Dintre cele mai sanatoase alimente…
… oare cate includem in dieta noastra zilnica? Din pacate, de cele mai multe ori ne concentram asupra a ceea ce trebuie sa evitam, nu a ceea ce este necesar sa consumam pentru a duce o viata sanatoasa, iar pe langa acest aspect, se mai intampla sa uitam efectiv de unele “alimente – minune”. Iata 10 cele mai sanatoase alimente, care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor, furnizanadu-i in acelasi timp o doza mare de energie!
Cele mai sanatoase alimente, care trebuie sa se regaseasca pe lista de cumparaturi:
– Lamai: o lamaie pe zi nu doar ca acopera necesarul de Vitamina C, dar contine si multe alte vitamine si minerale (vitamina E, B1, B2, B6, B9, A, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodium, fier, mangan, cupru, zinc) contribuie la cresterea colesterolului bun HDL, intareste oasele, inhiba cresterea celulelor canceroase si are proprietati antiinflamatorii puternice. Un truc simplu este sa adaugi o feliuta de lamaie in ceaiul verde si capacitatea corpului tau de a asimilia antioxidantii va creste cu 80%.
– Broccoli: o sursa execelenta de antioxidanti si calciu, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, broccoli tine la distanta cancerul (in special pe cel pulmonar, de prostata sau de vezica urinara), protejeaza sanatatea ochilor si previne aparitia cataractei, intareste sistemul imunitar si oasele, regleaza tensiunea arteriala si ne ajuta sa rezistam eroic stresului zilnic. Atentie, insa: nu fierbe prea mult buchetelele de broccoli, ci lasa-le la abur cateva minute doar, pentru a pastra continutul de vitamine intact.
– Ciocolata neagra: o bucatica de ciocolata neagra pe zi reduce tensiunea arteriala, furnizand organismului o doza importanta de favonoizi si antioxidanti, miscorand nivelul de cholesterol rau LDL si marindu-l pe cel al colesterolului bun, HDL. In timp ce un baton de ciocolata neagra contine 53.5mg de flavonoizi, unul din ciocolata alba contine mai putin de 14g.
– Cartofii: da, ai citit bine, cartofii sunt foarte sanatosi, in special datorita continutului mare de acid folic si de vitamina A, care diminueaza riscul de cancer si intareste sistemul imunitar. De asemenea, cartoful contine cantitati importante de vitamina C, B1, B2, B3, B6, K, dar si de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, zinc sau cupru; mai mult, consumul de cartofi dulci face piele mai frumoasa si atenueaza crampele musculare. Recomandat este, atunci cand mananci spre exemplu un cartof fier, sa-l lasi sa se raceasca si sa nu il consumi fierbinte, pentru a accelera arderea grasimilor dupa masa.
– Avocado: continutul mare de grsimi sanatoase este ceea ce face din acest fruct o adevarata minune pentru organism, micsorand semnificativ nivelul de colesterol rau, dar si riscul de boli de inima, datorita cantitatii mari de fibre; daca adaugi avocado in salate, vei creste capacitatea organismului de a absorbi nutrientii esentiali, cum ar fi beta-carotenul, de 3 pana la 5 ori.
– Spanac: spanacul contine luteina si zeaxatina, doi antioxidanti esentiali pentru sistemul imunitar si pentru o vedere agera, dar si pentru detoxifierea organismului si pentru sanatatea inimii, fiind recomandat in special in perioada de convalescenta sau de astenie fizica sau nervoasa.
– Somonul: sursa excelenta de acizi grasi Omega 3, consumul frecvent de somon reduce riscul de boli de inima, de cancer sau boli nervoase, scade tensiunea si nivelul de colesterol, imbunatatind memoria si protejandu-ne de boala Alzheimer.
– Usturoiul: datorita continutului de alicina, substanta anticancerigena responsabila de mirosul puternic, consumul de usturoi ne protejeaza de cancerul de stomac, scade nivelul de colesterol rau si regleaza tensiuna, scade apetitul si ne ajuta sa slabim mai usor. Usturoiul nu trebuie gatit prea mult pentru a nu pierde din aceasta substanta atat de valoroasa!
– Nucile: in ciuda continutului caloric destul de mare, nucile au o importanta desavarsita pentru sanatate, ajutandu-ne sa ne recuperam atunci cand ne simtim slabiti sau extenuati atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Nucile sunt extrem de bogate in antioxidanti, acizi grasi Omega 3 si vitamina E, diminuand riscul de boli cardiovasculatre, de cancer sau de Alzheimer si imbunatatind sanatatea orala.
– Fasolea: consumul regulat de fasole scade considerabil riscul de boli cardiovasculare si de cancer de san, fiind o sursa minunata de antioxidanti, de fibre, de vitamine si minerale, in special de fier. O alternativa excelenta pentru carne!
Cele mai sanatoase alimente, zi de zi
Iata, ai de unde alege! Incearca sa incuzi macar cateva dintre aceste alimente extraordinare in dieta ta zilnica si te vei bucura de energie, vitalitate, frumusete si sanatate! Pofta buna!
Hmm nici nu am stiut ca lamaile si broccoli sunt atat de sanatoase!