Shinrin Yoku. 5 moduri prin care baia în pădure te protejează de toxicitatea orașului

0
44

Shinrin Yoku sau ,, scăldatul prin pădure’’ este denumirea unei practici tradiționale japoneze cu rol de dobândire a echilibrului emoțional. Denumirea provine din limba japoneză, unde ,,shinrin’’ semnifică ,,pădure’’, iar ‘’yoku’’ înseamnă ,,a scălda’’. Din cele mai vechi timpuri conexiunea cu natura a fost percepută drept o formă a medicinii tradiționale. Natura asigură efecte uimitoare pentru sănătatea organismului și neutralizarea emoțiilor toxice care conduc la depresie și anxietate. Sunetele naturii, cântecul păsărilor, contemplarea peisajului, adierea vântului sau foșnetul frunzelor au efecte terapeutice asupra sănătății psihice, reducând nivelul hormonului de stres.

Shinrin Yoku și potențialul curativ: ce trebuie să știi despre scăldatul în pădure?

Terapia de origine japoneză datează din anul 1980, când populația a descoperit plimbarea prin pădure ca mijloc de a se refugia departe de poluarea și agitația din oraș. Shinrin Yoku nu este același lucru cu drumeția. Dacă drumețiile montane pot avea drept obiectiv o anumită destinație sau atingerea unei altitudini, Shinrin Yoku presupune o plimbare lejeră prin pădure, fără nici un scop anume, în afară de conexiunea minții cu mediul și sunetele naturii. 

Shinrin Yoku. 5 moduri prin care baia în pădure te protejează de toxicitatea orașului 5

  • Alternativă a odihnei active, indicată sedentarilor 

Plimbările și masajul elimină stresul muscular, sporesc mobilitatea articulațiilor și sunt soluțiile ideale pentru cei care nu sunt pasionați de un sport anume. Descoperă beneficiile fotoliilor de masaj și relaxare cu tehnologie bazată pe Inteligența Artificială și mecanism 5D pe Fujiiryoki.ro! Masajul și scăldatul prin pădure neutralizează efectele cortizolului asupra funcțiilor organismului. Prin mișcare moderată sunt eliberate endorfinele în creier, cortizolul este diminuat, proces care îmbunătățește calitatea somnului.  

Shinrin Yoku. 5 moduri prin care baia în pădure te protejează de toxicitatea orașului 6

  • Conștientizarea propriilor simțuri prin contactul cu mediul non-urban

Mișcarea moderată a corpului stimulează sângele să transporte oxigen în toate organele și de asemenea, susține procesul de absorbție a nutrienților în organism. Plimbările lejere în pădure oferă prilejul de a urmări vietățile, de a asculta vântul, de a gusta un fruct, de a îmbrățișa un copac, de a atinge frunzele, pământul sau de a simți textura scoarței copacilor. În acest fel sunt stimulate simțurile care percep gustul, mirosul, auzul, simțul tactil și capacitatea de a observa detaliile peisajului natural. 

  • Procedură de igienizare a emoțiilor

Studiile au subliniat de-a lungul vremii efectul terapeutic al naturii asupra gestionării stresului prin ameliorarea simptomelor asociate depresiei, anxietății, stărilor de nervozitate, asupra problemelor de concentrare, randamentului scăzut și chiar a insomniei. 

  • Experimentarea ecoterapiei

Shinrin Yoku favorizează imunitatea în diferite moduri, nu doar prin activitatea fizică. Shinrin Yoku susține și ecoterapia. Prin atingerea copacilor, a plantelor, a pământului creezi contact cu uleiurile eliberate de acestea și care furnizează beneficii organismului. Schimbarea peisajului oferă acces la stimuli inexistenți în mediul urban și care au potențial asupra capacității creative. 

  • Combaterea afecțiunilor pulmonare

Viața la oraș expune organismul constant la poluare. Oamenii respiră zilnic praf, impurități și dioxid de azot, elemente care cresc riscurile afecțiunilor pulmonare. În timpul plimbărilor lejere prin pădure, plămânii inspiră aer curat și elimină gazele mediului urban. 

Terapia japoneză Shinrin Yoku este recomandată oricui, în mod special persoanelor cu stil de viață solicitant, care trebuie să facă mișcare la indicațiile medicului sau care caută o soluție simplă prin care să optimizeze răspunsul organismului la factorii de stres.  

5/5 - (1 vote)
Informaţiile publicate de topfitness.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Aceste informatii sunt furnizate numai in scop informativ. Ele nu sunt destinate a fi si nu trebuie sa fie invocate ca sfaturi medicale. Este posibil ca aceste informatii sa nu se aplice fiecarui individ si inainte de a utiliza oricare dintre informatiile furnizate de site-ul Topfitness.ro ar trebui sa contactezi un medic specialist. Daca utilizezi oricare dintre informatiile furnizate de acest site, faci acest lucru pe proprie raspundere, fara dreptul de a face orice plangere impotriva Topfitness.ro, ca rezultat al informatiilor furnizate.

LASA UN MESAJ:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.