Beneficiile ginsengului pentru performanta si concentrare

Ginsengul pentru energie, imunitate si functia cognitiva

Ginsengul este un membru al familiei Araliaceae, fiind o planta perena cu raspandire larga. Exista cateva variante de ginseng, printre care si cel americam, cel asiatic (Panax Ginseng) si cel siberian. Partea din planta care se foloseste pentru diversele sale beneficii este radacina.

Ginsengul se foloseste de mai bine de 60 de ani, iar studiile cu privire la acesta au inceput din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Principalul motiv care a stat la baza popularitatii ginsengului de-a lungul anilor este asa numitul sau efect adaptogen (orice imbunatateste rezistenta la factori de stres precum caldura, frig, trauma, privare de somn, infectii, multe forme de stres, extenuare si numeroase alte circumstante cu efecte negative). O alta remarca importanta despre adaptogeni – asa cum este si ginsengul – este ca se presupune ca nu au efecte negative, precum si ca ajuta organismul sa revina la o stare de echilibru.

Mai simplu spus, s-a dovedit ca suplimentarea cu ginseng are un efect benefic asupra dispozitiei, stimuleaza energia, intareste sistemul imunitar, imbunatateste functia mentala, da o stare pozitiva de bunastare generala si e posibil chiar sa ii ajute pe diabetici sa isi imbunatateasca nivelul glicemiei.

Datorita tuturor acestor efecte pozitive, specialistii au teoretizat ca ginsengul este un supliment important pentru imbunatatirea performantei umane in randul sportivilor.
Datorita multilor ani de investigatii si studii referitoare la ginseng, au existat multe studii avansate care au incercat sa faca lumina pe acest subiect.

Ginsengul stimuleaza capacitatea de antrenament

Beneficiile ginsengului pentru performanta si concentrare 1

Intr-unul dintre cele mai clasice exemple de cercetare pe tema ginsengului, efectuate cu aproape doua decenii in urma si implicand performanta umana, Pieralisi si colaboratorii sau au efectuat un studiu dublu-orb, randomizat, crossover, pe un esantion de 50 de profesori de sport de sex masculin, sanatosi, cu varste cuprinse intre 21 si 47 de ani.

Timp de 6 saptamani, fiecare subiect a primit zilnic fie o combinatie de vitamine cu ginseng, fie un produs placebo. Subiectii au efectuat apoi un exercitiu test pe o banda de alergare, cu o sarcina de lucru din ce in ce mai mare. Incarcatura totala si consumul maxim de oxigen in timpul exercitiului au fost in mod semnificativ mai mari dupa suplimentarea cu ginseng decat dupa produsul placebo.

Pulsul, nivelul de acid lactic si rata de extenuare perceputa au fost mult mai mici pentru o incarcatura de lucru anume in grupul care a primit ginseng decat in grupul care a primit produsul placebo. Se poate vedea clar din acest studiu ca ginsengul a crescut capacitatea de lucru a subiectilor, imbunatatind utilizarea oxigenului din muschi.

Ginsengul imbunatateste performanta

Beneficiile ginsengului pentru performanta si concentrare 2

Probabil unul dintre cele mai detaliate studii pana in acest moment cu privire la ginseng si la efectele sale asupra performantei umane a fost cel efectuat de Ziemba si colaboratorii sai. Studiul a implicat 15 jucatori de fotbal cu varste medii de 19 ani.

Acestia au fost plasati in doua grupuri: un grup placebo si un grup experimental care a primit un supliment pe baza de ginseng. Subiectii au fost pusi apoi sa lucreze pe o bicicleta ergometrica, la stadii diferite, pana la viteza volitiva sau pana la extenuare.
Toti subiectii au fost testati pentru timpul de reactie pe parcursul intregului studiu pentru a le fi evaluate starea de alerta si acuitatea mentala la extrenuarea extrema. S-a descoperit ca tratamentul cu ginseng scurteaza timpul de reactie in perioade de repaus si de exercitiu, trecand sarcina de exercitiu asociata cu cel mai scurt timp de reactie catre sarcini mai mari de exercitiu.

Acest studiu a conchis ca extractul de ginseng imbunatateste performanta psihomotorie si timpul de reactie in cadrul antrenamentelor, fara sa afecteze capacitatea de exercitiu.

Ginseng sau multivitamine?

Beneficiile ginsengului pentru performanta si concentrare 3

Unul dintre presupusele dezavantaje ale suplimentarii cu ginseng este ideea ca ginsengul sustine functiile normale ale corpului si reactiile acestuia la acelasi nivel ca o multivitamina. Cu alte cuvinte, unii specialisti au concluzionat ca ginsengul nu este mai eficient decat o multivitamina zilnica.
Aceste teorii si zvonuri i-au facut pe Caso si colaboratorii sa analizeze aceste informatii si sustineri intr-un studiu propriu.

In cadrul acestui studiu el a comparat efectele a doua suplimente diferite: o multivitamina complexa si o alta vitamina similara, dar combinata cu ginseng.
Studiul a fost unul comparativ, randomizat si dublu-orb si a implicat un numar de 625 de pacienti de ambele sexe impartiti in doua grupuri care au luat o capsula pe zi timp de 12 saptamani. Grupul A a primit multivitamina si o combinatie de ginseng, in timp ce grupul B a primit doar o multivitamina. Studiul a implicat diferite analize, precum si un chestionar de 11 intrebari, evaluand calitatea vietii subiectilor.

Rezultatele au indicat ca grupul A a avut masuratori subiective semnificativ mai mari cu privire la calitatea vietii, in comparatie cu grupul B. Se pare, de asemenea, ca in cadrul chestionarului, fiecare intrebare a aratat o imbunatatire semnificativa pentru subiectii din grupul A, in timp ce pentru cei din grupul B, nu au fost diferente semnificative sau evolutii in bine la nici un item.
Tensiunea arteriala si managementul greutatii au fost superioare in grupul A fata de grupul B.

In concluzie, s-a constatat ca ginsengul a fost mai benefic decat o multivitamina standard luata singura. Ginsengul combinat cu multivitamina pare sa fie un supliment excelent nu numai pentru sanatate si performanta, ci si pentru sanatatea psihologica si perceptie.

Ginsengul imbunatateste rezistenta la exercitiu?

Beneficiile ginsengului pentru performanta si concentrare 4

Unul dintre cele mai recente studii efectuate de Hsu si colaboratorii sai ar putea avea implicatii majore in ceea ce priveste performanta umana avansata. Studiul a analizat daca suplimentarea cu ginseng a putut imbunatati performanta in cadrul exercitiilor de rezistenta, precum si alti markeri fiziologici.

In cadrul studiului au existat doua grupuri, aflate sub observare timp de patru saptamani: un grup in care s-a administrat ginseng si un grup de control. Ambele grupuri au fost supuse unui program complet de alergare de rezistenta, in care au fost testate in mod constant la un VO2 maxim de 80%. Au fost analizati, de asemenea, unii indicatori fiziologici precum si indicatori de performanta.

Se pare ca, desi nu a existat nicio modificare a performantei in niciunul dintre grupuri, a existat o reducere semnificativa a pierderilor de creatinkinaza in grupul in care s-a administrat ginseng. Aceasta constatare ar putea avea o importanta foarte mare pentru sportivi, dat fiind ca nivelurile mari de pierderi de creatina sunt asociate adesea cu supra-antrenarea sportivilor si sunt un indicator pentru aceasta.

De remarcat la acest studiu este ca s-a folosit ginseng american, si nu ginsengul asiatic despre care se presupune ca ar avea o calitate superioara. Astfel, rezultatele ar fi putut fi si mai semnificative daca s-ar fi folosit asa-numitul ginseng asiatic superior.

De asemenea, trebuie sa notam ca acest studiu a durat doar patru saptamani, o perioada de timp considerata prea scurta pentru a induce cresteri masurabile ale performantei pe termen lung. In general, imbunatatirile markerilor fiziologici – asa cum sunt si nivelurile creatinkinazei – pot avea nevoie de minim 6-8 saptamani pentru a se obtine imbunatatiri vizibile ale performantei.

Ginsengul are potentialul de a imbunatati productia de acid nitric

Beneficiile ginsengului pentru performanta si concentrare 5
Fingerroot, Kaempfer, Boesenbergia on white background

Printre numeroasele beneficii deja discutate ale ginsengului, s-a sugerat ca planta poate juca, de asemenea, un rol semnificativ in productia de oxid nitric.

Intr-un studiu realizat de Friedl si colaboratorii, acesta a investigat efectul ginsengului Panax asupra sintezei inductibile de oxid nitric. Nivelurile de oxid nitric din corpul uman si alte functii ale sistemului imunitar asociate cu acesta au fost evaluate intr-un cadru de laborator, folosind specimene de celule umane. Celulele au fost evaluate in doua situatii: cu ginseng si fara ginseng.
Studiul a constatat ca atunci cand celulele au fost injectate cu ginseng, nivelurile de oxid nitric si sintetaza oxidului nitric, oxidul nitric a fost semnificativ mai mare decat in celulele fara ginseng.

Desi acest studiu nu a testat subiecti umani reali pentru a investiga rezultatele efective, el a dovedit un potential mare. Autorii au concluzionat ca – deoarece oxidul nitric joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar, sanatatea sexuala, forta musculara si hipertrofia, precum si alti factori – ginsengul poate fi o forma vitala de suplimentare atat pentru populatia generala, cat si pentru sportivi.

Desi exista multe forme diferite de ginseng, au existat putine dovezi concludente care sa demonstreze eficacitatea superioara a unuia comparativ cu celalalt. Cu toate acestea, se pare ca majoritatea oamenilor de stiinta au descoperit ca ginsengul asiatic este cel mai productiv si benefic in studiile lor, in comparatie cu alte forme de ginseng.

Intr-o analiza efectuata de Bucci si colaboratorii sai, ginsengul asiatic s-a dovedit a fi cea mai importanta forma a acestui supliment in cadrul studiilor de calitate care au aratat efecte relevante si pozitive in urma suplimentarii cu ginseng.
Astfel, majoritatea studiilor enumerate care au folosit ginsengul asiatic au avut efecte pozitive, in timp ce studiile care au folosit alte forme de ginseng nu au constatat in general nicio diferenta intre grupul de control si grupul experimental. De asemenea, majoritatea studiilor despre ginseng au utilizat varianta asiatica a acestei plante.

Putem spune astfel ca ginsengul asiatic este cel mai popular in randul consumatorilor. Este nevoie insa de mai multe cercetari si dovezi clare pentru a putea spune ca ginsengul asiatic este si superior. Cu toate acestea, din opiniile si speculatiile existente in randul specialistilor in nutritie, ginsengul asiatic pare a fi cel mai recomandat.

Concluzii si recomandari

Ginsengul este unul dintre cele mai studiate suplimente pana in prezent. Exista sute de studii efectuate cu privire la acest supliment, cu o multime de dovezi concludente si empirice care ii recunosc beneficiile. Pornind de la acestea se poate concluziona ca ginsengul este o forma sigura si eficienta de suplimentare pentru toate categoriile de populatie.

Unele dintre atributele pozitive ale ginsengului includ: imbunatatirea starii de spirit si dispozitiei, stimularea energiei, intarirea sistemului imunitar, o functie mentala imbunatatita, un sentiment pozitiv de bunastare si chiar imbunatatirea nivelului de zahar din sange la persoanele diagnosticate cu diabet.
In plus, ginsengul imbunatateste capacitatea de lucru si utilizarea oxigenului muscular, scazand pulsul, nivelurile de acid lactic si rata de efort perceput pentru o anumita sarcina de lucru.

Alte beneficii ale sale sunt: timp de reactie imbunatatit, o sanatate psihologice si un nivel al perceptiei mai bune, absorbtie crescuta a oxigenului, recuperare superioara dupa exercitii, cresteri indirecte ale fortei musculare, reducerea pierderilor de creatinkinaza, si un nivel crescut al oxidului nitric in organism – cu un impact direct asupra fortei, masei musculare slabe si nivelurilor crescute de hormoni.

Numeroasele efecte pozitive ale ginsengului pot da o valoare mai mare acestui produs in comparatie cu multe alte suplimente de pe piata. Cu toate acestea, pentru a obtine cele mai bune rezultate in performanta sportiva, ginsengul trebuie combinat cu alte forme de suplimentare.Datorita numarului mare de studii referitoare la ginseng, recomandarile pentru dozare au fost intrucatva restranse. Expertii recomanda in general un aport de 500 – 2000 mg pe zi. Toxicitatea nu este o problema, atata timp cat sunt consumate dozele recomandate.

Chiar daca ginsengul nu are efecte negative, suplimentul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor cu tensiune arteriala mare, necontrolata. Momentul suplimentarii cu ginseng nu pare sa conteze, insa expertii sunt de parere ca anumite atribute pozitive ale acestuia pot fi imbunatatite daca suplimentul este administrat inainte de orice forma de activitate fizica.

Sursa: https://www.advancedhumanperformance.com/ginsengsupplementation#content

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate