Cum sa incerci o cura de detoxifiere digitala si la ce te poti astepta?

Tehnologia este ceva excelent, insa te-ai gandit vreodata cat de mult timp petreci in fata laptopului? Doua ore? O jumatate de zi? Ti s-a intamplat vreodata sa iei telefonul pentru un scop anume si sa te trezesti deodata scroland prin feed-ul de pe retelele de socializare fara sa iti dai seama? Ei bine, nu e deloc ceva neobisnuit, iar estimarile arata ca punem mana pe telefon de 50 de ori pe zi!

Imagineaza-ti impactul pe care acest obicei sau reflex il poate avea asupra vietii tale zilnice si in ce mod contribuie el la stres, cum iti inhiba obiceiurile de somn si cum fura timp din programul tau. Mai mult, intr-un sondaj recent, o treime dintre repondenti au spus ca timpul petrecut pe device-uri digitale este obiceiul pe care isi doresc cel mai mult sa il elimine din rutina de seara. Iata de ce trebuie sa reduci din timpul de ecran si, mai ales ce poti face in schimb, pentru a incepe detoxifierea digitala.

De ce sa incerci o detoxifiere digitala?

Cum sa incerci o cura de detoxifiere digitala si la ce te poti astepta? 1

Dincolo de oboseala fizica pe care ochii nostri o resimt de la prea mult timp petrecut in fata ecranelor, am ajuns cu totii sa apreciem valoarea conectivitatii si interactiunea sociala pe care tehnologia ne-o ofera. Creierul nostru secreta dopamina ca raspuns la aprobarea sociala (un like pe Facebook sau pe Instagram, de exemplu), dar absenta aceleiasi substante (de exemplu, in lipsa notificarilor) genereaza niveluri ridicate de stres. Acesta este motivul pentru care punem mana pe telefon o data la doua minute dupa ce postam sau trimitem un mesaj: avem cu totii o nevoie fundamentala de a fi conectati si de a fi placuti.

Detoxifierea digitala are ca obiectiv sa rezolve aceasta nevoie prin crearea unei senzatii de “mindfulness”. Vorbim despre o forma activa de meditatie, practic despre a fi constient de sentimentele si de emotiile tale si despre a trai momentul. De pilda, daca esti fericit stii de ce, iar daca ai o zi proasta, esti constient ca nu va dura pentru totdeauna si esti capabil sa ai o pespectiva mai echilibrata asupra propriei vieti.
Ce legatura are asta cu detoxifierea digitala? Ei bine, faptul ca traiesti cu laptopul sau cu telefonul langa tine te distrage de la scopul de a trai in momentul prezent si iti inhiba starea de meditatie prezenta. Astfel, iti va fi mult mai greu sa mentii perspectiva echilibrata, pentru ca intri in contact cu extrem de multe influente externe cand intri pe retelele de socializare sau cand iti verifici emailurile.

Sporturile si stresul

Alaturi de detoxifierea digitala, o perioada (fie ea si scurta) acordata exercitiilor aerobice te poate ajuta sa te simti mai putin stresat. Alergarea cel putin 20 de minute pe zi iti poate imbunatati in mod real starea mentala.

Cum sa incerci o cura de detoxifiere digitala si la ce te poti astepta? 2

Cum poti incepe detoxifierea digitala si sa devii mai constient de prezent?

1. Fii atent cat de mult timp petreci online

“Nu sunt dependent de telefon”, “Nu folosesc computerul atat de mult la serviciu” sunt doar doua dintre frazele pe care in mod cert le spui si tu destul de des. De asemenea, poate ca nici macar nu crezi ca ai nevoie de detoxifiere digitala, insa multi dintre noi am fi surprinsi sa vedem cat de mult timp petrecem in fata ecranelor, fara ca macar sa ne dam seama!
Multe sisteme de operare de pe telefoane, tablet, sau computere iti permit acum sa monitorizezi cat de mult timp petreci in mod activ in fata acestor device-uri, dar e posibil sa fii la fel de socat daca masori pe ce aplicatii petreci cel mai mult timp si care este relatia dintre ele. Poate ca are sens ca aplicatii legate de serviciu sau de sanatate si sport sa iti ia cel mai mult din timpul de ecran, dar daca aplicatiile pentru social media apar in mod repetat in topul celor care iti ocupa cel mai mult timp, e posibil sa ai nevoie de o detoxifiere digitala!

2. Elimina treptat device-urile mobile din rutina ta zilnica

Ce ne-am face fara telefoanele mobile? Ele sunt primul lucru pe care il verificam dimineata si ultimul lucru pe care il vedem seara, iar asta poate fi o problema reala. Se intampla chiar sa ne simtim nelinistiti atunci cand stam numai cateva minute fara ele si, in plus, ele ne pot afecta chiar somnul.
Cheia pentru a putea sa te deconectezi de la aceste device-uri este sa eviti sa tii telefonul la indemana, la dispozitia ta oricand si oriunde. Incearca sa verifici telefonul numai atunci cand te ridici sau cand schimbi activitatea. De pilda, pe drum catre birou lasa deoparte device-urile si ia o carte, o revista sau un ziar pe care sa le citesti, iar seara pune telefonul in asa fel incat sa nu il ai la indemana sau sa nu il vezi. Daca se descarca, pune-l la incarcat in alta camera, nu in dormitor.

3. Incearca detoxifierea in doi

Poate ca te vei simti mai motivat sa perseverezi in ceea ce ti-ai propus daca vei convinge pe cineva sa treaca alaturi de tine prin procesul de detoxifiere! Fie ca este vorba despre familie, prieteni sau colegi de birou, faptul ca ai pe cineva in jurul tau care nu este lipit de ecran mareste probabilitatea de a vrea sa socializati impreuna, ceea ce este perfect pentru reducerea nivelului de stres: luati masa de pranz impreuna, sau incercati un nou sport in pereche (tenisul poate fi o idee…).
Faptul ca ai un partener de detoxifiere te va face sa simti ca ai si o a doua pereche de ochi care sa te tina sub observatie in caz ca incepi inconstient sa scrolezi din nou prin social media.
Un mod de a reduce rapid aceste nevoi legate de notificari atunci cand esti alaturi de prieteni este ca la urmatoarea iesire in grup sa va puneti cu totii telefoanele pe masa, iar primul care nu rezista si pune mana pe device-ul lui, da un rand de baut pentru toti!

4. Stabileste limite si respecta-le

Poate fi dificil sa treci printr-o detoxifiere completa si sa te rupi total, pentru ca pana la urma exista si aplicatii sportive foarte bune pe care le poti folosi si care iti sunt de un real folos, insa poti incepe prin a stabili anumite momente in care sa nu te uiti deloc in ecrane: de pilda la masa, sau intr-o plimbare in natura in care sa nu fii obsedat sa gasesti poza perfecta pentru Instagram!
Nu e deloc realist sa te astepti sa treaca zile intregi fara sa iti verifici emailul de serviciu sau fara sa dai telefoane importante sau sa raspunzi la mesaje, dar nu face mai mult decat esti nevoit. Stabileste o ora seara, cand poti fi contactat, dupa care totul va trebui sa astepte – pana la urma, esti la dezintoxicare!

Citeste si: Sportul si postul – esentiale in detoxifierea creierului

5. Foloseste-ti libertatea regasita
Cum sa incerci o cura de detoxifiere digitala si la ce te poti astepta? 3

Pe langa faptul ca iti creezi o stare de mindfulness si ca incepi sa simti ca nu trebuie sa fii accesibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, vei fi surprins sa realizezi cat de mult timp liber vei gasi atunci cand nu te plimbi prin feed-urile retelelor de socializare cate jumatate de ora dimineata si seara! Ai acum sansa de a te rasplati pentru ca esti mai putin dependent de digital: gateste o cina delicioasa, imbina cu un pahar de vin si cu o carte buna sau relaxeaza-te cu un antrenament scurt, care te scapa de stres. Le meriti!

Te-ar putea interesa si: Ce trebuie sa stii inainte de a incepe o dieta de detoxifiere

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate