10 obiceiuri nesanatoase care provoaca tulburari digestive

tulburari-digestiveTulburarile digestive sunt o problema destul de des intalnita in prezent, mai ales ca acordam tot mai putina atentie nu numai alimentelor pe care alegem sa le consumam, dar si felului in care le consumam. Obiceiurile proaste cand vine vorba de alimentatie duc la aparitia senzatiei de balonare, arsuri, diaree, etc.

Tulburari digestive provocate de actiuni banale

1. Nu mesteci mancarea cum trebuie

Pe langa faptul ca nu te poti bucura de adevarata savoare a alimentelor, „infulecatul” aduce cu sine si disconfort digestiv. Mestecatul este important pentru ca permite enzimelor din interiorul cavitatii bucale sa amestece mancarea pentru a fi mai usor inghitita si digerata. Sfat: mesteca fiecare inghititura pentru 30-50 de ori, adica aproximativ 20 de secunde.

2. Adaugi sare peste carne inainte ca aceasta sa fie gatita

Sarea absoarbe apa care se gaseste in carne si aceasta isi pierde vitaminele si mineralele, in special fierul. Gateste carnea si adauga sarea abia la sfarsit!

3. Folosesti prea multe condimente

Fiecare dintre noi are anumite preferinte cand vine vorba de condimente, ceea ce este un lucru extraordinar, atata timp cat folosesti o cantitate moderata. Prea multe condimente pot provoca iritatie la nivelul mucoasei gastrice, putand duce la aparitia unor infectii sau chiar a ulcerului.

4. Obiceiul de a pune si de a scoate mancarea din frigider cand o consumi

Cand scoti mancarea din frigider, permiti bacteriilor sa devina active. Diferentele de temperatura ajuta aceste bacterii sa se dezvolte mult mai repede, iar conservele sunt cele mai vulnerabile.  Sfat: cand gatesti, imparte mancarea in portii mai mici, pe care sa le pui separat si pe care sa le iei din frigider numai atunci cand le consumi.

5. Gatesti la temperatura foarte mare

Temperatura mare distruge vitaminele si enzimele din alimente si poate duce chiar la modificarea gustului. Temperatura moderata sau chiar mica permite alimentelor sa se gateasca in suc propriu astfel incat sa nu piarda din savoare si nici din calitatile nutritive.

6. Alegi o singura grupa de alimente

Exista 6 grupe de alimente, de ce sa nu alegi cate putin din fiecare? Daca mananci cartofi, paine si paste, atunci ai consumat o singura grupa de alimente: carbohidrati. O masa ca aceasta este o masa incompleta, iar exagerarile facute pentru o anumita grupa de alimente duc la aparitia tulburarilor digestive. Crezi ca e greu sa ai toate grupele la o singura masa? Iata un exemplu: cartofi, broccoli, salata cu ulei de masline, un mar si un pahar de suc de portocale cu 60 de minute inainte de masa.

7. Mananci fructe imediat dupa masa

Fructele contin fructoza, care fermenteaza mancarurile si dezactiveaza procesul de digestie. Alege sa consumi fructe cu cel putin o ora inainte de masa.

8. Prea multe muraturi pot cauza tulburari digestive

Nu numai muraturile, dar si mancarurile foarte iuti si piperate te pot face sa consumi mai multa sare, iar sarea in exces poate provoca mai mult decat simple tulburari digestive. Nu spune nimeni ca trebuie sa elimini muraturile din alimentatia ta, ci sa pastrezi o cantitate moderata.

9. Bei apa la masa

Tulburarile digestive pot aparea in urma unor actiuni aparent inofensive. De exemplu, obiceiul pe care il au multi de a bea apa la masa. Acest lucru duce la dereglarea sucurilor digestive care nu mai pot digera alimentele, iar acestea sunt lasate la fermentat si de aceea apar simptome precum balonarea sau gazele. Bea apa inainte cu 30 de minute de masa si la 60 de minute dupa.

10. Cafeaua e buna, dar nu cu lapte!

Consumul moderat de cafea este benefic pentru sistemul nervos si diuretic, dar prea multa cafea duce la aparitia tulburarilor digestive, insominiei sau a starilor nervoase. In plus, laptele adaugat in cafea este foarte greu de digerat. Ba cafea simpla, fara zahar sau lapte, ci cu putina miere.

Ai o viata sedentara?

Atunci tulburarile digestive sunt o cauza a acestui stil de viata. Fa cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi: alergat, plimbat, inot, exercitii de fitness, etc.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate