Cum se spala corect fructele si legumele

cum-spalam-fructele-si-legumeleVorbim de atata timp despre cat de important este sa consumam in fiecare zi fructe si legume, despre alimentele organice sau raw, dar uitam o parte esentiala din rutina zilnica, cea care da tonul sanatatii noastre: igiena.

Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca mai exista persoane care nu spala fructele si legumele inainte de a le consuma, tot ei fiind cei care se intreaba de cele mai multe ori de ce au probleme cu tenul, de ce apar pietrele la rinichi sau alte afectiuni provocate de bacterii. Apa este singurul ingredient de care avem nevoie, insa procesul in sine difera de la un aliment la altul.

Cum spalam fructele si legumele?

Prima regula pe care trebuie sa o respectam ar fi spalarea propriilor maini cu apa si sapun inainte de a consuma sau prepara un anumit tip de mancare. Freaca mainile cu sapun cel putin 20 de secunde si clateste cu apa calda.

1. Taie cu cutitul orice parte stricata sau care nu arata bine a fructului/legumei.

2. Freaca usor produsele, in timp ce le tii sub jet de apa (spala legumele inainte de a le curata pentru a evita transferul bacteriilor de pe cutit pe miezul produselor).

3. Foloseste un prosop de hartie pentru stergerea fructelor si a legumelor dupa spalare.

Unele fructe si legume sunt mai „pretentioase” si au nevoie de tratament special. Iata cateva exemple:

Broccoli si conopida

Pentru ca tulpinile lor pot depozita o gramada de germeni, aceste doua legume trebuie lasate in apa pentru cca. 2 minute inainte de a le spala efectiv.

Fructe cu coaja

Poate parea surprinzator, dar este recomandat sa speli portocalele, mango, pepenii, ananasul sau cartofii inainte de a le curata de coaja. Asa cum am spus si inainte, asa eviti transferul bacteriilor de pe coaja pe miezul fructului/legumei. In cazul pepenelui, este indicat chiar sa folosesti o periuta cu care sa indepartezi murdaria mai bine.

Legume si fructe cu frunze verzi

Sunt fragile si tocmai de aceea nu le putem curata la fel de bine cum curatam alte legume. Indicat este sa tii legumele cu frunze verzi in apa pentru cca. 2 minute inainte de  le trece prin jetul de apa propriu-zis.

Ciuperci

Nu este nevoie de apa pentru curatarea ciupercilor, este suficienta o perie uscata pentru a indeparta microbii. In orice caz, daca acestea sunt prea murdare, poti sa le treci rapid printr-un jet de apa, dar apoi aseaza-le pe un prosop de hartie. Ciupercile care absorb prea multa apa nu mai pot fi gatite la fel de bine ca cele uscate.

Ardei iute

Inainte de spala ardeiul iute, este bine sa iti pui o pereche de manusi. Uleiul natural secretat de acesta poate arde pielea.

Mere

Merele ascund bacteriile la capete. Asadar, taie aceste capete dupa ce ai spalat fructul si l-ai sters.

Acestea sunt principalele sfaturi despre spalarea corecta a fructelor si legumelor. Daca mai stii si alte metode si sfaturi, te rog sa le lasi intr-un comentariu 🙂

 

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate