Retentia de apa in organism: cauze surprinzatoare

retentia de apa

Retentia de apa sau edemul – motivul pentru care te simti umflata?

O crestere inexplicabila si rapida in greutate poate fi cauzata de retentia de apa sau edemul generalizat, care determina aparitia inflamatiei in intreg organismul. Retentia de apa poate fi acuzata de sindromul premenstrual, menopauza, sarcina, consumul mare de sare, folosirea anticonceptionalelor sau afectiuni serioase, cum ar fi cele hepatice, cardiace, pulmonare, renale sau la nivelul tiroidei.

In acest articol nu ne vom referi la retentia de apa cauzata de o anumita boala, ci la cea usoara, care are la baza obiceiurile nostre nesanatoase si care poate fi inlaturata facil, pentru a putea reveni la greutatea normala.

Retentia de apa cauzata de… deshidratare

Daca te simti umflata, iar pantalonii iti confirma faptul ca greutatea ta a cunoscut o crestere importanta, insa tu stii ca nu au existat modificari in alimentatia/ stilul de viata, retentia de apa ar putea fi cauza. Si, desi pare putin credibil, retentia de apa poate fi cauzata si de un obicei nesanatos al multora dintre noi – consumul insuficient de apa.

Deshidratarea (care deja este instalata atunci cand apare senzatia de sete) forteaza organismul sa treaca in „modul de supravietuire”, cu alte cuvinte sa retina apa pentru ca nu este hidratat suficient. Un consum corect de apa restabileste nivelul optim de hidratare al organismului si elibereaza apa retinuta in tesuturi.

De asemenea, un consum crescut de apa ajuta la eliminarea excesului de sare din organism, o alta cauza a retentiei de apa; ideal este sa reduci consumul de sare, sa bei mai multa apa zilnic, dar si sa te asiguri organismului tau necesarul zilnic de potasiu. Potasiul stabilizeaza nivelul fluidelor din organism, iar dezechilibrul sodiu-potasiu este una dintre principalele cauze ale retentiei de apa.

Afla aici cum te poate ajuta potasiul sa slabesti si care sunt principalele surse alimentare de potasiu.

Alte minerale si vitamine esentiale pentru inlaturarea retentiei de apa sunt: magneziu (actioneaza ca un calciu magneziudiuretic natural si scade retentia de apa, in special in perioada premenstruala), calciu (electrolit, responsabil si de mentinerea unui nivel optim de fluide din organism), vitamina B6 (eficienta atata impotriva retentiei de apa, cat si a balonarii) si vitamina C.

Dintre diureticele naturale pe care le poti folosi fara grija putem aminti:

– patrunjelul, extraordinar de bogat in vitamina C, pe care il poti consuma ca atare, in salate sau chiar sub forma de ceai;

– ceaiul verde care, fiind facut din frunze de ceai nefermentate, contine cea mai mare concentratie de antioxidanti si are si un efect diuretic datorita continutului de cafeina;

– papadia, un remediu natural pentru probleme digestive, inflamatii, febra, minunata sub forma de ceai (atentie totusi sa nu ai alergie la aceasta planta!).

Retentia de apa si importanta miscarii

Exercitiile fizice usoare, dar realizate zilnic, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor, alergarile usoare ajuta la eliminarea retentiei de apa, dar si la diminuarea simptomelor sindromului premenstrual care determina retentia de apa si cauzeaza cresterea in greutate (afla aici cat e normal sa te „ingrasi” in acea perioada am lunii).

Asadar,  bea un pahar de apa si ridica-te putin de la birou pentru a afce cativa pasi. Chiar conteaza!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate