Pofta de dulce: efectele excesului de zahar asupra creierului

pofta de dulce

Ti-e pofta de dulce? Mai gandeste-te o data…

O pofta de mancare crescuta, o memorie slabita, tulburari de invatare, depresie – toate acestea pot fi consecinte ale unui consum excesiv de zahar. Ca sa nu mai vorbim despre efectele dezastruoase asupra siluetei. Insa daca printre noi se afla persoane cu o pofta de dulce nebuna, care oricat ar manca, nu se ingrasa si, asadar, nu au motive de ingrijorare din punct de vedere al siluetei… poate ca ar trebui sa citesca aceste cateva randuri si sa mai taie din portia zilnica de dulciuri.

Pofta de dulce si consumul excesiv de zahar

O dieta sanatoasa contine o cantitate semnificativa de zahar natural, din fructe si legume, absolut necesar organismului, in special creierului, pentru a functiona corespunzator. Conform Psychologytoday.com, celulele creierului necesita de doua ori mai multa energie decat celelalte celule ale corpului pentru a functiona, energie care provine din glucoza din sange, “combustibilul” creierul nostru. Asadar, zaharul in general nu este dusmanul nostru, ci cel adaugat este.

Mai precis, greseala pe care o facem atunci cand incercam sa ne potolim pofta de dulce este aceea ca, in loc sa mancam un fruct proaspat, ne repezim la rafturile cu alimente procesate. O dieta bogata in zahar adaugat reduce productia de BDNF sau factor neurotrofic, substanta chimica din creier, fara de care nu putem forma amintiri noi si nu putem acumula informatii noi, motiv pentru care un consum excesiv de zahar poate conduce la tulburari de memorie si la diminuarea capactatii de a invata.

Un nivel scazut de BDNF este strans legat si de un risc mai mare de a suferi de depresie sau chair de dementa. Se pare ca acesta ar putea fi unul dintre factorii declansatori ai unor boli grave, cum ar fi Alzheimer, insa studiile privind acest aspect se afla inca in derulare.

Si consecintele nu se opresc aici: diminuarea nivelului de BDFM afecteaza metabolizarea zaharului si astfel creste rezistenta la insulina si, asadar, riscul de diabet de tip II. Mai mult, se pare ca pofta de dulce potolita cu alimente procesate ne conduce incet, dar sigur catre obezitate, nu doar din cauza consumului de zahar in sine, ci si datorita faptului ca acesta creste semnificativ pofta de mancare.

Sa ne potolim pofta de dulce!

Desigur, daca din cand in cand mai calcam stramb nu este nicio nenorocire, insa pe viitor indicat ar fi ca atunci cand simtim ca ne coplesete pofta de dulce… sa ne-o potolim cu o salata de fructe delicioasa! 🙂

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate