5 exercitii tibetane – secretul tineretii si al sanatatii

Despre exercitiile tibetane s-ar putea sa nu fi auzit toata lumea, dar despre yoga cu siguranta au auzit multi. Cele doua sunt in stransa legatura, ritualurile tibetane constituind deseori formula de incalzire pentru antrenamentul yoga si se bazeaza pe aceleasi principii ale armoniei dintre minte si corp.

Se spune despre cele 5 exercitii tibetane ca nu pot fi eficiente daca cel care le practica nu are convingerea ca procesul de imbatranire poate fi reversibil. Cu alte cuvinte, ritualurile tibetane sunt menite sa ne intinereasca nu numai spiritul, dar si fizicul si sa ne fereasca de boli. Tehnicile sunt practicate de mai bine de 2500 de ani, dar regulile lor au fost pentru prima oara puse cap la cap in cartea „Ochiul Revelatiei”, de Peter Kelder. Nu o sa intram in detaliile referitoare la povestea lui Kelder, ci vom prezenta cele 5 exercitii tibetane devenite atat de cunoscute in intreaga lume odata cu cartea sa.

Cum sa efectuezi cele 5 exercitii tibetane

Exercitiul tibetan de intinerire nr.1

Stai in picioare, in pozitia drepti si intinde bratele in dreptul umerilor.

Roteste-te de la stanga la dreapta, pana cand simti ca ametesti. Mentine privirea in fata, fara sa te concentrezi asupra vreunui punct. Fa 21 de repetari.

Sfat: Respira din interiorul stomacului, iar cand te opresti din invartit respira chiar mai profund, asteptand ca ameteala sa treaca si sa redobandesti ritmul normal al respiratiei.

Exercitiul tibetan de intinerire nr. 2

Intinde-te pe podea, pe spate, pe o saltea yoga. Pune mainile pe langa trunchi si pozitioneaza palmele pe podea, iar picioarele tine-le lipite.

In timp ce ridici capul de pe podea, pune barbia in piept si tot in acelasi timp ridica si picioarele pana ajung in pozitie verticala (cand efectuezi aceasta miscare trebuie sa inspiri). Tine minte ca singurele care trebuie sa se ridice sunt capul si picioarele, iar coloana trebuie sa ramana in tot acest timp lipita de podea. Expira in timp ce te intorci la pozitia initiala. Fa 21 de repetari.

Sfat: daca la inceput ti se pare dificil, pune palmele sub fund pentru a sprijini coloana.

 

Exercitiul tibetan de intinerire nr. 3

Din pozitia drepti, coboara in genunchi si tine picioarele lipite, cu degetele in pozitie verticala. Tine mainile pe langa corp si pozitioneaza palmele sub fesieri, pe cvadricepsul femural.

Apleaca barbia inspre piept si inspira, apoi ridica barbia si du capul pe spate si cambreaza usor coloana. In timp ce te lasi pe spate, sprijina-te cu palmele de cvadricepul femural si expira. Repeta de 21 de ori.

Sfat: cand aduci barbia spre piept, nu fa miscarea din gat, fortata, ci lasa greutatea capului sa preia aceasta responsabilitate. La fel, cand duci capul pe spate, nu intinde gatul intr-un mod fortat. Mentine pozitia trunchiul dreapta si privirea in fata pentru echilibru.

 

Exercitiul tibetan de intinerire nr. 4

Aseaza-te pe podea, in fund, si departeaza picioarele putin (mai putin decat latimea umerilor) tinand mainile pe langa corp si palmele pe podea, cu degetele catre in fata, exact langa posterior.

Apleaca barbia spre piept, inspira si ridica posteriorul indoind genunchii. Lasa toata greutatea pe umeri, care trebuie sa ramana extinsi, si ridica trunchiul pana cand devine paralel cu podeaua, iar capul lasa-l pe spate. Expira in timp ce revii la pozitia initiala si fa 21 de repetari.

Exercitiul tibetan de intinerire nr. 5

Aseaza-te intr-o pozitie de facut genuflexiuni, cu mainile si picioarele departate mai mult decat latimea umerilor. Trage aer in piept, lasa greutatea pe brate si arcuieste coloana ducand capul pe spate (fara a atinge podeaua).

Indoaie genunchii si du posteriorul in sus formand un V intors si adu barbia spre piept. Efectueaza miscarea in timp ce expiri. Revino la miscarea de dinainte si fa 21 de repetari.

 

Dupa ce efectuezi cele 5 exercitii tibetane de intinerire, este bine sa ai o pauza de 30 de minute in care sa te relaxezi si sa-ti recapeti energia. Sau poti consuma o ceasca de cafea.

 

4.5/5 - (6 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate