier si doar 70 calorii. In ceea ce priveste continutul de colesterol, interesant este faptul ca acesta se gaseste doar in galbenus, albusul fiind proteina pura si ar mai trebui sa stii ca oul este o sursa excelenta de carotene, un antioxidant care combate eficient stresul oxidative si bolile cronice si incetineste procesul de imbatranire.

Spanac: o ceasca de spanac contine in jur de 250mg de calciu, dar si o cantitate mare de vitamina K (extrem de benefica pentru oase), A, C, B9 sau fier, beta-caroten si fibre, scazand riscul de cancer (in special de san, ovarian sau de prostata), de boli de inima sau degenerescenta maculara, in principal datorita continutului mare de luteina si incetineste procesul de imbatranire. Si broccoli este o sursa importanta de calciu, 100g de broccoli furnizandu-ti 5% din necesarul zilnic de calciu.

Portocale: pentru ca tot este sezonul lor, ar fi bine sa stii ca o singura portocala contine, pe langa vitaminele A, B1, B2, B9, E, C, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, cupru si mult calciu: 52mg la 100g de portocala. De aceea, ar trebui sa incepi fiecare dimineata cu un pahar de fresh de portocale proaspat pentru energie si sanatate!

Oase sanatoase – ce sa eviti

Insa dincolo de o dieta bogata in calciu si vitamina D pentru oase puternice, trebuie sa tii cont si de faptul ca exista alimente care pot ingreuna absorbtia calciului in organism, cum ar fi cafeaua, sarea, ciocolata sau bauturile acidulate.

Asadar, ai grija ce mananci la masa de pranz si protejeaza-ti sanatatea! O zi frumoasa! 🙂

Multumim pentru vot!

1 Comment

  • Concluzia care se desprinde de aici este ca nu prea este loc in alimentatie pt prostii. Gramul de calciu in special este cam greu de obtinut cu alimentatia omului modern. Ar mai fi de zis ca ,calciferolul este liposolubil si daca ma gandesc ca mai nou incepe sa fie considerat hormon devine al naibi de important. Deci este bine sa avem grija si de grasimi. De cele sanatoase evident. Sardinele langa care mai putem pune si somonul sunt exemple bune pt surse de grasimi bune. Dar la fel de bune ar fi sursele vegetale gen migdale, alune de padure , nuci , diverse uleiuri etc. Sare evident in ochi cantitatea mare de calciu din spanac. Deci nu ingnorati sursele vegetale. Si faceti in asa fel ca ele sa nu lipseasca nici iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate