Crampe musculare: ce sunt si de ce le avem?

Multi dintre noi stim deja ce inseamna crampele musculare, fie ca ne-au apucat pe terenul de sport, fie ca ne-am trezit deodata din somn cu dureri ingrozitoare. O crampa este contractia involuntara a unui muschi scheletal, care doare incredibil de tare.
Unele persoane experimenteaza astfel de crampe dupa exercitiu fizic viguros, de mare intensitate, dar exista si foarte multe persoane care trec prin asa ceva fara sa faca deloc activitate fizica, mai ales daca ne referim la crampele care au loc noaptea.
Crampele nocturne apar cu o frecventa din ce in ce mai mare, pe masura ce inaintam in varsta, si sunt, de asemenea, foarte comune in perioada sarcinii.
In mod foarte interesant, aceste crampe sunt, in general, limitate la membrele inferioare. Vorbim de cele mai multe ori despre aproximativ aceeasi zona si aceeasi durere prin care trec atletii care au crampe musculare asociate cu exercitiul fizic. Asadar, putem spune oare ca sunt si aceleasi cauze?

Ce anume cauzeaza crampele musculare?

Ce anume cauzeaza crampele musculare?

Sincer vorbind, nu este foarte clar nici macar pentru specialisti ce anume determina aparitia crampelor musculare, insa exista cateva teorii in acest sens. Stim despre crampe ca apar destul de rar la inceputul concursurilor sportive, in schimb apar regulat la finalul acestora. Asadar, oboseala pare a fi un factor definitoriu legat de exercitiul fizic. Unii cercetatori sugereaza, de asemenea, ca deshidratarea si dezechilibrul electrolitic (cum ar fi continutul redus de sare) sunt o cauza.
Cercetarile recente au minimizat, insa, din amploarea acestei teorii, pentru ca dovezile ar fi mai degraba bazate pe pura observatie. Asta inseamna ca – desi poate exista o asociere intre deshidratare, reducerea cantitatii de sare si crampe – nu putem dovedi ca una o cauzeaza pe cealalta.
De asemenea, in aceste studii, persoanele predispuse la crampe nu au avut diferente de hidratare sau de continut electrolitic fata de persoanele care nu au fost inclinate sa faca crampe.
In plus, daca am fi avut de-a face cu un dezechilibru electrolitic, atunci toti muschii corpului ar fi fost afectati. Dar in general doar muschii activi au tendinta sa dezvolte crampe, mai ales cei care traverseaza mai mult de o incheietura (cum ar fi muschiul gambei sau muschii regiunii anterioare a coapsei – o grupare de trei muschi aflati in spatele partii superioare a piciorului – bicepsul femural, semimembranos si semitendinos). Acestia se pot contracta de la o pozitie defectuoasa atunci cand genunchiul este indoit.

Reflexele neconditionate si crampele musculare

Reflexele neconditionate si crampele musculare

Muschii au un mecanism reflexiv intrinsec. Cand muschiul este tensionat sau se contracta, un mesaj sub forma de reflex este trimis catre coloana vertebrala pentru ca muschiul sa se alungeasca si sa se relaxeze. Acest proces protejeaza muschiul de leziuni.
Studiile recente sugereaza asa numita ipoteza a controlului neuromuscular alterat ca explicatie pentru aparitia crampelor. Actiunea reflexa protectoare este intrerupta, ceea ce in general se intampla atunci cand muschiul este obosit. Deci, in aceasta situatie muschiul se contracta, dar semnalul obisnuit catre maduva spinarii de a se relaxa este inhibat. Ca atare nu mai exista relaxarea ca masura de protectie a muschiului, ceea ce inseamna ca muschiul va ramane contractat pentru mai mult timp decat ai vrea.
Insa motivul oboselii neuromusculare si motivul pentru care aceasta inhiba reflexul, nu este inteles foarte bine.

Alti factori care pot infleunta crampele musculare

Crampele sunt, de asemenea, mai obisnuite la inceputul unui sezon sportiv, cand muschii sunt mai putin antrenati. Cel mai probabil este vorba despre un nivel mai ridicat de oboseala care apare la muschii mai putin antrenati.
Alterarea controlului neuromuscular ar putea de asemenea explica si crampele nocturne, pentru ca muschii mai batrani ai persoanelor inactive sunt in general mai scurti. Inca este in dezbatere daca ne confruntam cu aceeasi situatie si in timpul sarcinii.
Temperaturile foarte ridicate de afara au fost si ele asociate cu un nivel crescut de crampe, si cel mai probabil exista o legatura intre o rata ridicata de oboseala cand este cald. In ciuda a aceea ce oamenii cred, frigul nu mareste incidenta crampelor, dar e posibil sa accentueze severitatea lor, pentru ca reflexele sunt mai puternice cand muschii sunt reci si rigizi.

Exista persoane predispuse la crampe musculare?

Exista persoane predispuse la crampe musculare?

Unii oameni par a experimenta crampe mai des decat altii, ceea ce poate avea legatura cu sensibilitatea reflexelor lor musculare.
Oboseala este un factor cert de risc, atat pentru sportivii de anduranta pe termen lung, cat si pentru cei care participa la activitati de intensitate mare. Motivul este ca activitatile de mare intensitate solicita utilizarea fibrelor puternice, cu contractie rapida (fibre rapide), spre deosebire de activitatile de intensitate redusa, care utilizeaza fibrele lente. Fibrele rapide sunt mai predispuse la oboseala.
Crampele sunt prevalente in general la barbati, ceea ce se poate explica prin faptul ca barbatii au mai multe fibre rapide, sau prin faptul ca femeile manifesta o oboseala redusa atunci cand fac activitati sportive de intensitati similare.
Crampele nocturne sunt in general mai comune la persoanele mai in varsta. Exista de asemenea o frecventa mai mare de crampe in perioada sarcinii, in general cu incepere din trimestrul al doilea de sarcina si adesea inrautatindu-se in cel de-al treilea.
Nimeni nu stie exact de ce apar aceste crampe. Poate ca este vorba despre oboseala crescuta ce provine din faptul ca porti o greutate extra, sau poate ca este vorba despre presiunea crescuta asupra muschilor picioarelor din cauza intoarcerii lente a sangelui catre inima.
Hormonii ar putea si ei juca un rol in acest caz, si exista chiar pareri potrivit carora femeile care iau pastile contraceptive ar putea fi mai predispuse la aparitia crampelor. Rigiditatea tesutului conjunctiv este alterata de hormonii sexuali.
Dar desi sensibilitatea reflexelor se schimba odata cu fazele ciclului menstrual, reflexul de intindere musculara este de fapt cel mai scazut in perioada ovulatiei, si exista dovezi limitate ca pilula ar influenta aceasta situatie.

Cum tratam crampele musculare?

Cum tratam crampele musculare?

Tabletele cu sare si magneziu au fost folosite in mod obisnuit pentru crampe, dar pentru ca dezechilibrul electrolitic si deshidratarea nu par a fi cauza aparitiei crampelor, utilitatea lor este discutabila.
Cel mai bun mod de a scapa de o crampa este sa intinzi muschiul, pentru ca reflexul de a face acest lucru este cel mai probabil inhibat. Cu toate acestea, intinderea unui muschi care are crampe severe poate cauza un anumit grad de lezare a muschiului.
Deci, contractarea muschiului opus din perechea musculara (de obicei in partea cealalta) ar putea fi o abordare mai buna. Aceasta implica, de pilda, contractarea cvadricepsului (din fata piciorului) cand muschii hamstring (din spatele piciorului) au crampe.
Dat fiind faptul ca nu este foarte clar cum apar crampele, strategiile de prevenire sustinute de dovezi sunt putine. Daca oboseala este una dintre cauzele principale ale predispozitiei crescute la aparitia crampelor, atunci metodele de a amana starea de oboseala – aport de lichide si inlocuirea sarii in timpul activitatii sportive – ar putea fi o modalitate de a preveni crampele. Iar asta ar putea, pe de alta parte, imbunatati si performanta.
Masajul, datorita sensibilitatii nervoase reduse, si stretchingul ar putea si ele sa contribuie la scaderea incidentei crampelor la persoanele mai in varsta si in timpul sarcinii.

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate