Vita si legume stir-fry

Cand vine vorba de mese rapide, amestecurile prajite stir-fry (prajire rapida pe o flacara puternica in timp ce amestecul din tigaie este agitat) tind sa fie o optiune nelipsita pentru cei mai multi dintre noi. Sunt rapid de facut, sunt pline de proteine si vitamine, se gatesc foarte usor, si au intotdeauna un gust incredibil de bun.
Reteta pe care o voi prezenta mai jos, ofera – dincolo de toate aceste avantaje – un plus de aroma in forma unui mix unic de ghimbir si sriracha. Combinatia iti va aduce numai surprize placute, insa daca nu iti place vreunul din ingredientele cuprinse in reteta, nu trebuie decat sa renunti la el si vei vedea ca mancarea va ramane la fel de gustoasa.

Vita si legume stir-fry – reteta ideala pentru cura de slabire

Este o reteta absolut ideala pentru cei care sunt la cura de slabire, incercand sa elimine din grasimi, sau pentru cei care isi doresc sa acumuleze masa musculara.
Daca ai alergii la soia (din sos) sau la sriracha, va trebui sa elimini aceste ingrediente din reteta.
Este un preparat potrivit, in egala masura, si pentru adeptii dietei paleo.
Daca esti vegetarian si vrei sa adaptezi aceasta reteta astfel incat sa se potriveasca si regimului tau alimentar, poti inlocui carnea de vita cu tofu, seitan, tempeh sau cu linte.
Timpul necesar pentru preparare: 10 minute
Timpul necesar pentru gatire: 15 minute

Ingrediente

200 grame de carne de vita, taiata fasii de aproximativ 60 mm
3 lingurite de sos de soia
1 lingura de ghimbir proaspat, razuit
2 capatani de usturoi, tocat
2 bok choy (varza chinezeasca)
2 morcovi medii taiati in fasii subtiri
1 buchet de broccoli
1 ceapa medie, toccata
1 ardei gras rosu, taiat subtire,
200 de grame de fasole verde pastai
1-2 linguri de sriracha
Orez (optional)

Mod de preparare vita si legume stir-fry

Pune carnea si doua lingurite de sos de soia intr-un castron si lasa-le putin sa se amestece aromele.
Pune ulei intr-o tigaie mare non-aderenta sau intr-una de fonta daca ai, si incinge la foc mediu. Daca gatesti cantitati mai mari, iti va trebui un wok incapator, insa chiar si asa atentie sa gatesti carnea in ulei si nu deasupra sa.
Adauga ghimbirul si usturoiul si lasa pe foc, amestecand continuu, timp de 30 de secunde.
Adauga apoi carnea si gateste, amestecand ocazional, timp de 3-5 minute. Pune apoi pe o farfurie si lasa deoparte temporar.

Mod de preparare vita si legume stir-fry

Pune din nou tigaia pe foc, scurgand excesul de ulei si pastrand suficient pentru gatirea legumelor.
Cand uleiul este foarte incins (fara sa scoata fum, insa), adauga toate legumele, in afara de pastai. Gateste, amestecand din cand in cand, timp de 3 minute, sau pana cand legumele incep sa se inmoaie. Pune apoi in amestec si pastaile de fasole. Gateste, amestecand din cand in cand, pentru inca doua minute.
Daca gatesti pentru mai multe persoane, recomandarea este sa gatesti cate o portie sau maxim doua o data, pentru ca prea multe legume in tigaie inseamna ca acestea nu se vor praji, ci vor fi inabusite in suc propriu. Si nu asta este stir fry!
Pune in tigaie, alaturi de legume, carnea gatita mai devreme si sriracha si inca o lingurita de sos de soia ramasa de la inceput. Gateste, amestecand timp de 1-3 minute, pana cand carnea este gatita atat cat iti doresti.

Vita si legume stir-fry - ce carne de vita sa alegi

Vita si legume stir-fry – ce carne de vita sa alegi

Atentie cand alegi bucata perfecta: nu trebuie sa dai banii inutil pe antricot sau pe muschi, pentru ca nu este necesar pentru stir-fry, insa este de evitat carnea cu fibre si tendoane, pentru ca este mai greu de mancat. Dupa ce ajungi cu ea acasa e bine sa o tii aproximativ 40 de minute la frigider, astfel incat sa capete o textura mai ferma si sa fie mai usor de taiat in fasii subtiri.
Recomandabil, daca ai timp destul, este sa treci vita printr-un proces de fragezire, aseamanator marinarii, dar nu identic. Fragezirea se face cu un amestec din amidon de porumb (uneori si bicarbonat de sodiu), albus de ou si putina apa si sare, in care se lasa carnea aproximativ 10-15 minute inainte de a fi gatita.
Cand reteta este gata, daca ai nevoie de ceva carbohidrati extra, serveste amestecul stir-fry cu orez si bucura-te de senzatiile gustative pe care ti le ofera!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate