Cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala?

Sanatatea mentala este la fel de importanta ca si sanatatea fizica. Lumea a devenit atat de competitiva incat vietile noastre in ritm rapid nu ne dau sansa de a face o pauza si de a respira adanc, iar daca adaugam la aceasta stresul nelimitat, efectul cumulativ asupra sanatatii este unul impresionant.

O minte sanatoasa nu poate exista decat intr-un corp sanatos. A avea grija de sanatatea ta este un proces intreg – trebuie sa mananci corect, sa meditezi, sa te antrenezi, sa exersezi pozitivismul in general. Uneori poate fi dificil sa atingi echilibrul, dar cel putin poti face maximul de eforturi pentru a ajunge acolo.

Oamenii care fac sport in mod regulat au o sanatate mentala mai buna in comparatie cu cei care nu fac sport. De asemenea, antrenamentul reduce riscul de afectiuni mentale. Intr-un cuvant, se poate spune ca sportul te ajuta sa cresti volumul anumitor regiuni din creier printr-un flux sanguin mai bun si o oxigenare superioara.

Iata cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala

Cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala? 1

Stim cu totii care sunt beneficiile sportului pentru sanatatea fizica: slabirea si controlul greutatii, o tensiune arteriala scazuta, gestionarea diabetului, riscul redus de aparitie a unor boli cardiovasculare si multe altele. Insa diferite studii au aratat ca sportul efectuat in mod regulat este extrem de benefic si pentru sanatatea emotionala si mentala.

Fie ca este vorba despre managementul stresului si anxietatii, despre combaterea depresiei, despre gestionarea schimbarilor de dispozitie sau tulburarilor alimentare, sportul iti mentine corpul in forma si activ.

1. Contribuie la gestionarea anxietatii si depresiei

Cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala? 2

Un numar din ce in ce mai mare de oameni este afectat de anxietate, atacuri de panica si depresie. Sportul este un mod dovedit stiintific de a ameliora starea de spirit si de a reduce semnele de anxietate si depresie. Activitatea fizica de orice forma stimuleaza secretia de endorfine (produsele chimice responsabile pentru starea de bine, produse de catre corp), care confera un sentiment de fericire si extaz.

Este foarte usor sa cazi prada si sa cedezi in fata ciclului vicios de ganduri negative. Dar statul in pat nu te ajuta! Iesi la o tura de alergare, transpira la sala sau racoreste-te intr-o piscina, iar corpul tau iti va multumi. Medicii sugereaza ca pana si nivelurile moderate de sport de-a lungul unei saptamani vor fi extrem de utile.

Daca ti se pare ca atacurile de panica au devenit prea frecvente sau ca anxietatea este dificil de gestionat, iti recomandam sa ceri ajutor medical. Stai de vorba cu un expert, care iti va face lucrurile mult mai clare. Cu ajutorul medicatiei adecvate si al unor schimbari legate de stilul de viata, problemele de natura mentala pot fi tratate.

2. Cladeste increderea in propria persoana si stima de sine

Cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala? 3

Stima de sine scazuta, alaturi de lipsa de incredere sunt primele semne ca aluneci pe panta problemelor mentale. Cand nu te simti bine cu privire la propria persoana, cum poti pune maximul de efort in ceea ce faci? Motiveaza-te sa te antrenezi si sa faci sport si vei vedea cat de important este sportul in viata ta.

Te poti implica in orice forma de activitate fizica, in functie de nevoile de fitness. Fie ca vrei sa iti tonifiezi musculatura, fie ca vrei sa reduci kilogramele in plus, sa iti cresti nivelul de vitalitate si de rezistenta sau sa construiesti forta trunchiului, exista un tip de activitate fizica potrivita pentru scopul tau. Cand corpul incepe sa iti trimita semnale – o usoara slabire, un aspect mai sanatos al pielii, un plus de vitalitate, te vei simti mai bine cu privire la propria persoana, iar stima de sine va avea parte de acel impuls extrem de necesar.

3. Reduce stresul

Cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala? 4

Stresul vine la pachet cu un stil de viata modern. Fie ca este vorba despre stresul de la job, despre stresul din trafic sau despre tensiunile din familie, totul se acumuleaza si devine un bulgare urias de stres. Pentru a mentine sub control nivelul de stres, medicii sugereaza sa incerci o forma sau alta de miscare. Alege orice iti place – zumba, aerobic, yoga, mers in ritm alert sau sala.

Potrivit cercetarilor, cresterea ritmului cardiac poate anula problemele cerebrale induse de stres stimuland productia de neurohormoni, care imbunatatesc nivelul de cunoastere si starea de spirit, dar te ajuta si sa iti mentii mintea echilibrata in situatii stresante. De asemenea, atunci cand faci sport sistemul nervos central comunica si cu sistemul nervos simpatic si imbunatateste capacitatea generala a organismului de a lupta cu stresul.

4. Stimuleaza capacitatea cerebrala

Cum iti imbunatateste sportul sanatatea mentala? 5

Creierul uman este un organ extrem de complex, ale carui superputeri nu pot fi descifrate. Insa una dintre cele mai usoare modalitati de a stimula capacitatea cerebrala este prin sport. Antrenamentele regulate imbunatatatesc sanatatea mentala si capacitatea cerebrala. Studiile arata ca sportul imbunatateste creativitatea si energia mentala.

Diverse studii pe rozatoare si oameni au aratat ca exercitiul cardio regulat contribuie la generarea de noi celule cerebrale, imbunatateste performanta creierului si contribuie la procesul decizional.

5. Ascute memoria

greseli in antrenament

Sportul ca parte a rutinei zilnice iti va stimula memoria si capacitatea de a invata lucruri noi. De asemenea, el contribuie la reducerea declinului cognitiv si a pierderii de memorie, dezvoltand hipocampusul – acea parte a creierului responsabila pentru memorie si invatare. Un studiu recent a concluzionat ca sprinturile imbunatatesc retentia vocabularului la adulti. Speram ca in acest fel te vom inspira sa iesi sa faci miscare!

6. Contribuie la controlul dependentelor

poftele alimentare

Ori de care ori te rasfeti cu orice forma de placere – de la lucruri simple, precum mancaruri delicioase, pana la alcool, droguri sau sex, creierul secreta dopamina. Este un fel de produs rasplata, ca raspuns la placere. Insa din nefericire, unele persoane devin dependente de dopamina, asa incepand abuzurile de diverse substante, precum alcool sau droguri.

Sportul te ajuta sa te recuperezi dupa dependenta. Sedintele scurte de sport se dovedesc a fi un factor de distragere a atentiei pentru dependentii de alcool si droguri. Alcoolicii spun ca nu pot adormi fara sa consume alcool, iar sportul ii ajuta sa isi reseteze ceasul organismului si sa isi recapete pattern-urile de somn.

7. Previne declinul cognitiv

Declinul cognitiv este un adevar urat al vietii. Oricat am vrea sa il evitam sau sa il intarziem, pe masura ce inaintam in varsta functiile creierului sunt afectate si incetinite. O dieta sanatoasa si sportul in mod regulat te pot ajuta sa intarzii si sa previi declinul cognitiv care incepe in general dupa varsta de 45 de ani.

Asigura-te ca alegi o forma de sport potrivita nevoilor corpului si greutatii tale. Sportul va stimula substantele chimice din creier ce previn regenerarea hipocampusului (partea creierului responsabila cu memoria si invatarea).

8. Imbunatateste somnul

Cel mai bun secret pentru sanatate: fa din somn o prioritate!

Daca nu poti dormi cum trebuie sau daca ai insomnii, sportul este cel mai bun pariu. Activitatea fizica de orice fel – fie alergare in parc, fie cardio, sedinte la sala sau mers pe bicicleta – creste temperatura corpului si astfel are un efect calmant asupra corpului. Sportul regulat te ajuta, de asemenea, sa iti reglezi si ritmul circadian, ceasul desteptator al organismului, care controleaza cand corpul se simte obosit si alert.

Desi somnul imbunatatit este un avantaj psihologic al antrenamentului, expertii recomanda sa nu te implici in exercitiu fizic intens in apropierea orei de culcare.

9. Este relaxant

metode relaxare

Fie ca este vorba despre o tura de alergare sau despre inot, nu e nimic mai relaxant decat sa arzi aceasta energie in exces prin ceva productiv. Descarca-ti emotiile pe terenul de badminton, pe banda de alergare sau ridica pur si simplu greutati si elibereaza-te de stresul care iti apasa pe umeri.
O sedinta satisfacatoare de antrenament este extrem de relaxanta. Te vei simti mai usor, starea ta de spirit va fi stabilizata si vei simti ca ai puterea sa invingi gandurile negative.

Cum sa incepi?

Desi este minunat sa te simti inspirat si pregatit de sala, cel mai bun drum este sa iei lucrurile incet. Daca nu ai facut sport de ceva timp si si vrei sa incepi din nou, iata cum o poti face.

  •  Alege orice forma de exercitiu fizic care iti place sau care ti-a placut in trecut.
  • Stai de vorba cu medicul pentru a sti daca o activitate anume este potrivita pentru sanatatea ta fizica si mentala.
  •  Incepi lent si mareste-ti gradat nivelul de activitate.

Cel mai indicat este sa incluzi sportul in rutina ta zilnica. Vei fi mereu prins intr-o activitate sau alta. Gaseste cel mai bun moment pentru a face sport in functie de rutina ta si mentine acest obicei. Fii activ facand lucruri simple – urca scari, mergi pe jos pana la piata, iesi la o plimbare mai lunga impreuna cu animalul de compani, danseaza pe melodiile preferate.

Cat de mult sport?

Daca esti confuz si nu stii exact cat de mult sport sa faci, iata raspunsul: o cercetare recenta spune ca trei sau mai multe sedinte pe antrenament aerobic sau cu rezistenta pe saptamana, a 45-60 de minute sedinta, te pot ajuta sa tii sub control depresia cronica. Fa sport in mod regulat, iar efectele se vor vedea in aproximativ 4 saptamani.

10 moduri de a avea grija de sanatatea ta mentala

Alte moduri prin care poti avea grija de sanatatea mentala includ urmatoarele activitati:

  •  Fa-ti ordine pe birou si in viata.
  •  Scapa de persoanele negative.
  •  Gaseste oameni care te incurajeaza sa scoti la iveala tot ce ai mai bun.
  •  Nu concura cu altii.
  •  Nu iti mai compara viata cu a altora.
  •  Fa mai mult din activitatile care iti plac.
  • Gaseste-ti timp sa reiei un hobby care s-a pierdut cumva in zbaterile zilnice.
  •  Ia o pauza – iesi cu prietenii, fa o calatorie singur sau poarta o conversatie de la inima la inima cu parintii.
  •  Intra in contact cu un grup online de suport.
  •  Cauta ajutor medical atunci cand simti ca lucrurile scapa de sub control.

Nu mai este un tabu sa discuti deschis despre sanatatea mentala si chiar au existat foarte multe campanii in care oameni din toate domeniile vietii si-au impartasit experientele. Daca suferi, trebuie sa stii ca nu esti singur! Cel mai dificil este sa faci primul pas. Fa-ti curaj si lupta. Stai de vorba cu o persoana in care ai incredere, cauta ajutor medical si vei intelege ca nicio lupta nu poate fi castigata fara sa faci acel prim pas important.

Sursa: https://www.healthkart.com/connect/how-workout-improves-your-mental-health/bid-8281

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate