Lapte de floarea soarelui – invata cum sa-l prepari acasa

lapte-de-floarea-soareluiCrocante si gustoase, semintele de floarea soarelui sunt o excelenta sursa de acizi grasi esentiali, vitamine si minereale. Semintele sunt folosite fie in stare naturala, prajite sau sarate, fie in prajituri si alte feluri de mancare, dar si pentru obtinerea uleiului, prin presare. Ceea ce putini stiu insa, este ca din semintele de floarea soarelui se poate obtine si lapte.

Daca iti doresti sa inlocuiesti laptele de provenienta animala cu cel de provenineta vegetala, atunci laptele de floarea sorelui poate reprezenta o alternativa buna, pe langa laptele de soia, canepa, arahide, migdale, etc. Acest tip de lapte are nenumarate beneficii nutritionale si este recomandat si celor care au intoleranta la lactoza. Desi azi se poate gasi cu usurinta in magazine, cel mai bun preparat este cel facut acasa si poate fi utilizat ca orice alt tip de lapte.

Cum sa prepari lapte de floarea soarelui acasa

1. Mai intai, aveti nevoie de seminte de floarea sorelui. Cea mai buna varianta este achizitionarea lor de la agricultori veritabili, dar si sortimentele din supermaket sunt destul de bune. Important este sa nu fie foarte prajite si sarate.

2. Intr-o cana, puneti apa si semintele de floarea soarelui si lasati-le acolo cel putin 6 ore (cel mai bine este sa le lasati peste noapte), pentru a se umfla. Asigurati-va ca acestea au suficient spatiu pentru or sa creasca in dimensiune.

3. Dupa ce s-au umflat, se scurg si se clatesc intr-un jet de apa rece, apoi se trec prin blender, alaturi de doua cani de apa filtrata, pana cand se obtine o pasta fina, de culoare albicioasa.

4. Folositi o sita marunta sau un tifon si se strecurati compozitia, pana ramane limpede. Daca este prea gros, puteti sa mai adaugati putina apa.

5. Se poate consuma alaturi de indulcitori precum vanilie, dar cea mai indicata formula este cea direct din frigider.

Ce beneficii nutritionale are laptele de floarea sorealui

  • Contin acid linoleic si acizi grasi mononesaturati, care ajuta la eliminarea colesterolului rau si la producerea celui bun, in sange.
  • Sunt o sursa foarte buna de proteina, la fel ca alte fructe cu coaja lemnoasa, estentiale pentru procesul de crestere, in special la copii. 100 g de seminte contin cca. 21 g de proteine, adica 37% din necesarul zilnic.
  • Sursa bogata de vitamina E, aprox. 35 g la 100 g de lapte de floarea soarelui (134 % din necesarul zilnic) . Vitamina E are un rol esential in intretinerea membranei celulare, protejand pielea de radicalii liberi.
  • Miezul de floarea soarelui este una dintre cele mai bogate surse de vitamina B: niacina, acid folic, tiamina, piridoxina, acid pantotenic si roboflavina.
  • Sursa importanta de acid folic, 100 de g de seminte continand 227 mg , adica 37 % din doza zilnica recomandata. Acidul folic este esential pentru sinteza ADN-ului, recomandat mai ales femeilor insarcinate.
  • Cantitatea de niacina, care este de aprox. 8 mg la 100 g de seminte, imbunatateste activitatea creierului si reduce anxietatea si nevroza.
  • Laptele de floarea soarelui este incredibil de bogat in minerale esentiale: calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu, cupru. Toate acestea au rol vital in mineralizarea oaselor,in cresterea productiei de celule rosii in sange, in sinteza enzimelor, productia de hormoni si reglarea activitatii musculare.

 

4.8/5 - (5 votes)

1 Comment

  • Interesanta varianta de lapte, ati specificat si cantitatea de proteine la 100 grame, dar puteti specifica si cantitatea de grasimi la 100 grame, stim ca se spune ca sunt grasimi benefice organismului, insa 100 grame de seminte decojite au aproximativ 55 grame de grasimi; deci din punct de vedere caloric este destul de mult;
    Va rog daca puteti sa specificati si cantitatea de grasimi pe care ar contine-o 100 ml de lapte din seminte de floarea soarelui..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate