Sportul si postul – esentiale in detoxifierea creierului

Unele dintre cele mai recente cercetari in materie de sport si sanatate vin sa deschida drumul pentru prevenirea, in viitor, a bolii Alzheimer.

Proteinele toxice pot distruge creierul, iar asta nu este deloc o noutate! Medicii stiu de mult timp ca acumularea de proteine toxice poate duce la aparitia unor boli precum Alzheimer, Parkinson, boala Lou Gehrig (scleroza laterala amiotrofica – ALS) si alte afectiuni neurologice cu efecte devastatoare. Pana de curand, insa, nimeni nu a stiut cum sa opreasca acest proces, si cu atat mai putin sa elimine aceste proteine toxice din creier.

Sportul si postul - esentiale in detoxifierea creierului 5

Desigur, stim cu totii ca sportul are beneficii legate de sanatatea creierului. Mai mult decat atat, de ceva timp medicii recomanda deja aproximativ o ora de sport, cu o frecventa de cel putin trei ori pe saptamana, pentru a imbunatati functionarea creierului in cazul persoanelor cu tulburari cognitive usoare, si chiar pentru a intarzia declansarea Alzheimerului sau pentru a incetini evolutia in timp a acestei boli.
Insa pana la recenta lansare a rezultatelor unui studiu efectuat de cercetatorii de la Harvard, nimeni nu a inteles exact mecanismul prin care sportul are un efect benefic asupra creierului. Este foarte adevarat ca sportul elibereaza hormoni ce confera o claritate mentala sporita si o stare de spirit mult imbunatatita. Dar pentru a amana sau pentru a incetini progresul bolii Alzheimer?!

Sportul si postul - esentiale in detoxifierea creierului 6
Portrait of happy senior couple walking in park

Pe 19 februarie 2019, cercetatorii de la Blavatnik Institute, din cadrul Facultatii de Medicina Harvard, au lansat excelentele rezultate care ar putea explica acest fenomen. Studiul a analizat atat efectele celulare ale postului, cat si efectele activitatii sportive intense – ambele fiind considerate interventii metabolice – dovedind ca fiecare dintre cele doua, independent, are capacitatea de a imbunatati evacuarea la nivel celular a asa numitelor deseuri proteice.

De ce este atat de important acest aspect? Pentru ca, astfel, nu mai este necesar sa asteptam dezvoltarea unui nou medicament. Exista doua lucruri pe care cu totii le putem face chiar acum, pur si simplu folosind procesele naturale ale organismului si fara efecte secundare. Boli neurodegenerative precum Boala Lou Gehrig sau bolile Alzheimer si Parkinson, au legatura cu acumularea in exces de proteine gresit pliate (mutante, toxice sau inutile), un proces care interfereaza cu functiile celulare.

Studiul celor de la Harvard arata ca sportul intens creste in mod semnificativ nivelul de cAMP, un declansator chimic care induce un proces celular ce are ca rezultat eliminarea acestui exces sau a deseurilor proteice. Cercetatorul sef al echipei, Alfred L. Goldberg, a demonstrat prin intermediul cercetarilor anterioare ca medicamentele care stimuleaza cAMP pot grabi si ele eliminarea acestor proteine necorespunzatoare sau toxice, inclusiv cele care pot duce la boli neurodegenerative. Acest nou studiu indica faptul ca fie prin sport intens, fie printr-un post de 12 ore, organismul poate induce in mod natural acelasi proces fara introducerea medicatiei exogene sau a suplimentelor.

Implicatii

Ketoza si efectele sale

Apa hidrogenată îți crește nivelul de energie

Postul si sportul sunt interventii metabolice extrem de bine cunoscute. Ambele pot declansa starea metabolica de ketoza, in prezent subiectul unui mare interes in randul comunitatii de cercetare, dat fiind aportul deosebit al ketozei in tratarea si prevenirea unei game largi de boli neurologice.

Existenta unei boli metabolice reprezinta un risc cunoscut deja pentru aparitia bolii Alzheimer. Faptul ca postul si sportul sunt acum puse alaturi de procesul de curatare celulara (responsabil pentru eliminarea proteinelor in exces – o stare despre care se stie ca provoaca Alzheimer si alte boli neurodegenerative) ar putea insemna ca cercetatorii de la Harvard au descoperit un proces biologic care ar putea explica de ce tulburarile metabolice reprezinta un risc atat de important pentru aparitia de boli neurodegenerative.

Post sau dieta ketogenica?

dieta ketogenica

Un alt aspect care da de gandit cu privire la aceste descoperiri recente este perspectiva potrivit careia dieta ketogenica – creata sa imite starea de post fara sa fie practic nevoie sa eviti toate alimentele – poate fi pana la urma un instrument mai util pe termen lung, in cadrul procesului de curatare celulara. Pentru ca pana la urma, nimeni nu poate posti mai mult de 30 de zile fara sa riste sa se infometeze.

In cadrul studiului recent al celor de la Harvard, beneficiile pe care activitatea fizica energica si un post de 12 ore le au in inducerea procesului de “curatare celulara” (observat ca raspuns la sport si post) desi au fost fascinante, au fost relative pe termen scurt. Prezenta cAMP, care grabeste eliminarea deseurilor proteice, nu a mai fost sporita la numai cateva ore de la exercitiu si post. Dieta ketogenica, insa, care permite o stare de ketoza mai sustenabila, fara infometare, ar putea fi luata in considerare pentru o “curatenie de primavara” mai serioasa la nivelul celulelor, pentru tratarea sau prevenirea bolilor.

Citeste si: Dieta ketogenica: cum sa slabesti mancand

Sportul si postul – subiect de cercetari viitoare

Sportul si postul - esentiale in detoxifierea creierului 7

Ar fi interesant de vazut cum vor evolua in viitor aceste cercetari recente, care demonstreaza cat de eficient este organismul uman in eliminarea toxinelor cunoscute pentru provocarea de boli neurodegenerative, pur si simplu prin intermediului miscarii fizice si a postului. Acest studiu ridica intrebari cu privire la utilizarea postului, si poate a postitului regulat intermitent, ca mod de a elimina in mod regulat aceste toxine, pentru a proteja creierul.

Mai mult, e posibil ca in viitor sa asistam la o serie intreaga de cercetari, care sa vina cu noi detalii privitoare la tipul de sport. Protocolul studiului discutat mai sus s-a concentrat pe ciclism, insa este foarte probabil ca si alte forme de sport sa produca efecte similare. Asadar, “ce gen de sport si cat de des ar trebui sa fie acesta prescris pentru a obtine beneficii terapeutice maxime?” este o intrebare la care in mod cert stiinta va aduce in viitor raspunsuri lamuritoare.

Iar pentru cei care au nevoie de o “curatenie de primavara” prelungita, induce oare dieta ketogenica acelasi proces prin cresterea nivelurilor de cAMP la nivel celular in acelasi mod in care postul actioneaza pentru inversarea sau incetinirea bolii Alzheimer? Sa speram ca in viitor se vor putea face mai multe cercetari, care sa analizeze aceste posibilitati aditionale, pentru a dezvolta un protocol de tratament targetat, pe termen lung, fara necesitatea altor medicamente sau suplimente pentru a trata si poate chiar pentru a preveni boli cu efecte devastatoare la nivelul creierului.

Atentie! Nimic din acest articol nu trebuie luat drept sfat medical! Oricine se gandeste la post, la dieta ketogenica, la o forma anume de sport sau la orice interventie, ca la un tratament pentru o boala anume este sfatuit sa caute ajutor medical din partea unui specialist in medicina, pregatit pentru tratarea respectivei boli, si un bun cunoscator al particularitatilor tratamentului sau interventiei propuse. Acest articol nu creaza in niciun caz o relatie medic-pacient!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate