Cea mai buna ora pentru antrenament?

cand este cel mai bine sa te antrenezi

In care parte a zilei este cel mai bine sa ma antrenez? Iata o intrebare frecventa in randul practicantilor de fitness. Daniel Oprea, campion balcanic, vine in ajutorul tuturor celor care se confrunta cu aceast dilema, oferind cateva lamuriri folositoare.

Cea mai buna ora pentru antrenament

Oricare dintre cei care frecventeaza o sala a remarcat ca programul acesteia incepe undeva la orele diminetii si se incheie seara tarziu. Acesta are ca principal scop lasarea, pentru cei care doresc sa se antreneze, unor posibilitati multiple de a alege ora la care doresc sa efectueze antrenamentele, in functie de diferiti factori precum: programul de la locul de munca, probleme familiale, evenimente neprevazute si, de ce nu, aspecte personale specifice fiecaruia, care de obicei privesc confortul fizic si psihic, dar si perioada in care organismul are cei mai buni parametri functionali.

Intrebat fiind care este perioada cea mai buna de efectuare a antrenamentului de fitness, am constatat ca un raspuns clar, cu valoare de principiu, nu poate fi dat si ca de fapt multitudinea variabilelor face ca decizia de a ne antrena dimineata, in jurul pranzului sau seara ne apartine in totalitate, niciuna dintre variante nefiind exclusa. Sigur, fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje pe care le vom discuta in cele ce urmeaza.

Probabil discutia ar trebui sa porneasca de la ceea ce numim ritmul circadian sau ritmul nictemeral care este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice, sau comportamentale apartinand entitatilor vii, inclusiv plante si animale. Ceasul biologic al fiecarei persoane corespunde in mare cu ciclul unei zile, iar termenul de circadian inseamna “aproximativ o zi”. Ciclul de veghe si somn este strans legat de temperatura corpului; cu cat temperatura este mai mare, cu atat suntem mai activi. Pe de alta parte, cu cat temperatura scade, starea de somnolenta incepe sa apara.

cea mai buna ora pentru antrenament

Ritmurile corpului se bazeaza pe doua perioade de somn in fiecare zi: una lunga pe parcursul noptii si una scurta, la amiaza, cand multi oameni obisnuiesc sa doarma sau cel putin sa se odihneasca, oprindu-se din alerta obisnuita, specifica celorlalte momente ale zilei. In cadrul ritmului circadian s-a observat ca organismul nostru are puncte forte si puncte slabe, astfel:

Dimineata nivelul testosteronului si al alertei mentale atinge maximul zilei. Tot dimineata, memoria functioneaza cel mai bine, iar temperatura corpului este inca scazuta. In jurul pranzului, organismul capata alte caracteristici, precum o toleranta maxima la durere, dar si niveluri energetice minime. Imediat dupa pranz se observa un trend ascendent al temperaturii corporale si al nivelului adrenalinei, dar si cel mai bun echilibru intre functionarea fizica si cea psihica. Dupa-amiaza organismul uman primeste elemente noi de functionare precum: coordonarea, rezistenta fizica, forta, flexibilitate si temperatura corpului ating niveluri de varf, iar functionarea unor organe precum plamanii si ficatul este excelenta. Tot acum concentrarea mentala incepe sa scada. Incepand cu ora 21:00 organismul isi reduce dramatic functiile si secretia de melatonina anunta pregatirea pentru somn. Bazandu-ne pe aceste elemente, putem trage cateva concluzii in legatura cu utilizarea optima a momentelor din timpul unei zile pentru efectuarea antrenamentelor.

Dimineata este momentul cel mai prielnic pentru crestere musculara, deoarece nivelul mare de testosteron favorizeaza sinteza proteinelor, dar si reconstructia fibrelor musculare afectate in timpul antrenamentelor. Concentrarea psihica din prima parte a zilei permite o excelenta conexiune intre muschi si mental. Tot dimineata este momentul prielnic pentru pierderea de tesut adipos deoarece pentru asigurarea unui nivel energetic normal sunt utilizate rezervele de grasime ale corpului. In jurul pranzului este momentul cel mai bun pentru depasirea propriilor limite prin folosirea de tehnici de crestere a intensitatii antrenamentelor intrucat toleranta la durere este buna si nivelul adrenalinei crescut. Dupa-amiaza si seara sunt momentele cele mai bune pentru antrenamente performante deoarece organismul are, din punct de vedere fizic, toate conditiile acestea.

Chiar daca elementele prezentate pot conduce catre alegerea unui anumit moment al zilei pentru antrenament, consider ca cel mai eficient antrenament este facut atunci cand din punct de vedere fizic si psihic ne simtim in forma, cand capacitatea noastra de concentrare este maxima, cand locatia asigura conditiile optime pentru antrenament si cand posibilitatea de a fi intrerupt sau deranjat este minima. Si inca ceva: daca aveti posibilitatea sa alternati perioadele de antrenament efectuat dimineata cu cele in care mergeti la sala in jurul pranzului sau seara, nu ezitati! Dupa un timp organismul se adapteaza la orice program, la orice exercitii, la orice dieta sau suplimente intrand intr-o faza de plafonare. Pentru a depasi aceste momente, este bine sa va surprindeti organismul cu schimbari care ulterior aduc progrese la nivel fizic si motivatie mentala.

Articol redactat de Daniel Oprea

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate