Vinete si dovlecei – cum te ajuta sa slabesti

vinete-si-dovlecei

Dieta cu vinete si dovlecei

Iata 2 legume ce ar trebui sa se regaseasca in farfuria oricarei persoane care isi doreste o sanatate de fier si o silueta… de vis: vinete si dovlecei. Vedete ale sezonului, aceste legume fac minuni pentru silueta, daca le preparam cum trebuie, adica nu prajite sau cu cantitati mari de ulei, asa cum se obisnuieste la noi (vezi salata de vinete cu ulei/ maioneza sau dovleceii pane imbibati in ulei).

Sa vedem exact de ce vinetele si dovleceii sunt minunate pentru persoanele care-si doresc sa scape de kilogramele in plus.

Vinete si dovlecei – calorii si proprietati

Vinetele au un continut foarte mic de  grasimi, colesterol sau sodiu, adica exact ceea ce ar trebui sa evitam daca ne dorim sa slabim. Pe de alta parte, aceste legume sunt foarte bogate in acizi grasi omega 3 si 6, esentiali pentru buna functionare a creierului si a sistemului cardiovascular, dar si in vitaminele B, K, A, C sau E.

Cat despre minerale, vinetele contin magneziu, esential pentru metabolismul grasimilor si al carbohidratilor, dar in special potasium, calciu, fier, fosfor sau zinc.

O vanata medie, curatata, contine in jur de 10g de carbohidrati, 16g de fibre si 110 calorii.

Continutul mare de fibre din vinete (si dovlecei) contribuie la buna functionare a inimii si a sistemului circulator, relaxand vasele sanguine si diminunad nivelul de colesterol rau, LDL.

Vitamina B1, gasita din abundenta in vinete, ajuta la buna finctionare a sistemului nervos central, imbunatatind activitatea de coordonare a nervilor si a muschilor si crescand nivelul de energie, vitamina B6 mentine echilibrul hormonal si contribuie substantial la detoxifierea organismului, iar vitamina B3 ajuta organismul sa proceseze mai bine grasimile si este importanta pentru stabilizara glicemiei.

Vanata este un aliment sarac in carbohidrati si calorii, dar extrem de bogat in nutrienti, cu un indice glicemic  mic. Astfel, consumul de vinete nu afecteaza mult nivelul glicemiei, un aspect cheie intr-un regim de slabit. Vinetele sunt, in proportie de aproximativ 90%, apa, foarte satioase si excelente intr-o dieta, atunci cand sunt preparate fara grasimi sau sare.

Dovleceii contin si ei peste 90% apa si reprezinta o gustare minunata si saraca in calorii, dar extrem de bogata din punct de vedere nutritiv. Totusi, gatiti dovleceii pierd nu doar apa, ci si o cantitate considerabila de nutrienti, mai exact ½ din continutul de potasiu si 1/3 din continutul de fosfor prin fierbere. De asemenea, dovleceii fierti sunt cu 50% mai saraci in vitamina C decat cei cruzi, motiv pentru care ar trebui sa incercam sa-i gatim cat mai putin.

Dovleceii sunt recunoscuti si pentru continutul lor mare de acid folic, vitamina A, calciu sau magneziu, si contin mai putin de 20 calorii/ 100g. De asemenea, dovleceii nu contin grasimi saturate sau colesterol, dar sunt bogati in fibre care mentin senzatia de satietate o perioada indelungata, previn problemele divestive si reduc riscul de cancer de colon, o boala din ce in ce mai raspandita in ziua de astazi.

Mai mult, dovleceii sunt foarte bogati in antioxidanti si au puternice proprietati antiinflamatoare, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a colesterolului, scad riscul de infarct, accident vascular cerebral sau pierdere/ diminuarea a vederii/ memoriei.

Pofta buna la… vinete si dovlecei!

In speranta ca te-am convins sa mananci mai des si in cantitati mai mari vinete si dovcelei, iti urez pofta mare la sanatate! Cine-a spus ca, pentru a slabi, trebuie sa te infometezi?

2/5 - (1 vote)

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate