Este micul dejun cea mai importanta masa a zilei?

este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

Celor mai multi dintre noi ni s-a intiparit in minte si comportament ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Chiar daca nu-l mancam in fiecare dimineata, asociem aceasta prima masa a zilei cu o stare buna de sanatate, nivel crescut de energie si mentinerea unei greutati ideale.

Micul dejun este considerat esential in dietele pentru slabit. Un mic dejun echilibrat iti porneste metabolismul dupa postul de pe timpul noptii. Acest lucru impiedica aparitia unor dezechilibre ale nivelului de zahar din sange si modereaza apetitul. Astfel, va fi mai usor sa nu depasesti necesarul caloric zilnic. Toti acesti factori au dat micului dejun o reputatie buna in ceea ce priveste slabitul si mentinerea greutatii ideale.

In ultimul timp, a capatat popularitate o alta abordare alimentara, intermittent fasting sau postul intermitent, despre care am mai vorbit.

Post intermitent in fitness: o solutie eficienta pentru slabit?

In linii mari, intermittent fasting este o strategie nutritionala de organizare a meselor, astfel incat sa accelereze metabolismul grasimilor si pierderea in greutate. Acesta demonteaza cu succes mitul celor 5 mese (popular in randul practicantilor de fitness). Strategia nutritionala a postului intrerupt presupune eliminarea unor mese zilnice sau saptamanale, cu scopul de a reduce nivelul de grasime corporala.

Un exemplu al aplicarii este servirea unei cine devreme si postirea pana a doua zi la pranz. Din aceasta strategie de hranire, micul dejun pare sa fie omis.

Asadar, este, intr-adevar, micul dejun cea mai importanta masa a zilei?

Micul dejun – cea mai importanta masa a zilei?

Servirea unui mic dejun copios este o abordare de succes pentru cei mai multi oameni. Mai ales pentru aceia care se antreneaza in prima parte a zilei.

Daca esti matinala si te-ai deprins cu acest obicei si, mai ales, daca aceasta abordare functioneaza pentru tine, nu exista niciun motiv pentru care s-o schimbi. Studiile par si ele sa sustina ca un mic dejun sanatos, bogat in proteine, este benefic si ca dimineata este cel mai bun moment al zilei pentru o masa copioasa.

Cercetarile au descoperit ca oamenii care obisnuiesc sa ia micul dejun regulat, se ingrasa mai greu sau deloc, comparativ cu multi dintre cei care omit aceasta prima masa a zilei.

De asemenea, aceia care sar peste micul dejun, o fac adesea din ratiuni eronate: pentru a pierde in greutate. O abordare deloc sanatoasa. In acelasi timp, in cazul acelora care servesc micul dejun, este foarte posibil ca multi dintre ei sa nu faca alegeri alimentare potrivite. Astfel, beneficiile sunt anulate in ambele cazuri.

Beneficiile unui mic dejun sanatos

Daca nu resimti senzatia de foame de la primele ore, dar seara te vezi nevoita sa potolesti un apetit crescut, sa mananci un mic dejun sanatos si consistent s-ar putea sa fie solutia pentru aceasta problema.

este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

Cand sari peste micul dejun, vei avea un apetit mai mare in jurul pranzului. Astfel, probabilitatea sa alegi alimente nesanatoase pentru a-ti potoli foamea, creste considerabil.

Solutia o reprezinta un mic dejun echilibrat, care sa te impiedice sa faci excese alimentare la urmatoarea masa sau sa alegi gustari nesanatoase pe parcursul zilei din cauza lipsei de energie, nivelului de zahar din sange scazut si aportului prea mic de nutrienti.

Acestea sunt motivele principale pentru care dimineata este cel mai bun moment al zilei sa mananci, atunci cand vrei sa pierzi in greutate. Asadar, asigura organismului de la prima ora cantitati optime de proteina si grasimi sanatoase. Vei descoperi ca acest obicei alimentar iti va da energia de care ai nevoie pentru a-ti incepe ziua in forta si a evita sa mananci nesanatos sau mai mult decat trebuie.

Un studiu desfasurat la Universitatea din Tel Aviv a descoperit ca subiectii care mancau majoritatea caloriilor necesare intr-o zi la micul dejun (in jur de 700 de calorii) au pierdut mai mult in greutate, comparativ cu aceia care mancau majoritatea caloriilor pe parcursul zilei, mai ales seara.

Toti subiectii cercetarii urmau un regim alimentar format din 1400 de calorii/zi. Cu toate acestea, orele la care serveau mesele au facut diferenta. Subiectii din grupul care a mancat 700 de calorii la micul dejun au slabit cu 4 kilograme mai mult, comparativ cu celalalt grup.

Subiectii grupului care a servit cea mai mare parte din calorii la micul dejun, au slabit considerabil mai ales in circumferinta taliei. De asemenea, au inregistrat un mai bun control al sensibilitatii la insulina. Cercetatorii au descoperit ca acestia aveau nivel mai scazut de grelina, hormonul responsabil cu senzatia de foame.

Un alt studiu, publicat in Journal of Nutrition, a descoperit ca omiterea micului dejun are un impact metabolic si hormonal negativ. Drept urmare, afecteaza masura in care oamenii care nu mananca micul dejun pot lua alegeri alimentare sanatoase.

O multime de alte studiu au dovedit ca pentru majoritatea oamenilor care au reusit sa piarda in greutate si sa-si mentina greutatea ideala, micul dejun a fost o parte importanta din succesul lor pe termen lung.

Toate aceste rezultate stabilesc importanta micului dejun. Dar, desi aceasta masa are efecte benefice pentru majoritatea oamenilor, este posibil sa nu fie reteta succesului pentru oricine.

Micul dejun nu este o componenta esentiala a unei alimentatii sanatoase

este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

Daca facem o trecere in revista a studiilor desfasurate in ultimii ani, vom descoperi ca rezultatele sunt diferite in ceea ce priveste orele ideale de servit mesele.

Unele studii demonstreaza ca oamenii isi pot mentine greutatea ideala mai usor atunci cand mananca cea mai mare parte din calorii in prima parte a zilei. Alte studii, insa, demonstreaza intocmai contrariul.

Este adevarat ca micul dejun poate aduce numeroase efecte benefice, cum ar fi pierderea in greutate si mentinerea greutatii ideale. Dar acest lucru nu inseamna in mod obligatoriu ca servirea micului dejun determina o greutate sanatoasa.

De exemplu, un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a descoperit ca, in mod contrar opiniei populare, nu s-a constatat nicio crestere metabolica dupa servirea micului dejun, nicio scadere a apetitului sau reducere a caloriilor consumate mai departe in ziua respectiva si nicio diferenta in ceea ce priveste luarea sau pierderea in greutate pentru oamenii care luau sau nu micul dejun.

In ambele cazuri, masa corporala si nivelul de zahar din sange ramaneau la valori similare in cazul ambelor grupuri. Cu toate acestea, cei care mancau micul dejun erau mai activi pe parcursul diminetii. Dar, iarasi, acest lucru nu s-a dovedit a avea un impact asupra greutatii, sanatatii cardiovasculare si raspunsului la insulina.

Un alt studiu, desfasurat pe un esantion de 238 de adulti, impartiti in 2 grupuri de subiecti care mancau, respectiv nu mancau micul dejun, a scos la iveala aceleasi rezultate. Nicio diferenta in pierderea in greutate intre cele doua grupuri.

Preferintele personale si calitatea alimentelor alese la micul dejun

este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

Avand in vedere ca exista dovezi care sprijina ambele parti, se pare ca preferintele si obiceiurile alimentare joaca un rol vital in adoptarea unei alimentatii sanatoase, care, la randul ei, permite oamenilor sa slabeasca si sa fie mai sanatosi.

Pentru unii oameni, reteta succesului include un mic dejun copios, bogat in proteine, deoarece ii impiedica sa manance mai mult pe parcursul zilei si ii ajuta sa-si tina sub control apetitul. Pentru altii, insa, care nu resimt senzatia de foame de la primele ore, o masa luata fortat nu va avea efecte benefice. Mai ales daca alimentele pe care le aleg nu sunt sanatoase.

Un aspect foarte important este ceea ce mancam si cantitatea, mai putin orele la care luam masa. De exemplu, daca luam in considerare acele studii care au demonstrat ca oamenii au pierdut in greutate mancand un mic dejun format din jumatate din caloriile necesare intr-o zi, ar trebui sa avem in vedere ce au mancat.

Alimentele pot afecta metabolismul si nivelul zaharului din sange in diferite moduri. O formula ideala pentru micul dejun are in componenta sa proteine, grasimi sanatoasa si legume proaspete. Alimentele care intrunesc aceste conditii stabilizeaza zaharul din sange si te impiedica sa mananci mai mult la urmatoarea masa.

Sa mananci micul dejun nu este suficient pentru a te bucura de beneficiile acestei mese. Este necesar sa alegi alimentele potrivite.

Daca mananci 700 de calorii din carbohidrati simpli, in niciun caz nu vei pierde in greutate si nu vei manca mai putin pe parcursul zilei.

Ceea ce este mai important decat ora la care mancam, sunt alimentele si cantitatile. Ar trebui sa asiguri organismului nutrientii necesari si sa asculti cu atentie semnalele de foame si satietate pe care ti le transmite. Aceasta este o abordare mai benefica pe termen lung, inclusiv pentru pierderea in greutate.

Anumite aspecte precum programul de munca, natura efortului depus si antrenamentele pot influenta orele la care ar fi cel mai bine sa mananci. Asadar, nevoile individuale trebuie intotdeauna luate in calcul atunci cand se stabileste planul alimentar.

Cantitatea este, iarasi, alt aspect important. Doar pentru ca alegi mancaruri sanatoase, asta nu inseamna ca nu poti manca mai mult decat este necesar organismului.

Este micul dejun cea mai importanta masa a zilei? Concluzia

Orele la care iei masa sunt o chestiune care tine de preferinte personale. Se pare ca micul dejun ii ajuta pe cei mai multi sa respecte o alimentatie sanatoasa.

Cu toate acestea, nu exista o reteta universala a succesului, care sa aduca tuturor aceleasi rezultate, in acelasi timp. Incearca sa consumi cat mai multe alimente de buna calitate si sa inveti sa-ti controlezi apetitul. Apoi, ia in considerare sa schimbi orele la care servesti masa, doar daca esti convinsa ca acest lucru ti-ar fi benefic.

Sursa: https://draxe.com

5/5 - (1 vote)

1 Comment

  • Consider ca micul dejul este cea mai sanatoasa masa a zilei … in zilele in care sunt super lenes imi prepar rapid un shake proteic pentru a putea scoate corpul din starea aceea de semi moarte pe care o experimentam cu totii de dimineata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate