Elastografia mamară – Metodă de diagnostic neiradiantă și sigură în diagnosticul patologiei mamare

Cancerul mamar reprezintă cea mai temută boală de către femele din întreaga lume. În timp, rata de supraviețuire în cazul acestui diagnostic s-a îmbunătățit, în mare parte datorită tratamentelor țintite dar și a mijloacelor de diagnostic în măsură să depisteze boala în stadii precoce.

Ce este elastografia mamară?

Elastografia sau sonoelastografia reprezintă o procedură non-invazivă și non-iradiantă ce folosește tehnologia ultra-sunetelor (asemeni ecografiei) prin care medicul poate identifica anomalii structurale la nivelul sânului. În plus față de ecografia mamară clasică, elastografia poate diferenția un nodul malign față de unul benign.

Când se recomandă elastografia?

Rolul elastografiei în general este de a completa o altă investigație imagistică, în scopul unui diagnostic diferențial, oferind o informație în plus față de cele obținute prin intermediul altor examinări.

Care este diferența între ecografie și elastografie?

Spre deosebire de ecografia clasică, elastografia poate evalua duritatea și elasticitatea unui nodul mamar, informație care va determina un scor, care la rândul său va ajuta medicul specialist să abordeze conduita terapeutică și de diagnostic ce trebuie urmărită în continuare.

În cazul identificării unei structuri cu grad mai înalt de elasticitate, de exemplu, formațiunea este cel mai probabil necanceroasă. De asemenea, elastografia poate fi în măsură pentru a determina necesitatea efectuării unei biopsii la nivelul nodulului/formațiunii examinate.

Cât de exactă este investigația prin elastografie?

Elastrografia face parte din instrumentarul de diagnostic al medicului, care va pune un diagnostic final în baza mai multor imagini obținute prin: consult clinic, ecografie/elastografie, mamografie sau alte tipuri de investigații menite să confirme sau să infirme o anumită suspiciune.

În majoritatea cazurilor, afecțiunile mamare și formațiunile identificate la nivelul sânului sunt de natură benignă. În același timp, cancerul mamar nu dă foarte multe semne, el poate fi reprezentat de simpla prezență a unui nodul, care trebuie neapărat investigat pentru a-i fi determinată natura benignă sau malignă.

De aceea, prevenția prin screeningul anual reprezintă cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul mamar.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate