Stiinta si imbatranirea

Stiinta si imbatranireaStiinta in lupta cu imbatranirea

Oxigenul este esential pentru viata. Celulele folosesc oxigen. In final, raman molecule incomplete (radicali liberi), care sunt molecule instabile, ele reactionand cu alte molecule din celule.

O teorie spune ca atunci cand se intampla acest lucru celulele isi pierd abilitatile si trasaturile specifice. In acest mod se poate explica de ce atunci cand imbatranim parul devine alb (carunt) sau de ce pielea se rideaza. Radicalii liberi sunt intalniti la un numar mare de boli: cancer, boli coronariene, Alzheimer etc.

Riscul ca acestea sa se dezvolte odata cu trecerea anilor este de 100% si imbatranirea cauzeaza aparitia celulelor anormale sau celulelor care se presupune ca scurteaza viata. “Inca nu sustin ce cauzeaza imbatranirea …” spune Richard Cutler – medic si cercetator NIA (Institutul National pentru studiul imbatrinirii) “… dar evidente multiple ne arata faptul ca imbatranirea nu este programata genetic. Imbatrinirea pare sa fie urmarea fireasca a unui metabolism si a unei dezvoltari normale”.

 

Se poate evalua gradul de imbatranire?

Pentru a putea evalua gradul de imbatranire trebuie evaluati radicalii liberi din organism, dar ei nu se pot masura nicicum. Cercetatorii folosesc o metoda de substituire, nivelul antioxidantilor din corp, care este masurabil. Antioxidantii sunt substante cu care radicalii liberi se unesc si care dupa o perioada neutralizeaza radicalii liberi. Cei mai cunoscuti antioxidanti: vitamina E si vitamina C.

Ultimele studii arata un risc mai mare de imbolnavire de cancer a persoanelor care prezinta o compozitie mare de vitamina E, C si B-caroten in sange. Doctorul Cutler spune ca cercetatorii au masurat  antioxidantii la specii diferite  si ca au descoperit o relatie direct proportionala intre nivelul antioxidantilor si prelungirea vietii. El ne avertizeaza insa ca aceasta relatie nu produce cauze si efecte.

Cercetatorii studiaza de asemenea “cantitatea” de dauna pe care o produc radicalii liberi la diferite specii. S-a descoperit ca la fiintele omenesti DNA-ul este afectat foarte putin si atunci oamenii traiesc o viata relativ lunga, comparativ cu cea a soarecelui care are un ADN mult mai afectat de radicalii liberi.

Evidente multe mai clare, provenite din studii pe alte animale releva clar legatura dintre antioxidanti si prelungirea vietii. S-a constatat ca antioxidantii in corp produc stoparea productiei de amiloid – o proteina anormala asociata de obicei cu boala Alzheimer si multe alte boli.

Un studiu arata ca efectul antioxidantilor asupra animalelor mai in varsta le imbunatateste performanta, unele chiar izbutind sa iasa din custi, altele capatand mai multa vigoare. Dupa stoparea tratamentului animalele se intorceau la faza pre-tratament. Dr. Harman, profesor-emerit la Universitatea din Nebraska si director al American Aging Association (Asociatia Americana pe teme de imbatrinire) ne arata ca multi oameni deja au luat cunostinta ca acesti radicali liberi joaca un mare rol in procesul de imbatrinire.

Ce ne mai informeaza stiinta in legatura cu imbatranirea?

Chiar daca radicalii liberi sunt in centrul atentiei cercetatorilor mai exista destule drumuri de explorat. Cu citiva ani in urma cercetatorii din Chicago atrageau atentia lumii intregi cu un experiment. Ei au selectat un numar de persoane in varsta, carora le-a facut tratamente cu HGH (Human-growth hormone) – hormonul cresterii umane. Rezultatele au fost surprinzatoare in sensul ca se pare ca ceasul biologic al fiecarui individ a fost dat inapoi cu ceva vreme. In timpul tratamentului oamenilor li s-au dezvoltat niste muschi striati iar vigoarea si conditia fizica a reaparut, “ca atunci cind erau tineri” spun ei. Dupa ce au terminat tratamentul cu HGH schimbarile produse au disparut,  subiectii revenind la starea normala, cea de dinainte de tratament.”HGH-ul ca nivel scade odata cu trecerea anilor dar se pare ca exista un motiv intemeiat, acesta deoarece HGH-ul duce la formarea de celule cancerigene” a specificat dr. Cutler.

Stiinta, imbatranirea si alimentatia

O alta problema dezbatuta a fost aceea a alimentatiei, daca este restrictionata: limitand strict numarul de calorii, poate sa incetineasca ritmul de consumare a vietii. Asemenea studii s-au facut pe soareci si pe sobolani. Relatia dintre calorii si prelungirea vietii nu este bine inteleasa de catre oamenii de stiinta si nu se stie in ce masura este valabila pentru oameni, pentru ca, concluziile au fost trase dupa experiente pe soareci, sobolani, cu durata mica a vietii si maimute.

Oricum cercetatorii considera ca restrictionarea alimentelor are numai o foarte mica pondere in incetinirea consumului de viata. Dl. Cutler spune: “omul este mamiferul cu cea mai mare durata de viata si el are abilitatea de a mentine functionarea optima a organismului indiferent de ceea ce mancam”. Pe de alta parte dr. Hartman pune mult accent pe restrictionarea numarului de calorii ca parte componenta a factorilor ce prelungesc viata.

El considera ca consumarea caloriilor este strans legata de consumarea oxigenului si asta cauzeaza formarea de radicali liberi.
“Daca restrictionati caloriile cu 40% dind alimentelor cantitatea optima de vitamine si micronutrienti veti putea trai cu 40% mai mult.” Conexiunea longevitate – consum redus de calorii s-ar putea sa functioneze foarte bine pentru mitocandrii – care au o responsabilitate primara in folosirea oxigenului pentru producerea de energie.

Reuseste stiinta sa incetineasca imbatranirea?

In urma cu mai mult de 20 de ani dr. Cutler a considerat ca imbatranirea ar putea fi controlata cu ajutorul a catorva mecanisme biologice primare pe care el le-a numit gene determinante de longevitate. Teoria determinantelor de longevitate a fost intimpinata cu scepticism. ” Multi oameni de stiinta considera ca problema imbatranirii este o problema fara speranta de rezolvare, eu insa consider ca daca am face vinovate de imbatranire niste gene-cheie si am reusi sa le descoperim intorcandu-le din drum in favoarea noastra, problema s-ar putea rezolva !” spune dr. Cutler.

Chei care pot cu siguranta sa prelungeasca viata daca le respectati: “efectuati multa miscare fizica, nu fumati, mancati foarte putina grasime, controlati-va greutatea, consumati mai multe fructe si legume, limitati sau eliminati consumul de alcool, consumati suplimente (vitamine si minerale) chiar daca unii sunt sceptici in aceasta privinta.

Dl. dr. Hartman spune in ceea ce priveste suplimentele: “oamenii au citit deja atit de multe despre vitamina C si vitamina E incat iau fara prescriere de la doctor aceste vitamine. Eu iau suplimente ca acestea si cred ca multi oameni care lucreaza in studiul radicalilor liberi si a antioxidantilor o fac pentru ca ei stiu ca aceste suplimente au un anume rol in distrugerea radicalilor liberi. Pe deasupra este foarte dificil sa iei antioxidanti numai din alimentatie. Eu cred ca prelungirea vietii poate fi considerata un aspect ce depinde de fiecare individ.”

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate