10 Moduri prin care îți poți menține creierul tânăr

În ultimul timp se vorbește foarte mult despre fitness-ul mental sau despre neuroplasticitate. Predomină întrebările referitoare la cât la sută din creier folosim și ne întrebăm fascinați cum am fi dacă am folosi creierul la capacitate maximă. În zilele noastre oamenii au început să recunoască importanța menținerii creierului în exercițiu la fel ca restul corpului, pentru a sprijini mintea și o viață de calitate. Cu trecerea timpului și odată cu înaintarea în vârstă capacitățile cognitive, memoria sau coordonarea încep să fie afectate. Plasticitatea creierului se referă la capacitatea acestuia de a se adapta și schimba ca rezultat al experiențelor trăite. Adică este maleabil, poate fi antrenat și influențat.

Neuronii se regenerează?

Deși se spune că neurogeneza- adică crearea neuronilor se oprește după naștere, studiile actuale afirmă că de fapt creierul are o capacitate uimitoare de a reorganiza traseele neuronale și a crea conexiuni noi. Iar în unele cazuri chiar a crea neuroni noi. În asta constă plasticitatea creierului.

Practic prin controlul pe care noi îl avem asupra creierului se îmbunătățesc o serie de abilități cognitive:

  • Capacitatea de a învăța lucruri noi
  • Abilitatea de a îmbunătăți cunoștințele deja dobândite
  • Recuperare mai rapidă după traume cerebrale
  • Îmbunătățirea memoriei și a focusului mental.

Ce trebuie să facem pentru un creier sănătos și o memorie perfectă

Concret ce avem de făcut pentru a lucra cu această capacitate extraordinară a creierului de a se modela:

  1. Diversitatea mediului înconjurător:

Un mediu de viață care oferă din plin oportunități pentru atenție focusată, noutate și provocări declanșează schimbări în creier. Mai ales în copilărie și adolescență, un mediu care stimulează poate oferi creierului beneficii în viața adultă. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea memoriei și atenției.

  1. Odihnește-te suficient:

Studiile demonstrează că somnul suficient joacă un rol important în dezvoltarea de noi terminații neuronale, care transmit informația de la un neuron la altul. Întărind aceste conexiuni se mărește capacitatea cerebrală. Oboseala poate genera stări de confuzie, tulburări de memorie, probleme de concentrare și capacități cognitive diminuate.

Somnul are numeroase beneficii atât asupra sănătății fizice cât și mentale. Un program de somn regulat și un mediu care contribuie la odihnă poate fi de mare ajutor.

  1. Fă mereu lucruri noi:
  • Învață o limbă nouă
  • Învață să cânți la un instrument
  • Călătorește și explorează lucruri noi
  • Explorează-ți talentele artistice
  • Citește
  • Fă puzzle, rebus, sau alte jocuri
  • Mergi pe alte trasee spre casă sau job.
  1. Fă mișcare

Exercițiile fizice regulate previn deteriorarea și pierderea neuronilor in hipocampus, partea creierului responsabila cu memoria. Totodată sportul stimulează regenerarea celulară, inclusiv în zona creierului. Combină exercițiile tip cardio (mersul pe jos, dansul, înotul, mersul pe bicicletă), cu câteva exericții de forță, cu greutăți sau cu greutatea corpului. În plus mișcarea în aer liber contribuie la oxigenarea creierului.

  1. O viață socială activă

Interacțiunile sociale înlătură stresul și depresia, ambele cu rol în pierderea memoriei. Caută oportunități să te vezi cât mai des cu cei dragi, prieteni sau familie- în special dacă locuiești singur. Relațiile sociale îți îmbogățesc viața și îi dau culoare.

  1. Organizează-te:

Sunt mai multe șanse să uiți lucruri dacă esti dezorganizat. Împarte sarcinile zilnice, atât acasă cât și la job și notează-le într-o agendă sau intr-un calendar virtual.

Limitează distragerile și nu fă mai multe lucruri deodată. Așa vei fi mai eficient și îți vei aminti mai ușor ce ai nevoie.

  1. Alege alimente anti-inflamatoare:

Astfel de alimente pentru creier (fructe de pădure, pește, avocado, broccoli, ciuperci) îmbunătățesc memoria și previn atrofierea creierului. Sunt bogate în antioxidanți care reduc inflamația în corp, reducând stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Totodata previn riscul apariției de tulburări cognitive și demență.

  1. Consumă alcool moderat:

Consumul de alcool este asociat cu pierderile de memorie și alterarea creierului. În plus consumul pe termen lung conduce la pierderi de memorie. Un pahar sau două ocazional ar trebui să fie limita, pentru a menține un creier sănătos.

  1. Fă-ți timp pentru activități spirituale:

Fie că e vorba de rugăciune, meditație, yoga sau mindfulness toate acestea conduc la o stare de relaxare, stimulează focusul și îmbunătățesc memoria.

Astfel de activități mai ales în cazul persoanelor în vârstă, îmbunătățesc memoria pe termen scurt. În plus previn deteriorarea cognitivă, și îmbunătățesc starea de bine generală.

  1. Mănâncă ciocolată:

Cacao este un super aliment, fiind hrănitoare și bogată în antioxidanți. De aceea ciocolata amăruie, cu concentrație mare de cacao (minim 70%) are multiple beneficii asupra creierului. În plus stimulează circulația sanguina în creier și o memorie mai bună.

Cum poți urmări îmbunătățirea funcțiilor cerebrale?

La fel ca în cazul dietei și aceste aspecte pot fi măsurate. Fie prin diverse teste de memorie standardizate, fie prin alte exerciții similare.

Indiferent de vârsta sau obiectivele tale, menține-ți mereu creierul activ și stimulat, pentru a fi sănătos mental și emoțional pe termen lung.

Poate că nu vom afla prea curând totul despre creierul uman și despre capacitățile acestuia, dar ne putem folosi de ceea ce știm încât să ne facem viața mai bună.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate