Micul dejun: 5 greseli frecvente care ingrasa

micul dejun

Ce consumam la micul dejun?

Micul dejun poate fi considerat cea mai importanta masa a zilei, in cadrul careia ne putem face cate o pofta, fara a ne ingrijora ca fiecare dumicat se depune rapid. Si totusi, desi avem impresia ca ceea ce consumam la micul dejun este natural si dietetic, de multe ori ne putem insela amarnic si putem sa ne compromitem eforturile de a scapa de kilogramele in plus. Exista cateva greseli pe care multi dintre noi le fac frecvent, si anume:

5 greseli periculoase la micuj dejun

Paharul de suc de fructe. Sucul de fructe este minunat de dimineata, ne ofera energie si o portie sanatoasa de vitamine si de minerale… si de zahar, daca nu este 100% natural. Asadar, decat sa-ti incepi ziua cu un pahar de suc de portocale asa-zis “natural” din comert, mai bine bea un pahar mare de apa si mananca o portocala, care-ti va furniza si o parte din necesarul zilnic de fibre.

Briose, clatite, placinte… “Ei, la micul dejun merge o briosa pufoasa langa cafea, am toata ziua sa ard caloriile!” Asa gandesc  multi dintre noi si, daca e sa consideram doar continutul caloric, n-ar fi ceva tragic, dar mai exista un aspect pe care nu il avem in vedere: continutul ridicat de zahar va determina o crestere si apoi o scadere brusca a nivelului glicemiei, urmate de lipsa de energie si aparitia rapida a senzatiei de foame. Recomandarea noastra: opteaza pentru un bol de fulgi de ovaz cu lapte, un iaurt degresat sau un ou fiert cu o feliuta de paine integrala.

De asemenea, incearca sa eviti batoanele de cereale sau de fulgi de ovaz din comert care au un continut crescut de zahar si unul caloric… pe masura, chiar daca reprezinta o alternativa rapida la micul dejun preparat acasa.

Cafea? Numai cu zahar! Este adevarat, cafeaua in exces nu e deloc sanatoasa, mai ales daca suferi de afectiuni care te obliga sa o elimini din dieta ta. Dar daca nu, poti bea linistita o cescuta de cafea de dimineata, aceasta fiind o sursa minunata de antioxidanti, care ne invioreaza si stimuleaza activitatea cerebrala. Atentie, insa: frisca, siropul, zaharul, toate acestea pot transforma o cana de cafea intr-o bomba calorica, deci opteaza pentru o cafea simpla, adevarata.

Portii mari la micul dejun! Cum ziceam, la micul dejun ne putem rasfata cat de cat, insa nu trebuie sa exageram! O portie de proteine, una de fructe sau de legume si una de cereale integrale este suficient pentru a-ti incepe ziua cu dreptul. Tine minte: chiar daca este dimineata, tot trebuie sa te incadrezi intr-un anumit numar de calorii pe zi, deci incearca sa nu exagerezi…

-Apa? Exclus! Orice ai decide sa bei la micul dejun (suc natural, cafea, ceai), nu uita de apa! Un pahar mare de apa dimineata, pe stomacul gol, poate face minuni: imbunatateste digestia, contribuie semnificativ la detoxifierea organismului, regleaza tensiunea arteriala, poate ameliora problemele rinichilor si afectiunile respiratorii si este o arma simpla impotriva obezitatii. Mai mult, vei vedea cum vei capata imediat energie si te vei trezi mai usor. 🙂

Micul dejun – esential pentru sanatate si silueta

Asadar, daca inca nu ai servit micul dejun, prepara-ti ceva sanatos repede si vei vedea cum, in timp, mentinand acest obieci, vei reusi sa slabesti fara niciun fel de efort. 🙂

Pofta buna!

5/5 - (2 votes)

3 Comments

  • Eu am vazut ca nici chiar sucul proaspat stors nu este atat de bun pe cat se crede deoarece se pierd din proprietatile lui prin stoarcere. In plus oxideaza in 15 minute. Dar cu toate astea ador un fresh de portocale la micul dejun. Ultima data am cumparat unul de pe la Prigat si mi-a placut gustul!

  • 1. Sucul de fructe ingrasa si daca este 100% natural, proaspat si home-made
    2. Ca tot au fost recomandatele ouale, la greseli frecvente ar putea fi adaugat galbenusul (plin de calorii si toxine). Albusurile nu ingrasa si nici nu dauneaza sanatatii, indiferent de cantitate.

    • 1. Sucul de fructe (home-made) ingrasa doar daca bei 20 de litri la micul dejun. Este recomandat sa bei un pahar si iti garantez ca n-o sa te ingrasi.
      2. Ouale sunt si ele recomandate, majoritatea nutritionistilor spunand ca ele contin proteina etalon. Galbenusul este foarte important si sanatos. Contine si el proteine (ovovitelina), fosfolipide, vitamine hidrosolubile (complexul B) si liposolubile (A, D, E, K), substante minerale (fosfor, calciu, fier).
      La persoanele cu unele probleme de sanatate, le este limitat consumul datorita colesterolului.
      Deci, crede-ma ca oul este un aliment valoros, cu o valoare biologica mare si chiar se poate spune ca este indispensabil unei alimentatii corecte.

      Daca te intereseaza mai multe detalii, poti gasi pe site-ul Ministerului Sanatatii Ghidul pentru alimentatia sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate