Alergatul ne face mai destepti!

alergatul

Alergatul – un sport complet

Daca nu esti mare fan al salii de fitness sau daca pur si simplu nu ai timp de ea, stii ca intotdeauna (cel putin in anotimpurile calduroase) mai ai o alternativa: alergatul. Ce nu stii insa este ca alergatul nu iti modeleaza doar trupul, ci si mintea, in sensul ca acesta iti dezvolta capacitatea cognitiva avand o reactie asemanatoare cu cea a invatatului asupra creierului uman…

Alergatul pune creierul in miscare!

Descoperirea vine din partea cercetatorilor de la University of California, Los Angeles, care dezvaluie faptul ca alergatul determina eliberarea in creier a substantelor care se elibereaza, in mod normal, atunci cand invatam. De asemenea, a fost demonstrat faptul ca persoanele care alearga in mod regulat sunt capabile sa invete cuvinte noi cu 20% mai repede decat sedentarii!

Faptul ca alergatul combate depresia nu este o noutate, dar se pare ca acesta, practicat frecvent, imbunatateste memoria si previne bolile mintale, cum ar fi Alzheimer-ul, motiv pentru care cercetatorii spera ca descoperirea lor sa conduca la metode noi de tratament ale acestei boli.

In concluzie, alergatul creste puterea de concentrare, imbunatateste capacitatea de invatare si sanatatea generala a creierului.

Alergatul si-ale sale beneficii…generale

Daca vrei sa slabesti, alergatul ar trebui sa fie alegerea ta Nr. 1! De ce? Pentru ca, in afara de schiul fond, alergatul este activitatea de top in arderea grasimilor, arzand mai multe calorii/ minut decat orice alt exercitiu cardio!

Alergatul intareste oasele si stimuleaza cresterea (la copii si adolescenti), reduce riscurile asociate infarctului si cancerului, in special de san, osteoporoza, diabetul si hipertensiunea. Mai mult, alergatul forteaza folosirea celor 50 de procente parte a plamanilor care raman nefolosite in general, intarind si sistemul imunitar si rezistanta generala a organismului.

Alergatul, un sport simplu in aparenta, imbunatateste capacitatea de coordonare si controlul asupra propriului corp, in special daca este practicat pe suprafate accidentate, cu pietris sau denivelari, facand intreaga activitate mai provocatoare atat pentru corp, cat si pentru creier.

Mai mult, daca alergam in mod frecvent atingem ceea ce se numeste “Runner’s high”, adica o stare de buna dispozitie, detasare si relaxare completa, datorata eliberarii de endorfina din timpul alergatului. Placut si eficient! 🙂

Alergatul ca la carte – tips & tricks

Pentru ca alergatul sa aiba rezultate spectaculoase, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi: atunci cand alergi, ai grija sa-ti mentii spatele drept, sa-ti relaxezi picioarele, bratele, umerii si gatul si sa respiri controlat si adanc, adica sa ai un ritm constant al respiratiei. De asemenea, trebuie sa ai grija ca partea talpii care intra prima in contact cualergatul solul sa nu fie calcaiul (pentru ca astfel iti irosesti energia prin extinderea excesiva a piciorului si pierderea echilibrului) si ca bratele sa fie “leganate” in lateral in mod simetric.

Asadar, mai ai nevoie doar de o pereche buna de pantofi sport, adica tot echipamentul necesar acestei activitati sportive si poti porni in pas vioi catre un corp si o minte…de invidiat!

 

4.6/5 - (7 votes)

2 Comments

  • Gresit. Exercitiul numarul 1 este saritul cu coarda. 10 minute de coarda echivaleaza cu usurinta cele 30 de minute de jogging. Este demonstrat 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate