Index glicemic

Index glicemic 1Avand in vedere ca glucidele se gasesc in alimente in diferite forme -mai simple sau mai complexe- ele nu au aceeasi viteza de asimilatie. Acest fapt devine de o importanta vitala daca il raportam la faptul ca o ridicare brusca a nivelului zaharului in sange, duce la un raspuns insulinic puternic. Aceasta are drept consecinta pe de o parte depozitarea unei parti a zaharurilor sub forma de grasime, iar pe de alta parte scaderea sub nivelul normal a acestora in sange. Acest fapt genereaza o scadere brusca a nivelului energetic al organismului.

In concluzie, pentru a evita depunerea glucidelor sub forma de grasimi si pentru a pastra un nivel energetic constant al organismului pe tot parcursul zilei, trebuie sa consumam alimente ce contin glucide complexe cu absorbtie lenta, ce mentin un nivel relativ constant al zaharului in sange si totodata evita fluctuatiile insulinei.
Pentru a obtine acest lucru trebuie sa consumam in mod constant, de-a lungul zilei, portii mici de alimente ce contin glucide complexe. Iata un tabel ce contine raspunsul insulinic al organismului la consumul diferitelor alimente, pe o scara de la unu la o suta. Cu cat numarul este mai mic cu atat acele alimente sunt mai indicate in regimul alimentar al culturistilor sau al celor care nu vor sa se ingrase.
Glucoza 100
Paine alba 100
Paine integrala 100
Morcovi 92
Miere 87
Orez 82
Banane 82
Porumb 82
Cartofi albi 81
Stafide 64
Macaroane 64
Sfecla 64
Spaghete 60
Mazare 50
Mamaliga 49
Cartofi dulci 48
Suc de portocale 46
Struguri 45
Paine integrala din secara 42
Fasole uscata 40
Portocale 40
Mere 39
Inghetata 36
Iaurt 36
Pere 34
Lapte 32
Grepfrut 26
Prune 25
Cirese 23
Soia 15
Alune 13

 

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate