Postul negru intre beneficii si efectele nedorite

Te poate ajuta postul negru sa iti mentii sanatatea sau sa iti capeti puterea de altadata? Cand stai sa te gandesti, e taman invers. Cum ar putea lipsa energiei datorata alimentatiei sa iti dea mai multa energie? Adevarul este ca exista destule exemple de oameni care mananca foarte putin si au o energie mare. Sa ii numim doar pe calugari, care tin post de carne, lapte si oua in continuu si post negru atunci cand dogmele teologice o impun.

Este benefic postul negru?

Multi au descoperit beneficiile postului si ale postului negru si le practica in mod constant. In principiu, postul este un tratament spiritual, o curatare atat a trupului de toxine, cat mai ales a sufletului. Reprezinta renuntarea la dorinte si ridicarea deasupra materialului. Dar postul este posibil numai daca stii si ce sa mananci atunci cand tii post.

Este benefic postul negru?

In plus, nu tuturora le este recomandat. Exista anumite persoane cu diverse deficiente care nu pot sa tina post. Iar aici nu este o problema de vointa. Pur si simplu, organismul lor nu le permite si intotdeauna trebuie sa ascultam de ce spune corpul pentru ca stie cateodata mai bine decat noi insine ce ne prieste si ce nu. Un organism care este obisnuit in permanenta cu carne sau dulciuri nu va putea renunta usor la acestea sau poate nu va putea renunta niciodata. Renuntarea trebuie incercata si doar putin cate putin.

Postul negru nu este un obicei religios

Perioadele de post nu au legatura cu religia, ci pot avea loc oricand doreste o persoana, insa trebuie sa se aiba in vedere si activitatile ce trebuie indeplinite. Daca urmeaza sa mergi la sala sau sa alergi, nu e o idee buna sa tii post negru exact in perioada respectiva. Un post fara carne mai poti tine, dar fara niciun pic de aliment probabil ca nu. Daca nu vrei sa ajungi pe vreun pat de spital, alegeti momentele de postire intr-o zi sau o perioada in care stii ca esti relaxat si nu ai practic nimic de facut.

Toxinele se elimina cel mai bine atunci cand le permiti sa fie eliminate. Pentru a compensa lipsa de energie pe care nu o mai primesti din alimentatie, poti incerca sa dormi. De asemenea, activitatile fizice usoare te pot tine ocupat/a cu altceva si cu gandul departe de mancare. Daca vezi ca nu poti si nu poti, mananca ceva usor si data viitoare seteaza-ti un obiectiv mai mare: sa rezisti fara mancare o perioada mai mare cu o ora sau doua. De retinut ca apa nu trebuie sa lipseasca.

Postul si dietele in timpul postului

Exista si diete care se invart in jurul ideii de post. Unele diete spun sa tii post 16 ore si apoi sa mananci numai in perioada ramasa, si anume de opt ore. Altele sunt un pic mai drastice si solicita post pentru 20 ore si iti permit sa mananci doar intr-un interval de patru ore. Dar atentie, si ce mananci in cele opt sau patru ore conteaza.

Un adult obisnuit incepe sa manance de dimineata de la ora 07:00 sau 08:00 inainte sa plece la serviciu, mai mananca ceva pe la 10:00, apoi ia pranzul, poate mai ia o gustare pe la 15:00 – 16:00 si apoi serveste cina. Daca facem o socoteala, ne iese ca, daca adultul se culca la ora 22:00 si se trezeste la ora 06:00, inseamna ca a tinut post timp de opt ore; la acestea se adauga si perioadele de post dintre mesele din timpul zilei sau perioadei de trezie. Dar este oare asa?

Postul si dietele in timpul postului

In acea perioada considerata “de post”, organismul trage din greu sa transforme mancarea in energie. E posibil chiar sa consume mai multa energie decat produce pentru a transforma alimentele in molecule pe care organismul tau sa le poate folosi in mod benefic. De retinut ca ceea ce este transformat de organism ajunge in sange, si daca mancam ce nu trebuie, ne otravim singuri. Si orele la care mancam sunt importante. Cu alte cuvinte, poti sa mananci cumulat doar doua ore pe zi sau mai putin, daca mananci ce nu trebuie si ii dai organismului de lucru pentru 12 ore sau mai mult, dieta ta este egala cu zero.

De aceea, postul negru isi gaseste beneficii nenumarate, pentru ca in perioada in care tii post negru, organismul tau nu mai are ce sa transforme in energie, ci doar se bucura de starea in care se afla. Ba mai mult, elimina toxinele acumulate in corp de-a lungul vremii. Conform site-ului MuscleForLife, exista studii care demonstreaza ca postul duce la reducerea inflamatiilor sistemice, imbunatateste nivelul hormonilor de crestere si reduce procesul de oxidare si imbatranire.

Postul negru te ajuta sa slabesti?

Conform cercetarilor, nu exista o dovada clara ca poti sa slabesti daca tii post, asta pentru ca in perioadele in care oamenii “tin post”, este posibil sa manance mai mult si mai prost decat atunci cand nu tin post. Nici postul negru nu te ajuta neaparat sa slabesti. Pentru a slabi, e nevoie de o combinatie de factori, dintre care o alimentatie sanatoasa si miscarea regulata sunt primordiali. Postul este bun pentru sanatate, fara niciun fel de discutie, insa nu te poate ajuta sa slabesti mai mult decat mersul la sala sau dietele traditionale.

Postul negru te ajuta sa slabesti?

O alta intrebare legata de post se refera la incetinirea sau accelerarea metabolismului. Oare postul negru afecteaza metabolismul si daca da, in ce masura? Un studiu arata ca rata metabolismului bazal a scazut dupa 60 ore de post negru cu 8%, iar un alt studiu ca metabolismul chiar se intensifica dupa 36-48 ore de post negru. Este logic sa se intample asa si asta se intampla de cand au aparut oamenii pe Pamant. Daca nu mananci cateva ore si ti se face foame, in organism se elibereaza adrenalina si noradrenalina care iti spune: “Du-te si cauta ceva de mancare”.

Postul negru pe o perioada mai lunga si efectele asupra corpului

Adrenalina si noradrenalina ne ascut mintea si ne fac mai activi, accelerandu-ne, in mod evident, metabolismul. Corpul este in alerta si vrea mancare. Abia dupa ore bune de nemancare, metabolismul incepe sa scada. Este bine sa mananci inainte sa ajungi in acea stare, pentru ca aceasta poate sa fie insotita de lesinuri. Cei care sunt in stare si nu le este frica de faptul ca ar putea ajunge la spital postesc mai mult de trei zile, una dupa alta. Se considera ca la trei zile (72 ore de nemancare), muschii devin principala sursa de energie a corpului.

Aceasta inseamna ca muschii incep sa se degradeze. Totusi, organismul uman este o masinarie extraordinara si chiar si in momentele de acest gen, incearca sa nu distruga muschii pentru a-si gasi putina energie, pentru ca “stie” ca sistemul muscular ne protejeaza, ne tine puternici si rezistenti in fata bolilor. Asadar, postul ne poate ajuta sa eliminam toxinele din corp, dar ne afecteaza intr-o oarecare masura muschii, atat timp cat este practicat pe o perioada indelungata.

De aceea, recomandarea este sa tinem post atunci cand simtim nevoia. Nu trebuie sa mancam tot din farfurie, ca atunci cand eram copii sau sa tinem post pentru ca ne impune cine stie ce religie. Renuntarea la anumite alimente sau la toate trebuie facuta cu cap si cu foarte multa atentie. Cateva ore de nemancare nu inseamna post, daca inainte ai mancat o friptura de porc cu cartofi prajiti. Postul inseamna combinare de perioade in care mananci sanatos cu perioade in care nu mananci nimic (dar bei apa). Pentru o sanatate buna, tine post in mod regulat si incepe sa mananci mai sanatos.

4.5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate