Fructe si legume, minunate surse de calciu!

surse de calciu

Nu doar lactatele sunt surse de calciu…

… ci si multe dintre legumele si fructele proaspete pe care le consumam zi de zi, care pot fi de real ajutor femeilor aflate la menopauza, persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza, vegetarienilor convinsi sau celor care fumeaza sau consuma alcool sau cafea in exces, pentru a acoperi necesarul zilnic de calciu. Sa vedem, asadar, care sunt cele mai importante surse de calciu, cu exceptia produselor lactate.

 Surse de calciu valoroase pentru sanatate

Legumele  cu frunze verzi: spanacul, broccoli, napul, varza chinezeasca sau rubarba sunt minunate surse de calciu si nu numai. O cana de spanac poate asigura chiar si ¼ din necesarul zilnic de calciu si este extraordinar de bogat si in vitamina A, K, B, C, mangan, magneziu, fier sau potasiu, in timp ce broccoli iti furnizeaza o cantitate importanta de vitamina A, potasiu, acid folic sau fosfor.

Cu un continut caloric infim, legumele cu frunze verzi protejeaza sanatatea inimii si a plamanilor, previn degenerescenta maculara si sunt extrem de eficiente in intarzierea aparitiei semnelor imbatranirii pe piele.surse de calciu

Portocalele: da, portocalele sunt si surse de calciu importante, nu doar de vitamina C. Un pahar de suc de portocale inseamna aproximativ 70mg de calciu, dar si o portie sanatoasa de fibre, potasiu, magneziu, vitamina A si chiar fier. Asadar, mai poti varia iaurtul sau paharul de lapte de dimineata cu un fresh de portocale sau 1-2 portocale proaspete, care vor indeparta rapid si eficient foamea.

Fasolea: sub forma de mancarica sau in salate, fasolea uscata este una dintre cele mai importante surse de calciu de natura vegetala, indiferent daca este vorba despre fasole alba, kidney, neagra sau pestrita. 100g de fasole iti pot furniza intre 50mg si peste 200mg de calciu, dar si fibre, proteine, magneziu, fier, fosfor, acid folic, vitaminele A, B6, B12, K, C, zinc sau potasiu.

Mai mult, fasolea ajuta digestia, contribuie la reducerea grasimilor din sange, regleaza glicemia si este excelenta pentru sistemul imunitar si pentru refacerea musculara.

Fructe uscate: smochinele, prunele sau caisele uscate sunt minunate gustari satioase si foarte bogate in calciu (dar si in calorii, asa ca ai grija sa nu exagerezi cu consumul lor). Caisele uscate contin cantitati semnificativ mai mari de calciu, fier, potasiu, zinc sau vitamina A decat caisele crude si sunt un adevarat medicament natural pentru anemie, hipertenisune sau probleme circulatorii.

Prunele uscate au puternice proprietati antioxidante, lupta impotriva hipertensiunii, previn pierderea densitatii osoase si regleaza nivelul de zahar din sange, iar smochinele scad colesterolul, intaresc sistemul imunitar si au proprietati laxative, diuretice si tonifiante.

Migdale, nuci, nuci caju sau fistic: in timp ce nucile protejeaza sanatatea inimii, memoria si sanatatea orala, nucile caju imbunatatesc vederea si contribuie la buna functionarea a sistemului nervos, migdalele reduc riscul de infarct, accelereaza metabolismul si imbunatatesc aspectul pielii si al parului, iar fisticul imbunatateste circulatia sangelui, intarzie aparitia semnelor imbatranirii si protejeaza inima.

Alte surse de calciu importante, de inclus in alimentatie

Alte cateva surse de calciu minunate sunt semintele de susan, semintele de in, tofu, ierburile uscate (cimbru, marar, busuioc, oregano, salvie, rozmarin), patrunjelul, amaranth, quinoa, soia, semintele chia, sparanghelul, mazarea, vinetele, rodia, coacazele sau murele.

Iti poti acoperi necesarul de calciu si cu ajutorul suplimentelor, dupa ce consulti un medic pentru a afla cantitatea necesara, in functie de varsta si starea generala de sanatate.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate