Osteoporoza: ce se intampla cu oasele noastre si ce masuri putem lua

osteoporozaOsteoporoza – transformarea osului din sanatos in os „poros”

30 ani – aceasta este varsta la care sistemul nostru osos este cel mai puternic, apoi incepe sa isi piarda, treptat, densitatea minerala. Dupa varsta de 50 ani, cand secretia de hormoni estrogeni si progesteron scade din cauza menopauzei, osteoporoza devina cauza nr.1 a fracturilor in urma unui traumatism cu o intensitate mica sau chiar a unui efort moderat.

Cele mai frecvente fracturi la persoanele cu osteoporoza sunt cele vertebrale, pelviene si de sold.

Pierderea treptata a densitatii osoase este un fenomen normal pe masura ce inaintam in varsta, problema devenind cu adevarat grava atunci cand scaderea densitatii minerale a osului este brusca. Schimbarile cele mai semnificative in ceea ce priveste densitatea osoasa se petrec la 5-7 ani dupa manopauza.  

Aparitia osteoporozei nu este obligatorie, dar aproximativ 80% dintre femei sufera de aceasta boala osoasa odata cu inaintarea in varsta, intrucat oasele acestora sunt mai subtiri si mai fragile ca ale barbatilor, iar menopauza favorizeaza instalarea acestei boli.

Foarte multe persoane sufera de osteoporoza fara insa a constientiza acest lucru, intrucat deseori  nu exista simptome  puternice pana in momentul in care se produce fractura. Unul dintre primele semne ale osteoporozei este durerea de spate persistenta.

Iata cum arata osul sanatos (stanga) si osul poros al unei persoane ce sufera de osteoporoza (dreapta):

 

osteoporoza

Sursa imagine: webmd.com

Factori de risc si masuri anti-osteoporoza

Pe langa varsta si menopauza, mai exista cativa factori de risc, cum ar fi cei ereditari, etnici (persoanele cu pielea alba si cele asiatice sunt mai expuse riscului de osteoporoza decat cele afro-americane sau hispanice), diabetul de tip I, artrita reumatoida, anumite tratamente medicamentoase cum ar fi cele impotriva astmului sau dereglarile hormonale. De asemenea, se pare ca femeile subtiri, cu o structura osoasa mai fivara, prezinta un risc mai mare de osteoporoza. Acestia sunt factorii pe care, din pacate, nu ii putem controla.

Exista insa si factori care pot fi controlati foarte usor, cum ar fi alimentatia si stilul de viata. Excesul de alcool, spre exemplu, favorizeaza scaderea densitatii ososase, in timp ce excesul de cafea  scade absorbtia calciului in organism. Calciul si vitamina D sunt esentiale pentru un sistem osos puternic, iar acestea pot fi procurate din alimentatie si suplimente.

Aici gasesti lista celor mai bune alimente pentru un sistem osos puternic, iar aici cateva surse vegetale de calciu, in cazul in care tii un regim vegetarian, post sau ai intoleranta la lactoza.

In ceea ce priveste stilul de viata, exercitiul fizic zilnic este esential intrucat sistemul osos trebuie solicitat pentru a-si pastra sanatatea. Totusi, trebuie sa eviti sporturile de impact sau care sa puna o presiune mare pe sistemul tau osos, si sa alegi mersul pe jos, alergatul pe suprafete nu foarte dure, ciclismul, inotul, gimnastica, urcatul scarilor etc. In fiecare zi trebuie sa dedici cateva zeci de minute miscarii pentru a incetinii progresul osteoporozei.

Dupa diagnosticarea acesteia, medicul iti va prescrie cel mai probabil si un tratament, dar acest lucru nu inseamna ca recomandarile de mai sus nu sunt valabile, din contra, ele trebuie urmate in orice etapa a vietii ne-am afla.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate