5 Indulcitori naturali, alternative sanatoase la zahar

indulcitori naturali

Indulcitori naturali pe care nu ii folosesti prea des

De ce sa ne ascundem dupa deget? Iubim gustul dulce, fie ca acesta aduce dupa sine ceva mustrari de constinta sau cateva minute de alergat in plus in fiecare seara…. Dar tot ce inseamna “dulce” are la baza un ingredient periculos: zaharul. Ce-ar fi insa sa ne bucuram de gustul dulce, consumand mai putin zahar? Si nu, nu ma refer la zaharina, ci la cativa indulcitor naturali mai mult sau mai putin uitati de noi toti.

Iata, asadar, 4 indulcitori naturali pe care ti-i recomand ca alternativa la zahar, macar din cand in cand:

5 indulcitori naturali mai buni decat zaharul

Nectarul de agave. Pentru ca stiu ca te preocupa problema caloriilor, iti voi spune din start: nectarul de agave contine cu 50% mai multe calorii decat zaharul, dar asta nu inseamna ca ingrasa mai mult! Acest nectar este si cu 50% mai dulce, motiv pentru care vei folosi mai putin pentru a obtine acelasi rezultat.

Nectarul de agave este considerat unul dintre indulcitorii naturali mai sanatosi decat zaharul datorita indicelui glicemic mic, insa acesta se datoreaza faptului ca 90% din compozitia sa este fructoza, motiv pentru care ar trebui sa eviti excesul, caci o dieta extrem de bogata in fructoza poate conduce la rezistanta la insulina. Este recomandat sa-l folosesti in prajiturele sau bunatatile dulci de casa.

Sirop de artar. Siropul de artar contine magneziu, riboflavina, calciu, potasiu, zinc si merge de minune alaturi de iaurt cu fulgi de ovaz, in dressing-urile pentru salate sau in clatite. O cana contine in jur de 1200 calorii (dar trebuie sa folosim cantitati mici) si se pare ca este benefic sistemului cardiovascular si celui imunitar.indulcitori naturali

Miere. De pe aceasta lista de indulcitori naturali nu avea cum sa lipseasca mierea! Ideala dupa antrenament, mierea este o sursa extraordinara de  vitamine (A, B, C, D, K) si minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosrfor) si are puternice proprietati antioxidante, antiseptice, energizante, regenerante si fortifiante. 200g miere inseamna aproximativ 500 calorii.

Siropul de stevie: in afara de faptul ca siropul de stevie are un indice glicemic mic, continutul sau caloric este aproape de 0. Mai mult, acesta contine vitamina A, vitamina C si magneziu, dar este de 300 de ori mai dulce ca zaharul, deci atentie la cantitatile folosite! Poate fi utilizat in prepararera bauturilor sau a prajiturilor de casa.

indulcitori naturali Melasa: melasa (in special cea foarte inchisa la culoare) poate fi considerata unul dintre cei mai sanatosi indulcitori naturali, o singura lingurita acoperind mai mult de 10% din necesarul zilnic de cupru, calciu, fier, potasiu sau magneziu si avand doar 60 calorii.  O poti folosi in salate cu cartofi, fasole uscata, smoothy-uri, sosuri sau prajituri.

Indulcitori naturali, un secret pentru silueta?

Nu neaparat… dupa cum ai vazut, multi dintre acesti indulcitori naturali au un continut caloric maricel, dar si beneficii pentru sanatate pe care zaharul nu le detine, caci nu trebuie sa uitam: adevaratul pericol al consumului de zahar nu consta in numarul mare de calorii, ci faptul ca este toxic, ca afecteaza pancreasul, ficatul si inima si ca impiedica semnalele care transmit creierului faptul ca suntem satui, iar astfel manacm mai mult… si ne ingrasam mai repede.

Tu cat de des folosesti indulcitori naturali?

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate