De ce ar trebui sa faci o drumetie solo importanta anul acesta

Schimba-ti radical rutina de fitness, petrecand cateva momente extrem de necesare in sanul naturii, cu ajutorul acestor ponturi care te vor ajuta sa faci drumetii pe cont propriu in siguranta.

Pentru cei pasionati de fitness, anul 2020 – cu inchiderile bruste ale salilor de sport, ca urmare a pandemiei COVID-19 – a fost un an plin de schimbari majore pentru programele de antrenament.
Si desi unele persoane au gravitat in jurul orelor online de sport tinute de instructorii lor preferati, si si-au construit adevarate sali de sport acasa, foarte multi au decis sa isi mute antrenamentele in aer liber.

Datele din partea Outdoor Industry Association din SUA arata ca oamenii au iesit in natura in numar record in anul ce a trecut, cautand un mod de a face sport si de a respecta distantarea sociala. Mare parte din incepatorii in domeniul drumetiilor in aer liber au fost femei, cu varste sub 45 de ani, provenind din zone urbane, potrivit unui raport al OIA.
In plus, datele obtinute de la aplicatia de outdoor AllTrails (gratuita pentru iOS si Android) si RunRepeat, o baza de date cuprinzand review-uri pentru incaltamintea de alergare, arata ca numarul de persoane care fac drumetii pe cont propriu a crescut foarte mult, ajungand la aproape 135% in 2020 fata de 2019.

Daca se intampla sa ai ca partener o persoana voluntara si intreprinzatoare, aventurarea in natura poate parea doar o alta activitate obisnuita de weekend, dar daca nu ai pe nimeni aproape si esti doar un novice intr-ale naturii, gandul de a face drumetii solo in salbaticie poate fi destul de naucitor si o sursa nesfarsita de scenarii de filme horror – “Daca sunt nevoit sa ma lupt cu un urs ca diCaprio in The Revenant?”, “Daca ajung ca Reese Witherspoon sa intalnesc niste vanatori degenerati hotarati sa ma omoare?”. Cat de probabil e sa se intample asa ceva? Deloc! Insa chiar si asa, gandul de a porni singura in drumetie tot e inspaimantator!

Nu lasa insa emotiile sa stea in calea beneficiilor pe care ti le poate oferi natura. Desi aceste frici sunt de inteles, in general ele nu au o baza reala.
Cea mai mare parte a fricilor pe care femeile le au cu privire la drumetiile pe cont propriu provin din presiunea societatii si normelor, mai degraba decat din date reale legate de probabilitatea de a pati ceva rau sau de a fi atacate atunci cand sunt in salbaticie, spun specialistii.
Statisticile arata ca probabilitatea de a fi victima unei crime violente este mult mai mica in salbaticie decat intr-o zona care nu se afla in natura, indiferent ca este vorba despre victime femei sau barbati.

Desi exista unele riscuri inerente ale aventurarii in salbaticie, mai ales in zone cu un climat instabil, atata timp cat mergi pregatita ai foarte multe de castigat din experienta drumetiilor, iar asta ar trebui sa te incurajeze sa iesi in natura.
Intr-o perioada in care din ce in ce mai multi oameni se bucura de beneficiile drumetiilor in natura, daca ai apelat la trasee de lungime medie si intensitate moderata in ultima vreme, e natural sa iti doresti mai mult. Pentru a te pregati de urmatoarea aventura, citeste mai jos toate beneficiile drumetiilor solo si ponturile profesioniste cu privire la cum poti merge cat mai in siguranta in drumetii.

BENEFICIILE DRUMETIILOR PE CONT PROPRIU

De ce ar trebui sa faci o drumetie solo importanta anul acesta 1

Mersul in drumetii alaturi de prieteni si de familie iti poate oferi un mediu pasnic pentru a petrece un timp de calitate, insa aventurarea pe cont propriu intr-o drumetie are si ea beneficiile sale. Logistic vorbind, poti merge in ritmul tau, fara sa simti presiunea de a tine pasul cu altii sau de a-i astepta. Insa din punct de vedere spiritual, drumetiile solo iti ofera o multitudine de oportunitati de a invata despre tine si despre ce iti place sa faci in natura.

In plus, pentru femei drumetiile pe cont propriu sunt benefice pentru obtinerea unui simt al auto-suficientei. Te poti simti incezatoare in capacitatile tale de a face fata dificultatilor, fara sa simti ca ai nevoie de cineva care sa te sustina.
Asadar, ce inseamna o drumetie importanta? Desi totul se rezuma la confortul individual si la experienta, un mod de a evalua dificultatea unui traseu este sa cauti review-uri ale altor persoane care s-au aventurat in respectiva drumetie. Exista, de asemenea, site-uri si aplicatii care clasifica traseele in functie de dificultate – de la usoare si moderate pana la grele – in functie de gradul de elevatie si de lungime. Ca atare, daca ai facut doar drumetii clasificate ca “usoare” si ai in plan sa faci una cu un nivel moderat (ca lungime sau altitudine) acesta poate fi un pariu castigator. In mod similar, daca te-ai plictisit de trasee moderate pe distante lungi, un traseu cu intensitate “mare” se poate incadra la prima ta drumetie “dificila” solo.

Indiferent unde te afli pe scala exprientei in ceea ce priveste aventurile in natura, orice traseu care te scoate in afara zonei actuale de confort va presupune si unele riscuri – de la basici cauzate de distanta in plus sau de terenul dificil, pana la posibilitatea de a ramane fara semnal la telefon. Inainte de a pleca undeva pe cont propriu, este esential sa intelegi cum te poti pregati pentru aceste obstacole, atat pentru siguranta, cat si pentru a avea o iesire placuta in natura.
Iata mai jos cava ponturi esentiale pentru a te pregati de prima ta drumetie importanta solo.

1. INSCRIE-TE INTR-UN GRUP PENTRU DRUMETII

De ce ar trebui sa faci o drumetie solo importanta anul acesta 2

Natura poate fi un loc nelinistitor daca esti lipsita de experienta si decizi sa pleci singura intr-o drumetie. Insa daca te imbarci intai in cateva drumetii alaturi de alte femei pasionate si ele de natura, ai sanse mari sa devii mai increzatoare si mai pregatita pentru timpul pe care urmeaza sa il petreci singura.

Alatura-te unui grup de drumetii destinat doar femeilor. Mai ales daca esti incepatoare, inscrierea intr-un astfel de grup, inscrierea la cursuri de pregatire sau participarea la unele expeditii pot fi modalitati excelente de a construi calitatile necesare intr-un mediu care iti va oferi sustinere. Printre skill-urile de care ai nevoie se numara si calitatile de orientare in spatiu, cunostinte despre ce ai de facut in cazul unei accidentari sau daca te intalnesti cu diverse animale, precum si recomandari simple cu privire la cumpararea echipamentului adecvat pentru drumetii.

2. ACUMULEAZA EXPERIENTA IN VEDEREA DRUMETIILOR MAI IMPORTANTE

Inainte de a porni pe un traseu mai important si mai izolat, sau chiar inainte de a merge pe cont propriu pe un traseu si de a indrazni sa te abati de la poteca, este util sa iti construiesti experienta si increderea cu trasee de drumetie mai scurte si mai populare.

Desi traseele mai scurte si mai putin abrupte nu sunt tocmai drumetia ideala, ele sunt conditii necesare daca ai ca obiectiv o drumetie mai lunga si mai dificila. Incearca unele trasee scurte si populare din apropiere sau mergi intr-o drumetie cu o prietena, dar mentinand distanta fata de aceasta pe traseu.
In acest mod vei putea acumula experienta treptat, pana ajungi la trasee mai dificile, cu pante mai abrupte, atunci cand te vei simti mai confortabil. Aplicatiile diverse pentru drumetii iti permit sa filtrezi cautarile in functie de locatie, de grad de dificultate, de distanta si de altitudine. Iar daca nu esti familiarizata cu unele trasee, poti gasi online si review-uri ale celor care au mai incercat traseele.

3. ALEGE-TI TRASEUL PENTRU DRUMETIA SOLO

De ce ar trebui sa faci o drumetie solo importanta anul acesta 3

Desi nu exista o regula clara cu privire la numarul de trasee pe care trebuie sa le parcurgi in faza de pregatire pentru marea drumetie, e bine sa stii exact care este nivelul tau de pregatire fizica si, de asemenea, este important sa alegi un traseu cu o distanta si o altitudine pe care stii ca le poti aborda.

De asemenea, va trebui sa te intrebi daca poti duce la indeplinire drumetia in timpul stabilit. Retine ca drumetiile care necesita camping peste noapte sunt un subiect total diferit, atat ca pregatire cat si ca riscuri si probabil ca nu sunt cea mai buna alegere pentru o prima aventura solo. Exista aplicatii care iti pot permite sa vezi inregistrarile GPS ale altor persoane care au parcurs respectivul traseu, inclusiv durata de timp, altitudinea si ritmul mediu. Poti folosi aceste informatii pentru a estima cat de mult iti va lua sa duci la indeplinire traseul.

De asemenea, va trebui sa tii cont si de teren cand alegi o drumetie si sa nu incerci niciodata o drumetie tehnica pe cont propriu. Acestea sunt ideal de parcurs in grupuri sau, si mai bine, alaturi de un ghid. La categoria tehnic se incadreaza drumetiile in care ai nevoie de echipament special, precum incaltaminte pentru gheata si zapada sau corzi si scripeti, pentru a te deplasa pe stanci abrupte.
Desi aventura ta ideala solo nu va include niciun tovaras de drum, pentru o prima experienta pe cont propriu va fi mai bine sa alegi un traseu popular, unde sa nu fii la kilometri distanta de alte persoane.

Si nu uita un aspect important: vremea. Cu alte cuvinte, nu alege pentru vara trasee complet neumbrite, sau pentru iarna trasee pe care sunt sanse mari sa ninga, pentru ca vremea capricioasa poate mari riscurile de accidentare.

4. IA-TI CU TINE ECHIPAMENTUL ADECVAT

De ce ar trebui sa faci o drumetie solo importanta anul acesta 4

Dupa ce alegi traseul ideal, tot ce iti ramane de facut este sa iti faci bagajul si sa pornesti pe traseu. Chiar daca necesarul tau de drumetie va depinde de tipul de traseu pe care il vei face, exista unele articole must-have in orice bagaj. Aici includem o trusa de prim ajutor, produse de care ai nevoie pentru a te simti mai confortabil in orice conditii (manusi, crema de protectie solara si produse anti-insecte) si o modalitate de comunicare cu ceilalti.

Investitia intr-un device de comunicare cu doua cai este o achizitie necesara pentru orice persoana care porneste in drumetii solo, pentru ca e posibil sa nu fii mereu in raza de acoperire a companiilor de telefonie. Un astfel de device se poate conecta la telefonul smart, astfel incat sa poti trimite mesaje text familiei si prietenilor folosind tehnologia prin satelit, in timpul calatoriilor.
Dincolo de un device pentru comunicare, asigura-te ca anunti pe cineva exact unde mergi si cand .

Iata si alte articole pe care va trebui sa le ai:

  •  Rucsac pentru drumetie. Atunci cand alegi cat de multe lucruri sa iei cu tine, conditia fizica si antrenamentul sunt variabile foarte importante. Trebuie, asadar, sa experimentezi. Incepi cu un rucsac usor (9-11 kg) si fa o drumetie de o ora, pentru a vedea cum te simti. Fie vei descoperi ca poti mai mult, fie iti vei afla limitele.
  •  Incaltaminte. Cel mai bun mod de a gasi bocancii ideali pentru drumetie este sa mergi la un magazin de profil si sa incerci diferite perechi de ghete. Desi poate parea mai usor sa cumperi bocanci online, aceasta este o solutie doar daca esti deja familiarizata cu marimile si calapodul unui producator anume. In plus, multi retaileri mai mici de echipament pentru drumetii dispun de angajati experimentati, care te pot ajuta sa iti gasesti perechea ideala de bocanci.
  • Alege incaltaminte de alergare pentru drumetii pe poteci marcate sau incaltaminte hibrid pentru alergare si drumetie, in functie de terenul pe care il anticipezi. Pentru drumetii scurte pe teren plat in sezonul cald, poti sa apelezi si la o pereche de sandale speciale pentru drumetie.
    Cumpara-ti bocancii cu cateva luni inainte de drumetia solo pe care o planifici si testeaza-i pe diverse trasee din apropiere.
  •  Sosete. Oamenii vorbesc intotdeauna despre potectia oferita de bocanci si uita ca si sosetele pot oferi o protectie excelenta pentru picioare.
    Prima regula pentru alegerea celor mai bune sosete pentru drumetie este sa te feresti de bumbac, pentru ca retine umezeala si favorizeaza formarea basicilor. Alege, in schimb, sosete de drumetie cu lana merinos, care te vor ajuta sa reglezi temperatura piciorul indiferent de anotimp si de temperaturile de afara. Si nu uita sa iei cu tine o pereche in plus, pentru orice eventualitate.
  •  Straturi suplimentare de haine. Orice persoana care pleaca intr-o drumetie ar trebui sa aiba in rucsac cel putin o jacheta de ploaie, o pereche de pantaloni impermeabili si una sau doua jachete calduroase, pentru eventualitatea in care vremea se strica. Trebuie sa gasesti hainele suficient de confortabile si de functionale pentru nevoile tale. Hainele din spandex si nylon, de pilda, tin umezeala la distanta, sunt usoare si iti vor permite sa te misti confortabil in zilele cele mai fierbinti si mai umede. Lana, pe de alta parte, este extrem de rezistenta si poate tine cald, fiind utila ca strat de baza atunci cand temperaturile scad.
  •  Apa si gustari. Planifica sa iei cate o gustare odata la 60-90 de minute cand te afli in drumetie. Cand mergi in drumetii risti sa iti arzi depozitele de glicogen dupa 1-3 ore de efort, daca organismul nu este alimentat adecvat.
  •  Instrumente pentru siguranta. Ca regula generala, daca faci drumetii intr-o tara in care exista ursi trebuie sa ai la tine un spray pentru ursi, pe care sa il tii la indemana mereu. Un kit de prim ajutor este, de asemenea, obligatoriu si trebuie sa contina cel putin bandaje si tifon, servetele antiseptice, o patura de urgenta, un garou si ace de siguranta. Nu uita de lanterna LED.

5. ASIGURA-TE CA ESTI IN STARE SA-TI DUCI PLANUL LA BUN SFARSIT

Desi este important sa faci pasii necesari pentru a pregati marea drumetie solo, cel mai important factor pentru a te bucura de calatoria ta si pentru a fi in siguranta este incredrerea.

Exista foarte multe presiuni sociale care le fac pe femei sa creada ca nu pot face drumetii singure. Insa este posibil, iar construirea increderii in sine cu ajutorul cunostintelor si informatiilor este tot secretul pentru a reusi!

Pana la urma, ai facut deja cea mai grea parte: te-ai antrenat fizic, ti-ai pregatit echipamentul si ai pregatit traseul. Esti gata sa pornesti pe munte in siguranta si cu mandrie. Insa daca esti mai degraba genul care prefera drumetiile de nivel mediu, care nu iau cate o zi intreaga si nu necesita sa ai in bagaj un spray pentru ursi, te poti bucura in continuare de beneficiile naturii fara sa incerci aventuri extreme.

Cat despre gandul ca daca te aventurezi departe in salbaticie, risti sa fii atacata de cine stie ce criminal violent… incearca sa nu iti faci prea multe griji. Cei pe care ii vei intalni departe de potecile batute, probabil ca nu vor dori nimic altceva decat sa se bucure de munti si de pace.

Sursa: https://www.shape.com/fitness/trends/solo-hike-safety-tips-for-women

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate