Tot ce trebuie sa stii despre metabolism si rata metabolica

metabolism-si-rata-metabolicaAti tot auzit despre metabolism si rolul sau major in stabilirea proportiilor noastre corporale, dar stiti cu adevarat care este definita termenului? Metabolismul se refera la sistemul pe care il foloseste corpul uman pentru a crea energie. Asta include respiratia, digestia, construirea masei musculare, stocarea grasimilor, circulatia sangelui – orice are legatura cu producerea de energie pentru a functiona, in fiecare zi. Metabolismul implica 2 procese distincte: reactia anabolica, construirea structurii celulare pentru stocarea energiei, si reactia „catabolica”, dislocarea acestor molecule pentru producerea de energie.

Metabolism si rata metabolica – lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii

Rata metabolica nu se refera la cate calorii consumi, ci la cate „arzi”

Rata metabolica este deseori confundata cu metabolismul in sine, insa prima trebuie inteleasa ca „viteaza” celui de-al doilea, rata la care arzi caloriile. Ca sa vorbim mai specific, rata metabolica inseamna de fapt rata la care arzi calorii atunci cand esti in stare de repaus.

In general, cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat rata metabolica este mai mare

Rata metabolica este puternic influentata de compozitia coporala. Oamenii cu mai multa masa musculara si mai putina grasime au in general o rata metabolica mai ridicata decat a celorlalti. Rata metabolica poate fi stimulata printr-o dieta bogata in proteine. Studiile au demonstrat ca organismul are nevoie de mai multa energie pentru a digera acest tip de alimente, ceea ce inseamna ca si rata metabolica se  accelereaza.

Metabolismul este controlat de tiroida

Metabolismul nu este reglat de inima, asa cum multa lume are impresia. Tiroida este cea care regleaza metabolismul producand hormoni care influenteaza fiecare aspect al performantei organismului: cat de repede sau de incet „arde” calorii, cand si in ce masura stocheaza energia sub forma de grasime si cum raspunde organismul la alti hormoni,

Asadar, nu este de mirare ca cei care au probleme cu tiroida, au probleme cu kilogramele. Spre exemplu, o tiroida „lenesa” produce mult mai putini hormoni, iar de aici ecuatia este simpla: metabolism lent, ingrasare. Pe de alta parte, o tiroida extrem de „activa” duce la pierderea rapida a kilogramelor. Cei care se confrunta cu o astfel de problema trebuie sa fie in permanenta alerta, sa consume mai multe alimente decat cei din prima categorie.

Metabolismul este influentat de varsta, sex, stil de viata, predispozitie genetica

Metabolismul si rata metabolica sunt influentate de o serie de factori: sexul (femeile au o rata metabolica mai lenta decat barbatii); predispozitia genetica (rata metabolica accelerata la unii indivizi le permite acestora sa manance orice, oricand, fara sa se ingrase); stilul de viata (in special dieta si exercitiile). Indiferent de tipul de metabolism pe care il ai, odata cu inaintarea in varsta, acesta va incetini. Rata metabolica este, de asemenea, influentata si de clima: la temperaturi scazute, metabolismul este fortat sa se accelereze pentru a crea caldura, iar la caldura face acelasi lucru pentru a pastra corpul rece.

Antrenamentul de forta te poate ajuta sa slabesti prin schimbarea ratei metabolice

Aici exista 2 directii: unii specialisti sustin ca prin construirea masei musculare si arderea grasimilor corpul va fi capabil sa continue procesul de ardere si atunci cand nu ne antrenam, iar ceilalti sustin ca pierderea in greutate este posibila numai ca efect al antrenamentelor, in perioada de „formare”.

Mai putine calorii inseamna o rata metabolica mai lenta

Dietele sub 1200 de calorii  sau chiar mai putin duc in mod ironic la scaderea ratei metabolice si la dificultatea de a pierde kilograme. Chiar si o pauza prea mare intre mese scade procesul de ardere. Ideal este sa consumati cate ceva odata la 3 ore, dar fara a exagera, bineinteles.

Cafeaua si mancarurile picante te ajuta

Cafeaua este un stimulet excelent pentru accelerarea metabolismului. O cana de cafea accelereaza metabolismul cu pan la 3-4 %, dar tineti minte ca este un efect pe termen scurt. Pe de alta parte, mancarurile picante, in spoecial ardeii iuti, care contin capsaicina, stimuleaza procesul metabolic numit termogeneza, cand organimul produce caldura prin arderea de grasimi.

Nu arzi calorii decat prin efort fizic – fals!

In general, aproape 70% din caloriile arse zilnic sunt folosite pentru mentinerea proceselor vitale ale organismului. Desi doar 30% sunt consumate in exercitiile fizice, aceastea raman una dintre cele mai eficiente metode pentru accelerarea metabolismului.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate