Performanta sportiva – de ce este odihna esentiala?

performanta sportiva

Performanta sportiva si odihna dupa antrenament

Desi toti cei care fac sport de performanta sau pentru indeplinirea obiectivelor de modelare corporala stiu cat de importanta este odihna pentru reusita, multi se antreneaza intens fara pauze si se simt vinovati cand dedica o zi recuperarii propriilor forte. Performanta sportiva este imposibila fara odihna, iar un antrenament fara zile de pauza poate chiar slabi corpul, in loc sa il fortifice.

Deci daca ti-ai propus sa slabesti sau sa iti modelezi silueta in timp record, nu te muta in sala de fitness, ci pastreaza un echilibru intre antrenament si odihna, unul esential pentru performanta sportiva si, automat, pentru obtinerea trupului visat.

Performanta sportiva – ce se intampla in corpul tau cand te odihnesti?

Perioada de odihna este, de fapt, perioada de antrenament in sine! In zilele de pauza de la antrenament, corpul se adapteaza la efortul presupus de exercitiile fizice, isi recupereaza energia si cantitatea de lichide pierduta si se repara tesuturile afectate. Daca iti privezi trupul de odihna si il suprasoliciti, nu ii oferi timpul necesar pentru a se repara si a se reface iar el, mai devreme sau mai tarziu… va ceda.

Exista 2 tipuri de recuperare esentiale pentru performanta sportiva: cea imediata sau activa, ce urmeaza un antrenament intens si cea pe termen lung care se stabileste odata cu obiectivele si programul de antrenament. Recuperarea imediata se petrece in cateva ore dupa exercitii, ore in care este necesar sa faci miscare, dar cu un grad minim de efort si sa consumi o cantitate mare de proteine si multe lichide pentru refacerea musculara.

Recuperarea pe termen lung este si ea foarte importanta pentru performanta sportive, iar zilele sau saptamanile destinate odihnei iti vor fi stabilite de antrenorul personal, in cazul in care ai un antrenament adaptat nevoilor tale.

Performanta sportiva si adaptarea organismului la efort

Adaptarea la efortul fizic se produce la fel ca deprinderea oricarei alte activitati: pe masura ce ne obisnuim, devenim mai eficienti si dam mai mult randament. La fel se petrece si performanta sportiva: odata ce corpul tau a avut ragazul de a se adapta la un grad de efort, va face fata din ce in ce  mai usor eforturilor din ce in ce mai mari. Foarte important este si somnul.performanta sportiva

1-2 nopti pierdute au un impact mare asupra performantei tale in orice domeniu, in special asupra performantei sportive; un dezechilibru in materie de odihna si somn poate conduce chiar la modificari de natura hormonala, cresterea nivelului de cortizol (un hormon de stres) sau activitate redusa a hormonului de crestere.

Este foarte important sa tii cont de nevoile corpului tau daca iti doresti sa-ti imbunatatesti starea fizica si de sanatate. 2-3 zile de odihna pe saptamana sunt esentiale, in cadrul acestora fiind foarte important sa recurgi la activitati mai usoare, cum ar fi yoga, stretching sau o simpla plimbare (mersul pe jos face minuni!).

Tu cum alternezi efortul fizic si odihna?

 

Multumim pentru vot!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate