Leziunile musculare – cauze, simptome si tratament

Tensiunea musculara, intinderile musculare sau chiar o ruptura de muschi sunt leziunile musculare care afecteaza muschii sau tendoanele atasate acestora.

In timpul activitatilor zilnice obisnuite poti pune presiune pe muschi, daca ridici deodata ceva greu, sau in timpul antrenanentului la sala, in timpul alergarii sau chiar in timp ce faci diverse activitati la serviciu.

Leziunile musculare pot fi sub forma de ruptura (partiala sau chiar totala) a fibrelor musculare si a tendoanelor atasate muschiului. Ruptura musculara poate afecta, in acelasi timp, si micile vase de sange, cauzand sangerari la nivel local sau vanatai si durere aparute ca urmare a iritatiei la nivelul terminatiilor nervoase din zona repectiva.

Cand apar leziunile musculare?

O leziune musculara acuta apare atunci cand muschiul se intinde sau chiar se rupe deodata, complet neasteptat. Astfel de rupturi musculare apar ca urmare a unor lovituri sau traume. In general ele pot aparea atunci cand:

  • nu te incalzesti in mod adecvat inainte de a incepe un program de activitate fizica;
  • ai o flexibilitate redusa;
  • ai un tonus muscular slab;
  • ai tendinta de a suprasolicita muschiul si de a-l obosi.

Citeste si: Ghid de afectiuni frecvente, urmari ale unui antrenament gresit

Exista o idee preconceputa complet gresita, potrivit careia numai exercitiile solicitante si antrenamentele de mare intensitate pot cauza leziuni musculare. Potrivit specialistilor, insa, leziunile musculare pot aparea si atunci cand mergi, pur si simplu…

Poti capata o leziune musculara acuta atunci cand aluneci sau cand calci stramb, cand sari, cand alergi, cand ridici ceva greu, cand ridici aflandu-te intr-o pozitie ciudata fara ca obiectul sa fie neparat greu.

Leziunile musculare – cauze, simptome si tratament 1
Durere asociata de leziunile musculare

Leziunile musculare acute sunt in general mai comune in timpul sezonului rece, pentru ca muschii sunt mai incordati cand temperaturile sunt mai scazute. Iata de ce este foarte important sa acorzi mai mult timp incalzirii, atunci cand afara este frig.

Leziunile musculare cronice reprezinta rezultatul unei miscari repetitive. Aceasta poate fi determinata de sporturi precum canotaj, tenis, golf sau baseball, sau pur si simplu de o postura proasta sau de faptul ca iti tii spatele sau gatul intr-o pozitie defectuoasa sau ciudata pentru perioade lungi de timp, asa cum se intampla cand lucrezi la birou.

Simptomele leziunilor musculare

Simptomele leziunilor musculare includ:

  • Umflare, invinetire sau inrosire pricinuite de lovitura
  • Durere cand muschiul nu este incordat
  • Durere in momentul in care este folosit muschiul respectiv sau articulatia care are legatura cu acesta
  • Slabiciune a muschiului si tendoanelor
  • Incapacitatea completa de a folosi muschiul.

Cand sa mergi la medic?

Daca ai o leziune musculara importanta, sau daca remediile casnice obisnuite nu iti aduc niciun fel de ameliorare in 24 de ore, e bine sa apelezi la medic. Mai mult, daca ai auzit o pocnitura in momentul in care te-ai lovit, daca nu poti merge sau te confrunti cu o umflare importanta, cu durere, febra sau cu leziuni deschise, recomandabil ar fi sa mergi la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Analize si examene

Medicul iti va face un istoric medical si apoi va face examinarea fizica. In timpul examinarii, este important de stabilit daca muschiul este complet sau partial rupt, ceea ce ar implica un proces de vindecare mult mai lung, iar uneori poate fi vorba chiar si despre operatie si o recuperare mai complicata.

Radiografiile sau testele de laborator nu sunt in general necesare, cu exceptia situatiei in care exista in istoric si alte astfel de traume sau daca sunt observate semne ale unei infectii.

Tratarea leziunilor musculare acasa

Umflarea sau sangerarea locala la nivelul muschiului (datorate vasele de sange sparte) ar trebui gestionata in mod ideal cat mai rapid, prin aplicarea de pungi cu gheata si prin mentinerea muschiului afectat intr-o pozitie intinsa. Cand umflatura s-a mai diminuat, se poate aplica ceva cald pe muschiul incordat. Atentie, aplicarea prea devreme a unei surse de caldura poate face ca umflarea sa fie mai pronuntata si durerea mai acuta.Gheata sau sursa de caldura nu trebuie niciodata aplicate direct pe piele! Foloseste intotdeauna un prosops care sa protejeze pielea.

Ia medicamente anti-inflamatorii fara steroizi, precum ibuprofenul, pentru a reduce durerea si pentru a-ti imbunatati capacitatea de miscare. Daca suferi insa de boli de rinichi, daca ai un istoric de sangerare gastrointestinala sau daca iei medicatie anticoagulanta, e bine sa eviti anti-inflamatoarele nesteroidiene inainte de a te consulta cu medicul tau.

Leziunile musculare – cauze, simptome si tratament 2
Gheata este un anti-inflamator eficient in cazul leziunilor musculare

Daca durerea este insuportabila, poti incerca sa iei acetaminofen pana discuti cu medicul. Acetaminofenul amelioreaza durerea, insa fara sa reduca si inflamatia.

Celebra formula: protectie, odihna, gheata, compresie si ridicare te poate ajuta foarte mult atunci cand incerci sa tratezi acasa o leziune musculara. Iata cum sa o aplici cat mai corect:

  • in primul rand, indeparteaza toate hainele si bijuteriile din zona muschiului afectat
  • protejeaza muschiul de alte potentiale leziuni
  • ofera-i repaus
  • evita activitatile care au cauzat leziunea in prima instanta, precum si alte activitati care provoaca durere
  • pune gheata pe zona muschiului afectat (20 de minute la interval de o ora). Gheata este un anti-inflamator foarte eficient si amelioreaza, de asemenea, si durerea
  • comprima usor zona cu o fasa elastica sau alta forma de bandaj elastic, care sprijina muchiul dar care contribuie si la diminuarea unflaturii. Nu trebuie, insa, sa strangi foarte tare.
  • ridica zona afectata, pentru a diminua umflarea. De pilda, poti ridica un picior cu un muschi afectat, in timp ce stai pe un scaun sau pe fotoliu
  • activitatile care sporesc durerea musculara sau antrenarea zonei afectate a corpului nu sunt recomandate pana cand durerea nu este redusa in mod semnificativ.

Tratamentul medical

Tratamentul medical este similar tratamentului pe care ti-l administrezi acasa, numai ca medicul poate determina exact cat de importanta este leziunea musculara sau a tendonului si poate stabili daca ai nevoie de un ghips sau de carje pentru vindecare. Tot medicul iti poate spune daca este cazul sa iti limitezi activitatea si chiar sa iti iei cateva zile libere de la serviciu si, de asemenea, tot el poate decide daca se impun anumite tipuri de exercitii de recuperare sau de terapie fizica pentru a te recupera mai repede.

Prevenirea leziunilor ulterioare

  • Contribuie la prevenirea aparitiei leziunilor facand stretching in fiecare zi
  • Incepe un program de exercitii consultandu-te in prealabil cu medicul
  • Fa miscari de stretching in incheierea programului obisnuit de sport
  • Creaza-ti o rutina de incalzire pe care sa o folosesti inaintea exercitiilor intense. Astfel, poti incerca sa alergi pe loc macar doua minute

In cele mai multe dintre cazuri, cu tratamentul adecvat, majoritatea persoanelor isi revin complet dupa o leziune musculara. Cazurile mai complicate ar trebui, insa, gestionate de catre medic.

Iti recomandam sa citesti si:

Hernia de disc si exercitiile fizice

Crampe musculare: ce sunt si de ce le avem?

 

5/5 - (1 vote)

1 Comment

  • Ieri am alunecat și mam lovit la mușchiul piciorului sting puțin mai sus de genunchi. Mi sa umflat genunchiul si muschiul. Nu mă doare genunchiul. Ma doare doar mușchiul puțin dar chind vreau să îndoi piciorul se contracta mușchiul singur va la un circel. Am folosit antiinflamator unguente, gheata și repaos total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate