Ce se intampla daca nu mananci dupa antrenament?

Ce se intampla daca nu mananci dupa antrenament? 1

Cei mai multi nutritionisti recomanda sa mananci in primele 30-60 de minute dupa finalizarea unui antrenament. Fireste, corpul are nevoie de noi resurse de energie dupa ce le-a consumat pe cele disponibile in timpul antrenamentului. Din acest motiv, carbohidratii si proteina sunt combinatia ideala pentru o masa post-antrenament – acesti doi macronutrienti au potentialul de a furniza energie si sprijini refacerea muschilor.

Multe practicante de fitness ar putea crede ca daca sar peste aceasta masa grabesc progresul. In definitiv, te-ai putea gandi, ce rost mai are un antrenament daca imediat dupa incheierea lui mananci caloriile pe care le-ai topit prin efortul depus in timpul acestuia. Dar realitatea insa este cu totul alta.

Probabil ca nu stiai dar, de fapt, recuperarea in urma exercitiilor este cea care iti permite sa vezi rezultatele. Dar ce se intampla daca nu mananci dupa antrenament?

Ce se intampla daca nu mananci dupa antrenament?

Timpul devine din ce in ce mai pretios. Multe dintre noi cu greu inghesuie antrenamentele saptamanale in programul incarcat de zi cu zi. In astfel de conditii, sa sari peste mese importante a devenit din pacate un lucru comun. Insa atunci cand sari tocmai peste masa dupa antrenament si mai ales daca faci din acest lucru un obicei, este posibil sa apara consecinte pe termen lung. Mai mult decat atat, iti vei sabota obiectivele, indiferent ca urmaresti sa slabesti, sa-ti dezvolti masa musculara sau sa-ti mentii greutatea ideala.

Atunci cand nu incepi procesul de recuperare atat de esential dupa antrenament, corpul va va deveni din ce in ce mai slabit pe termen lung. Motivul este acela ca muschii nu vor avea ocazia sa se recupereze si, in consecinta, vor ramane deteriorati. Iar aceasta urmare deloc dezirabila intra in deplina contradictie cu insusi motivul pentru care te antrenezi.

mananci dupa antrenament

Pe langa necesitatea organismului de a se reface dupa un antrenament, mai exista si alte motive de ordin fizic pentru care masa post-antrenament nu trebuie niciodata omisa.

In timp ce te antrenezi, cel mai probabil transpiri destul de abundent. Acest lucru inseamna pierderea unei cantitati semnificative de apa, precum si electroliti. Drept urmare, te vei simti obosita si slabita daca nu inlocuiesti resursele consumate.

Mancarea contine electroliti si minerale care sprijina functionarea optima a muschilor si sistemului nervos. Asadar, dupa antrenamente foarte solicitante, in timpul carora ai transpirat abundent, sa inlocuiesti prin alimentatie resursele consumate de calciu, sare si potasiu este foarte important. In caz contrar, se vor instala foarte rapid dezhidratarea si hipoglicemia, ambele avand consecinte destul de grave: dezorientare si, in cazuri extreme, lesin. In cazuri extraordinare, lipsa electrolitilor poate afecta impulsurile electrice care sustin bataile inimii; acest lucru va cauza aritmia si batai neregulate ale inimii.

Asadar, hidratarea este deosebit de importanta dupa antrenament si chiar si in timpul acetuia. Iar cand spun hidratare, ma refer strict la apa.

mananci dupa antrenament

Mai mult decat atat, se pare ca atunci cand nu mananci dupa antrenament iti este afectata inclusiv starea de spirit. Epuizarea fizica va genera o scadere a nivelului de glucoza, iar aceasta se face responsabila pentru functiile cerebrale si nivelul de energie. Acesti doi factori vor contribui la o stare de spirit precara si un nivel scazut de atentie.

In plus, atunci cand ignori procesul de recuperare post-antrenament, in componenta caruia alimentatia joaca un rol vital, riscurile de accidentare in timpul antrenamentelor viitoare va creste din ce in ce mai mult. Iar acest lucru este valabil mai ales daca practici antrenamente cu greutati.

Sa sari peste aceasta masa din cand in cand nu va avea consecinte grave. Cu toate acestea, nu trebuie sa devina un obicei. Antrenamentele ar trebui sa-ti dea o stare de bine si sa-ti aduca beneficii din toate punctele de vedere, nu sa-ti distruga muschii sau sa te predispuna riscului accidentarilor.

Ce ar trebui sa mananci dupa antrenament?

Este recomandat sa mananci la un interval cat mai mic dupa finalizarea antrenamentului. Principiul de baza al alimentatiei dupa antrenament este sa acoperi resursele consumate in primele 30-60 de minute dupa antrenament. In caz contrar, organismul va folosi glicogenul din muschii pentru energie, iar acest lucru ar putea incetini recuperarea cateva zile.

In ceea ce priveste masa dupa antrenament, ea trebuie sa fie formata din carbohidrati simpli si proteina. Infometarea nu este si nu va fi niciodata o metoda eficienta pentru pierderea in greutate. Este important sa stii ca o masa hranitoare dupa antrenament nu te va impiedica sa slabesti. Dimpotriva, antrenamentele duc la o accelerarea a metabolismului care va dura cateva ore dupa finalizarea propriu-zisa a antrenamentului. Altfel spus, vei topi mai multe calorii.

Alimente recomandate dupa antrenament

Citeste si: Ce sa NU mananci dupa antrenamente: 10 alimente INTERZISE

1. Oua

ce-sa-mananci-dupa-antrenament

Proteinele si carbohidratii sunt doua componente cheie in alimentatia dupa antrenament. Un ou are 70 de calorii si 6,3 grame de proteine.

2. Banane

ce sa mananci dupa antrenament

Bananale contin carbohidrati buni necesari organismului dupa antrenament. Acestia vor contribui la restabilirea nivelului de glicogen pentru refacerea muschilor.

3. Somon

ce sa mananci dupa antrenament

Somonul este o sursa nemaipomenita de proteina, precum si omega-3, care vor contribui la refacerea muschilor si vor imbunatati performanta.

4. Cartofi dulci

ce sa mananci dupa antrenament

Cartofii dulci, pe langa continutul semnificativ de carbohidrati buni, mai contin si o varietate de vitamine si nutrienti, mai ales vitamina B6, magneziu si potasiu.

5. Chefir

ce sa mananci dupa antrenament

In general, proteinele din produsele lactate pot accelera pierderea in greutate. Chefirul este cea mai buna alegere: numai o cana contine 11-14 grame de proteine complete.

4.8/5 - (5 votes)

3 Comments

  • ca o zici spui la un moment dat cand ajungi acolo si faci exercitiile vai da numai pot sa fac e prea greu ca nu stiu ce si care este cauza surpriza ai mancat inainte de sala antrenament!

  • dar cel mai important este sa nu mananci inainte de sala deoarece risti sa te duci plin obosit deja dupa masa si sa numai ai dupa aceea chef sa faci nimic nici exercitii macar

  • eu as pune intrebarea asta altfel ce se intampla daca mananci dupa sau inainte antrenament ca multi fac greseala asta dar na vii obosit de la exercitiile de la sala si atunci chiar se merita sa mananci ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate